Hvad er Bluetooth og hvordan virker det

De fleste mennesker har hørt om Bluetooth, men hvad er Bluetooth egentlig, og hvad kan det bruges til.

Alle nyere computere, tablets og smartphones har indbygget Bluetooth og Bluetoothtilbehør og gadgets er mere populært end nogensinde.

Personligt er jeg stor Bluetooth fan, og alt det gamle udstyr jeg havde med besværlige kabler osv., er efterhånden skiftet ud.

En del Bluetooth udstyr kan styres via app’s på mobiltelefoner, og den har mange af os altid i lommen alligevel.

Hvad er Bluetooth

Bluetooth på computeren - Bluetooth ikonBluetooth er en trådløs teknologi, der gør elektronisk udstyr i stand til at at kommunikere med hinanden over forholdsvis korte afstande, op til ca. 10 – 20 meter. Hvis omgivelserne tillader det, kan afstanden nogle gange være noget længere.

Bluetooth findes i et væld af forskelligt udstyr og gadgets som smartphones, computere, mus, tastaturer og højtalere. Mest kendt er nok de små Bluetooth headset som kobles sammen med en telefon, og bruges til håndfri tale.

Enheder der har indbygget Bluetooth kan kommunikere indbyrdes, og er derfor ikke afhængig af andre datanetværk som Wi-Fi eller mobildata.

En af de store fordele ved Bluetooth er, at udstyr kan kommunikere på tværs af alle platforme blot begge enheder har indbygget Bluetooth.

Sådan bruger du Bluetooth

Bluetooth bruger strøm på din smartphone, og er derfor ikke altid aktiveret som standard. Alt efter om du har en iPhone, Android eller en anden smartphone, skal du gå ind i indstillingerne og lede efter Bluetooth funktionen, for at aktivere den. Hvis du ikke bruger Bluetooth hele tiden, kan du med fordel slå funktionen fra og spare strøm.

Hvis du også vil aktivere Bluetooth på din computer, skal du ligeledes finde Bluetooth indstillingerne. På en Windows computer er det lettest og åbne søgefunktionen skrive “Bluetooth indstillinger”. Hvis din computer ikke har indbygget Bluetooth, kan du installere en Bluetooth adapter i USB porten.

Når Bluetooth er aktiveret på din enhed, vil den automatisk begynde at søge efter andet tændt Bluetooth udstyr. Når udstyrret er fundet klikker du på navnet på udstyret du vil forbinde med, hvorefter de to enheder vil forsøge at oprette forbindelse med hinanden. I nogle tilfælde skal der indtastes en pinkode for at skabe forbindelse, men så vil det stå i vejledningen til udstyret.

Hvad er Bluetooth versioner

Bluetooth blev lanceret i version 1.0 i 1999. Den nyeste version på markedet er p.t. 4.2, og der er sket store forbedringer i form af hurtigere dataoverførsel og lavere strømforbrug.

Fra version 3.0 skete der virkelig noget med hastigheden, og 3.0 blev derfor kaldt High Speed. I denne version er der også forbedret strømstyring.

I version 4.0 – 4.2 er der specielt spekuleret i at udvikle et lavt strømforbrug og øget hastighed.

Version 5.0 er klar fra Bluetooth, men i skrivende stund findes den version endnu ikke i nogen produkter.

Bluetooth er bagudkombatibel, hvilket betyder at version 4.x udstyr sagtens kan kommunikere med ældre version 2 og 3 udstyr. Hastigheden på dataoverførsel, vil følge laveste fællesnævner, så kobler du f.eks. en version 2 enhed sammen med en version 4 enhed, vil det være version 2 enheden der begrænser hastigheden.

For at holde prisen nede, produceres der stadig en del forskelligt udstyr med Bluetooth version 3.x, og i mange henseender vil du ikke oplave nogen forskel. Hvis du skal streame musik og film, vil Bluetooth version 4.2 give den bedste lyd og billede p.g.a. den høje overførselshastighed, mens du sagtens kan bruge version 3.x til mus, tastaturer osv.

Hvad kan jeg bruge Bluetooth til

Bluetooth blodtryksmålerSom sagt er listen over IT udstyr og gadgets med indbygget Bluetooth lang. Her kan du se nogle af de mest oplagte muligheder, og nogle af de mere opfindsomme Bluetooth gadgets.

Håndfri telefoni– En opfindelse mange kender til, enten i form af de små Bluetooth headsets du kan have siddende på øret, eller indbygget i din bil.

Bluetooth højtalere – Smartphone og computere har ofte ret dårlige højtalere. For ganske billige penge kan du købe en Bluetooth højtaler, og lave din mobil eller computer om til et steroeanlæg. Hvis du bruger Spotify eller en anden online musiktjeneste, er en Bluetooth højtaler eller Bluetooth hovedtelefoner nærmest uundværlige.

Overførsel af filer og billeder – Du kan sende filer og billeder mellem mobiltelefoner og computere. I nogle tilfælde kræver det den rigtige app, men det skulle være let at finde.

Mus og tastaturer – Der findes mange forskellige computer mus og tastaturer med indbygget Bluetooth. Specielt tastaturer til tablets anvender Bluetooth teknologien. En af fordelene ved Bluetooth mus er, at den ikke optager en USB port som en almindelig trådløs mus gør. I mange bærbare computere er der ikke mange USB porte.

Bluetooth selfiestickHerudover findes der en masse, mere opfindsomt, Bluetooth udstyr og gadgets. Hvem kan f.eks. undvære en selfiestang, en hængelås der kan åbnes fra en app eller en tandbørste med indbygget Bluetooth. Der kan også nævnes badevægte, gammeldags pladespillere, stegetermometre og elektriske pærer.

Her på Helpdesken kan du bl.a. læse disse artikler om Bluetooth udstyr:

Fordele og ulemper ved Bluetooth

Der er så mange fordele ved Bluetooth, at det er svært at finde egentlige ulemper, men jeg har alligevel fundet et par stykker her.

Fordele ved Bluetooth

  • Udbredt teknologi der findes i talrigt elektronisk udstyr
  • Bekvemt at bruge i forhold til ældre udstyr med ledninger
  • Virker alle steder og kræver ikke internet
  • Gratis at anvende (kræver ikke abonnement eller lign.)
  • Virker på tværs af platforme (Windows, Mac, Android osv.)
  • Enkelt at anvende og kræver ikke indgående IT kendskab

Ulemper ved Bluetooth

  • Kort rækkevidde. De forbundne enheder skal være ret tæt på hinanden for at fungere korrekt. Vægge og inventar kan også begrænse rækkevidden.
  • Strømforbrug på mobiltelefoner – Er dog blevet meget bedre i de nyeste versioner

Hvorfor hedder det Bluetooth

Bluetooth er opkaldt efter den danske konge Harald Blåtand (Bluetooth på engelsk). Harald Blåtand forenede det danske rige, ligesom Bluetooth forener flere forskellige enheder.

Bluetooth.com

Jeg håber du fik svar på spørgsmålet “Hvad er Bluetooth”. Ellers kan du læse mere på Bluetooth egen hjemmeside

Withings Bluetooth blodtryksmåler

Withings Bluetooth blodtryksmåler Med Withing Bluetooth blodtryksmåler kan du måle blodtryk, og få sendt informationerne til din smartphone eller tablet.
Ved hjælp af en app der passer til iPhone og Android, kan du gemme målingerne, og følge udviklingen i dit blodtryk.
Måleren består af en manchet med et aluminiumsrør, hvor batterierne til at pumpe manchetten sidder. På røret er der en knap, til at tænde for apparatet. Når blodtryksmåleren er tændt, kobles den sammen med din telefon eller tablet
Det er muligt at gemme målinger fra flere forskellige personer, så blodtryksmåleren, kan deles med andre.
Læs mere om funktioner og brug - Bluetooth blodtryksmåler til iPhone og Android

1.219,00

Til shop

Hvis du kan lide artiklen, så del den gerne:

Skriv en kommentar