Din guide til TikTok

Apps som Facebook, Instagram, Twitter og lignende har været her længe nu, og vi er alle mere eller mindre bekendte med de sociale medieplatforme og hvad, de kan bruges til.

Men der kommer hele tiden nye platforme og apps til og selvom det nu har været tilgængeligt i en god rum tid, så er det populære medie TikTok stadig et af de nyere skud på stammen. Så derfor får du hermed en hurtig lille guide til det syngende og dansende medie, der har taget den digitale verden med storm.

Et medie for alle

På TikTok finder du en masse forskellige mennesker fra alle mulige dele af livet og verden. Du kan for eksempel finde den populære TikTok-stjerne Charli D’Amelio, men du kan også finde Team PokerStars Pro-spilleren Felix Schneider på platformen under navnet __xflixx__, Lizzo, der bare bruger sit eget navn, sangeren Jason Derulo, der er kendt for sine underholdende TikToks og mange andre. Det er både kendte og helt almindelige mennesker, der bruger mediet, og på grund af sine specielle algoritmer er det let at gå viralt og potentielt blive TikTok-berømt.

Men kort fortalt så er TikTok et socialt medie og netværk, hvor brugerne deler korte videoer med musik, sang og dans og der er specifikke danse og challenges, som florerer på appen. Netværket er ejet af det kinesiske firma ByteDance og det begyndte for alvor at blive populært i 2018 og i dag er et kæmpe medie med omkring 1 milliard aktive brugere. Brugerne af appen er folk fra alle aldersgrupper og aldersgrænsen er 13 år.

Brug af platformen

TikTok er en videreudvikling af det engang så populære medie Musical.ly og den har taget formatet med videre. Konceptet er, at brugerne optager og deler små videoer på max 60 sekunder – ofte med sang, dans, filtre og effekter. Det er en videodelingsplatform, der især bliver brugt til diverse challenges og til at dele sjove og relaterbare øjeblikke. Platformen har virkelig mange kendte mennesker og influencers, der bruger appen til at dele content og har folkene bag platformen formået at udnytte lukrativt og gøre deres platform helt enormt populær.

Én af grundene til, at det er sådan en populær app, er, at indholdet er meget lokalt på trods af, at det er en global platform brugt af mennesker over hele verden. Appen har flere lokale challenges, der for det meste går viralt, og som centrerer sig omkring et lokalt område og tendenser. En anden grund til den voldsomme popularitet er formatet.

På grund af den korte tid, som indholdet kan vare, er der ikke langt fra optagelse af indhold til at det kan blive uploaded. Det gør det til en dynamisk, sjov og underholdende oplevelse, der fastholder koncentrationen og derfor vedbliver det at være sjovt. For brugeren af indholdet (altså den, der sidder og scroller gennem sit feed), betyder den korte indholdstid, at videoerne bare kommer til at køre ud i en lang bane, fordi de hele tiden skifter og dermed bevarer nyhedsværdien.

TikTok og de andre apps

Ligesom på Instagram og Facebook kan man følge forskellige profiler og andre brugere, så ens feed bliver skræddersyet, men der er også en række indviklede algoritmer, som er med til at bestemme, hvilket indhold, man ser. Du behøver ikke være oprettet som bruger for at se videoerne, men det giver en mere skræddersyet oplevelse og det er kun ved at have en profil, at du kan dele videoer. Der er en høj grad af interaktion mellem de forskellige apps og især på Instagram deler folk ofte deres TikToks i deres stories og reels, så man bliver guidet over på TikTok for at se mere.

For at opsummere, så kan man sige, at TikTok er et populært video- og musikmedie med mange forskellige brugere og formål. Appen har også været årsag til, at flere sange bliver populære i det mainstream og der bliver talt om decideret TikTok-sange, som har fået en kæmpe optur efter at have været brugt i TikTok-sammenhæng.

Der har du så lidt mere viden omkring det spændende fænomen som er den sociale medieplatform TikTok. Det er en dynamisk platform, som hele tiden er i forandring og i høj grad ændrer sig i takt med brugernes interaktion med platformen og dens indhold. Så kom endelig i gang med at udforske den og måske eksperimenter med at lave dit eget indhold. 

Andre artikler om sociale medier

Hjælp mig med at dele artiklen