Gode og gratis grafiske programmer – Blender & GIMP

Grafisk design er en spændende verden. Ikke desto mindre kan den føles en smule overvældende at begive sig ind i, især når vi ser på antallet af grafiske programmer, der udbydes på markedet. I artiklen her klæder vi dig på til den grafiske verden og introducerer dig for to gratis programmer – Blender og GIMP.

Identificering af formålet inden valg af program

En vigtig del af at vælge et grafikprogram, handler om at gøre op med dig selv, hvad du vil bruge det til. På hobbyniveau er det de færreste, der har brug for samme dyre programmer, som f.eks. bruges til at udvikle 3D-film og spil.

Spiludviklere benytter sig tit af dyre programmer som Unity, Illustrator og Photoshop, når de designer en spillemaskine som Book of Dead. Den har modtaget stor ros for sin grafik og er ifølge Bonusfinder/dk/ en af de mest fremtrædende spillemaskiner, når vi ser på udbuddet af online spil. I spillemaskinen har udviklerne brugt grafik og animationer til at vække temaet til livs. Illustrationerne af gamle egyptiske guder er alle flot lavet, afpudset og i høj opløsning.

Inden for PC-spil har især Metro Exodus været prist for sin flotte og detaljeorienterede grafik. De mange muligheder for bl.a. at bevæge og bringe ranger Artyom i aktion vidner, om et spil hvor der er kælet for de grafiske detaljer. 

Er du inspireret af grafikken i de store spil og ønsker at designe noget lignende, behøver du ikke at investere i de dyre programmer. Gode, gratis programmer som Blender og GIMP kan dække langt de fleste af dine behov, når du vil imitere designs fra de store spil.  

Begiv dig ind i 3D-verdenen med Blender

Blender er et gratis og super godt grafik- og 3D-program, som kan hentes ned på bl.a. Windows, Mac og Linux. Programmet giver dig utallige muligheder inden for 3D-verdenen.

Især er Blender et nyttigt program, hvis du vil designe og skabe 3D-animation, film og visuelle effekter. Modellering, rigning, simulering, gengivelse, kompositionering, bevægelsessporing, videoredigering mm. er alt sammen en del af pakken. Altså kan du bruge programmet til langt det meste. Blenders mange muligheder og funktioner gør programmet lidt tidskrævende at lære at kende. Alle kan dog være med – også begyndere. Du kan bl.a. benytte nettets mange videoer, der vejleder og hjælper dig i gang med programmet. Flere videoer kan findes på YouTube.

Sublim billederedigering med GIMP

GIMP er et fantastisk og gratis program til dig med behov for billederedigering. Det er kompatibelt med både Windows, Mac og Linux og bruges af personer verden over. Faktisk er GIMP blandt de mest populære gratis programmer til redigering af billeder. Og det er der god grund til.

Som Komputer fortæller, er GIMP et godt alternativ til Photoshop. Det skyldes kombinationen af allerede installerede samt tilvalgs plugins og scripts, der langt hen ad vejen giver dig samme muligheder, som du kender det fra Photoshop. På samme vis som med Photoshop sker redigeringen af billeder i lag.

Med GIMP kan du bl.a. prøve kræfter med at retouche og beskære samt at fjerne uønskede elementer fra billederne. Som med Blender betyder de mange funktioner, at du sandsynligvis bør afsætte lidt tid til at lære programmet at kende. Den investerede tid er dog det hele værd, når det endelige resultat bliver en stribe flotte billeder.

Der er altså sjældent grund til at tømme pengepungen, når du søger gode grafiske programmer. Langt de fleste hobbygrafikere kan få deres behov dækket af gratis programmer som Blender og GIMP. De to programmer gør det kvit og frit at forsøge sig med 3D-processer og billedredigering.

Hjælp mig med at dele artiklen