Hej med dig. Mit navn er Simon Hansen og jeg har fået lov til at skrive dette indlæg, fordi jeg med sider som Finddating.dk har fået mig en hel del erfaringer med WordPress. Samtidigt har jeg arbejdet en del med søgemaskineoptimering, og har i den anledning fundet ufatteligt mange nye og gamle sider, som ligner noget der er løgn.
Du kan bruge denne artikel som du vil. Om du er begynder eller lettere øvet i forhold til at lave hjemmesider, håber jeg at kunne hjælpe dig bare lidt videre.
Jeg skal absolut ikke tale mit ejet højere op end det er, men må konstatere, at gratis eller billigere temaer til WordPress rækker langt længere end den gennemsnitlige hjemme-programmør kan klare med HTML og en anelse viden om CSS kodning. Faktum er nemlig, at der på sider som Themeforest.net, gives helt ufatteligt mange gode bud på, hvordan en hjemmeside grundlæggende skulle se ud. Disse er enten gratis eller betalte, og kan faktisk alt hvad du skal bruge dem til.
Af denne grund vil jeg anbefale dig, at du kigger forbi eksempelvis Themeforest og som minimum studerer hvordan et godt udgangspunkt er opbygget. Du kan sagtens selv sidde med HTML’en og CSS’en, hvis du har den nødvendige øvelse i disse, men for manges vedkommende ender det i et lidt for 0’er agtigt design, med meget lav konvertering, lige meget hvilket emne der tales om på hjemmesiden.
Klik og se indholdsfortegnelsen:
Hvilke temaer findes?
Helt grundlæggende findes der temaer for enhver smag og antallet af forskellige temaer (themes) til WordPress – dog i svingende kvalitet – overstiger hurtigt 10.000 og nærmer sig måske faktisk de 100.000, hvoraf nogle koster penge og andre er fuldkommen gratis at benytte sig af. Udbuddet strækker sig fra almindelig blogtemplates til fotosider, til decideret køreklare webshops (Woocommerce) eller affiliatesider der ligner webshops. Alt sammen nemt i opsætningen og dermed hurtigt at komme i gang med.
Hovedargumentet for brugen af WordPress som CMS er således: Den prangende simpelhed, de flotte designs og de ufatteligt mange muligheder for indhold af alle medietyper, leveret på alle platforme uden at du skal ændre noget som helst ved dit design.
Hvad gør jeg, når mit template/tema ikke er tilstrækkeligt? – Plugins til alt.
En anden stor fordel ved WordPress som mange, jeg selv inklusive, gang på gang undervurderer er plugins. Et plugin er ganske enkelt bare en lille udvidelse til WordPress, som gør et eller andet nemmere eller muligt i det hele taget. Dette kan være alt fra at komprimere billeder således at din hjemmeside loader hurtigere, til at sende brugeren til forsiden, hvis han rammer en side der ikke findes eller helt afvise trafik der kommer fra udlandet, ved at have en robots.txt fil tilgængelig i din menu.
Alle disse mange forskellige plugins giver dig en glimrende mulighed for at tilføje de ting til din hjemmeside, som dit template ikke kan klare. Resultatet er en bedre hjemmeside, med lige akkurat de funktioner du har brug for. I mange tilfælde er ydelsen endda gratis – de færreste plugins koster en eneste krone at bruge.
Hvor finder jeg plugins?
I WordPress findes et søgefelt til plugins. Dette benyttes nemt og giver dig – ved den rigtige søgning – en fin liste med glimrende plugins, som altid virker (jeg har aldrig selv oplevet andet). Finder du ikke det du har behov for, kan du med fordel lave en Google-søgning på dit problem og så tilføje ”Wordpress plugin”, hvormed du formodentlig finder forumtråde startet af andre med samme problem eller en download-side til et plugin, der kan løse dit problem. Dette uploader du så på din WordPress-side under ”upload plugin”, hvorefter det, efter aktivering, er klar til brug.
Super nemt, hurtigt og ligetil.
Editoren klarer det sidste – du skal (næsten) ikke kunne kode selv!
Er der slet ikke noget at gøre i forhold til at få et problem løst, er der en sidste udvej? Denne minder om at arbejde uden et template, men er i virkeligheden en hel del lettere. Du får nemlig lov at kigge ind bagved og rode rundt i koden, hvormed du kan tilrette din side som du ønsker det. Så er du træt af, at din forside har en grim boks i bunden, som ikke kan fjernes under widgets eller er alle dine blogindlæg skrevet med en <H2> overskrift i stedet for en <H1>, så er det her du retter det ind.
Man behøver ikke forstå ret meget kode, for at kunne Google sig frem til en løsning her. Jeg taler af erfaring, da jeg ikke selv kendte til kode, de første 25-30 gange jeg ændrede småting i editoren.
Men er det alt? Hvordan kommer jeg i gang?
Når alt det her er sagt, er det sådan set bare med at komme i gang. For at gøre listen kort, skal du, før du kan sætte dit template ind og begynde at installere plugins, først gøre følgende:
1. Købe et domæne (eks. Pandekage.dk) og webhotel (Hint: Køb det samlet, det er mindst bøvlet)
2. Tryk på 1ClickInstaller hos webhosten (webhotel) og find WordPress.
3. Log ind under ditdomæne.dk/wp-admin og kom i gang!
Alt er nemt med WordPress og stort set alt kan laves pænt, uden nogen som helst viden om kode. Så hvorfor ikke gøre det?
Gå til forsiden og læs mere om WordPress og andre IT relaterede artikler