Husk dine kodeord og passwords

Det kan være svært, at holde styr på alle de forskellige kodeord og passwords man i tidens løb har fået oprettet på nettet. Det kan være koder til e-mail konti, netbank, Facebook, Twitter, og alle de andre hjemmesider og tjenester man bruger online.

For at gøre det lidt lettere at huske sine kodeord, bruger man ofte det samme password flere forskellige steder, men er det sikkert?

Her kan du læse lidt om, hvordan du kan lave et system til at huske dine kodeord, og hvordan du kan få hjælp til at huske dine kodeord med et password program.

Du kan også læse lidt om, hvordan du kan lave nogle rigtig stærke passwords, med en password generator.

LÆS OGSÅ: PASSWORD PÅ USB NØGLER

Hedder det kodeord, adgangskode eller password?

På dansk hedder det vel kodeord eller adgangskode, men de fleste bruger efterhånden den engelske betegnelse password. Jeg har også hørt enkelte bruge en sammensætning af de to ord, passord. Om du bruger den ene eller den anden betegnelse, er ikke så vigtigt, da betydningen er den samme.

Jeg bruger selv alle ord i flæng, så lad dig ikke forvirre af at både kodeord, adgangskode og password bliver brugt i det nedenstående 🙂

Genbrug af kodeord og passwords

Der er en hvis risiko forbundet med, at bruge det samme brugernavn og password på mange forskellige hjemmesider. Hvis en hacker eller IT-kriminel opsnapper din kode, er der let adgang til alle de sider hvor samme kode er brugt. Det vil derfor være optimalt, at have forskellige passwords til alle de tjenester du benytter på nettet.

Ved en hurtig optælling fandt jeg frem til, at jeg selv bruger omtrent 100 forskellige tjenester og services rundt om på internettet. Der er vist ikke ret mange almindelig mennesker, der kan huske så mange adgangskoder.

Hvordan husker jeg mine kodeord?

De to letteste måder at huske dine adgangskoder er enten, at have et fast system som bruges hver gang, du skal lave et nyt kodeord, eller ved at bruge et password program.

Med password programmet kan du få adgang til alle dine brugernavne og koder, blot ved at kunne huske ét enkelt masterpassword.

System til at huske passwords

JbpS#45-Gm kunne være et godt password til Gmail, men hvordan husker du det?

Dette password består af de første bogstaver i en sætning.

Jeg bor på Strandvejen nr. 45 GMail

For også at få et par tegn med er nr. erstattet af #, men du vælger selvfølgelig selv sammensætningen af din sætning.

Et andet eksempel kunne være MpwtGmba11t

Mit password til Gmail består af 11 tegn

Hvis du bruger din fantasi lidt kan du sagtens lave din egen unikke sætning.

Ved at anvende et system som dette, kan du huske alle dine kodeord. Systemet hjælper dig desværre ikke til at huske dine brugernavne, som også kan være vidt forskellige.

Password program eller Password App

Husk dine kodeord og passwordsSom nævnt findes der flere forskellige programmer og applikationer, der kan kan hjælpe dig med at huske dine passwords.

Personligt bruger jeg programmet Lastpass, og har meget glæde af det. Lastpass er som udgangspunkt gratis, men findes også i en Premium version, så du også kan bruge programmet på mobilen.

Hvis du bruger linket her, til at tilmelde dig, får både du og jeg 1 måneds Premiumsabonnement gratis – Tilmeld til Lastpass

Lastpass findes som en browserudvidelse til de fleste browsere. Programmet virker ved, at du logger ind med dit masterpassword, hvorved du får adgang til alle dine gemte passwords. På den måde skal du kun huske et enkelt password.

Hver gang du logger ind på en side, tilbyder Lastpass at gemme det indtastede kodeord for dig. Når du senere besøger siden igen, tilbydes automatisk udfyldning af felterne.

Hvis du vil have hjælp til at lave nogle passwords, der er svære at bryde, kan Lastpass’ indbyggede passwordgenerator også klare det.

Selvom sikkerheden er stor, vil der altid være en risiko ved at anvende et passwordprogram. Hvis firmaets database bliver hacket, vil hackerne have adgang til alle kodeordene i databasen. Jeg er dog af den overbevisning, at der er en langt større sikkerhedsrisiko ved at bruge svage passwords og ved at genbruge passwords.

Er mine passwords sikre nok?

De passwords du vælger, skal naturligvis være svære at gætte. Derfor bør du aldrig vælge et “rigtigt” ord. Det vil sige, at ordet må ikke findes i ordbogen.

Dernæst skal dit password bestå af minimum 8 karakterer, men gerne flere. Passwordet skal indeholde både store og små bogstaver, tal og gerne tegn, som f.eks. & + # eller lignende.

Hvis du er i tvivl, om det password du finder frem til er sikkert nok, kan du kontrollere det med Kaspersky Secure Password Check

Gem password i din browser

I alle de mest almindelige browsere som f.eks. Internet Explorer, Google Chrome, Firefox og flere andre, er der mulighed for at gemme password, som browseren selv husker til næste gang du besøger samme side.

Hvis du vælger at benytte dig af denne metode, skal du være klar over, at andre brugere af computeren kan se dine gemte passwords.

Bruger du f.eks. Google Chrome, så prøv at klikke på Tilpas knappen -> Indstillinger -> Vis avancerede indstillinger -> Administrer gemte adgangskoder. Her kan du se alle de adgangskoder der er gemt i browseren.

Kender du de mest brugte passwords

De mest brugte passwords er password og 123456 og, at det vil tage en hacker under 1 sekund, at bryde sådan et password.

Norton Security

Norton Security De fleste ved efterhånden, at det er vigtigt at beskytte sin computer imod skadelig virus. Norton Security beskytter derudover også mod malware og sikrer dine personlige data, hvilket bl.a. forebygger identitetstyveri og økonomisk kriminalitet.
Norton Security beskytter ikke kun din computer, men også dine andre enheder som smartphone og tablets (iOS og Android), så du trygt kan anvende dem på internettet og du ved at både ud og din familie er sikret på den bedst tænkelige måde.
Omfatter 25 GB sikker lagringsplads i skyen for din pc med mulighed for at tilføje mere plads, når du får behov for det

389,00

Til shop

Hvis du kan lide artiklen, så del den gerne:

Skriv en kommentar