Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

Senest opdateret:

Annonce

VIGTIG OPDATERING – App’en “Photo Scanner for Me” som beskrives i artiklen, er desværre ikke længere tilgængelig i App Store. Jeg er i gang med at finde et alternativ, og i øjeblikket tester jeg “Fotoscanner fra Google som ser lovende ud. Artiklen opdateres snarest.

Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder, og gør dem lette at dele og anvende i andre sammenhænge.

Digitalisering og indscanning af gamle billeder kan have mange fordele. Du har mulighed for at dele dine billeder med familie og venner, og du vil have mulighed for at have en sikkerhedskopi, som du kan opbevare et sikkert sted.

Digitale billeder kan vises på TV’et eller med en projektor, og du kan lettere være flere personer om at se billederne samtidig. Derudover kan du bruge dine billeder i dokumenter, Power Point præsentationer, festsange og mange andre steder. Du kan også få lavet moderne kopier og fotobøger med dine billeder.

Tidligere var det nødvendigt med en scanner, når der skulle kopieres billeder. En god scanner er dyr, og det er et meget tidskrævende arbejde at tage billederne ud af fotoalbummet.

Nu kan en iPhone og en app, som f.eks. Photo Scanner for Me, let lave kopier af dine gamle papirbilleder, og kvaliteten bliver endda overraskende god. Du behøver ikke at tage dine fotos ud af albummet, da det er muligt at scanne hele siden på én gang.

Jeg har testet app’en i forhold til brugervenlighed og kvalitet med min iPhone 6S. Nyere iPhones har kameraer med højere opløsning, og så bliver kvaliteten bare endnu bedre.

Sådan virker Photo Scanner for Me

Photo Scanner for Me er en app til IOS, som i én enkel arbejdsgang scanner og beskærer billeder. F.eks. kan du scanne en hel side i et fotoalbum, og automatisk få opdelt billederne i hver sin fil.

Scanningen foregår ved, at du tager et billede af en side i dit fotoalbum med din iPhone’s kamera, hvorefter Photo Scanner for Me stort set selv klarer resten. Det er lige så let som at tage et almindeligt billede.

Photo Scanner for Me koster 89,- kr., hvilket jeg i første omgang synes var lidt dyrt, men jeg synes app’en er alle pengene værd.

Photo Scanner for Me er meget let at bruge, og funktionerne er lette at gå til.

Jeg har scannet et gammel fotoalbum med 173 gamle sort/hvid billeder på ca. 15-20 minutter. Derefter var det nødvendigt med lidt manuel beskæring og tilpasning, da billederne var sat fast med de små selvklæbende hjørner, som man brugte før i tiden. Beskæring og efterfølgende tilpasning gøres let og problemfrit i app’en.

Her kan du se en kort introduktion til app’en.

Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

For at starte scanningen, skal du åbne Photo Scanner for me app’en og trykke på den grønne knap i bunden af skærmen.

Hold telefonens kamera hen over den side i fotoalbummet, som du vil scanne. Når app’en har registreret alle fotos på siden tages automatisk et billede, og du er klar til at gå videre til næste side i fotoalbummet. Det svarer næsten til at tage et almindeligt billede med din telefon.

Når du er færdig med at scanne dine billeder, trykker du på den lille grønne knap med fluebenet, øverst til højre på skærmen. Billederne kan gemmes i et eksisterende album, eller du kan oprette et nyt album til dem.

Hvert album kan forsynes med oplysninger om hvor og hvornår billederne i albummet er taget. Albumsoplysningerne du indtaster findes kun i app’en. Hvis du kopierer billederne ned på computeren, følger disse metadata desværre ikke med.

Hvis det er nødvendigt, kan du efterfølgende redigere billederne. Nogle gange har scanningen ikke fanget billedets hjørner helt korrekt, men det kan let ændres ved at gå ind på billedet og trykke på Edit knappen.

Her kan man også rotere billedet og ændret på lysstyrken.

Den vigtigste redigeringsfunktion, synes jeg er filter muligheden. Her kan du benytte forskellige filtre, så dit billede kommer til at se helt korrekt ud. I nederste venstre hjørne på det indscannede billede er der vist en lille tryllestav. Hvis du trykker på ikonet, vil app’en automatisk forbedre billedet, til det der er mest optimalt. Det er den mest geniale funktion i app’en, og den kan virkelig forbedre farverne på et billede.

Annonce

Gemme og dele billeder

Når du har scannet dine billeder, er de klar til at blive gemt og delt.

Du kan dele og gemme ved at gå ind på et billede og trykke på Share knappen. Her kan du vælge at gemme billedet på din iPhone’s kamerarulle eller du kan sende billedet på mail. Du kan også lægge billedet direkte op på Instagram og Facebook.

Tips til at scanne billeder

For at sikre at du får det bedste resultat, og den mest optimale kvalitet på dine billeder, kan du med fordel bruge nogle af disse tips.

  • Brug ens farvet underlag – Læg billedet på et ensfarvet underlag. Det er ikke så vigtigt hvilken farve baggrunden har, blot den er ensfarvet og i øvrigt afviger fra billedernes farve. Hvid eller sort synes jeg fungerer godt.
  • Hold telefonen vandret – Det er vigtig, at telefon holdes så vandret som overhovedet muligt når du scanner. Hvis du tipper telefonen, risikerer du at de scannede billeder bliver forvrængede. Du kan evt. sætte din telefon i et stativ eller en holder (se herunder)
  • Scan ikke for mange billeder på én gang – Selvom det er muligt at scanne flere billeder ad gangen, får du det bedste resultat ved at scanne billederne enkeltvis. Min erfaring er, at sort/hvid billeder bedre kan scannes flere ad gangen, mens kvaliteten på farvebilleder bliver langt bedre, hvis de scannes enkeltvis.
  • Kameraet skal være tæt på billedet – Hold kameraet så tæt på billedet som muligt, så billedet fylder mest muligt på skærmen. Alle 4 hjørner skal dog være inden for skærmen.
  • Scan i dagslys – Sørg for at scanne om dagen ved naturligt lys. Kunstigt lys kan give billederne et underligt skær.

En fleksibel holder som denne, er god til at holde telefonen vandret. Holderen kan købes Incover.dk

Universal smartphone holder
Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

Konklusion – Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

Alt i alt en super god app, som jeg allerede har brugt en del. App’en er let at betjene og kræver ikke megen instruktion, for at komme igang.

Det kræver lidt tid at finde ud af hvordan lysforhold, underlag og kameraets position skal være for at give det bedste resultat. Når man først har det på plads, så går resten som en leg.

Den automatiske billedoptimeringsfunktion fungerer virkelig godt, og er en let måde at forbedre kvalitet og farver på dine billeder.

Man er efterhånden vant til at mange apps er gratis, eller i hvert fald findes i en gratis, begrænset version. Photo Scanner for Me koster 89,- kr., hvilket er meget for en app, men en god billedscanner koster let et par tusinde kroner. Set i det perspektiv, kan man vel ikke sige at investeringen er så stor.

Andre artikler om billeder og fotos

Her er et par links til andre artikler på Helpdesken.dk, der handler om billeder og fotos:

Annonce

Skriv en kommentar