Opgaven med at vælge og købe det rigtige domænenavn, kræver at man tænker sig godt om – rigtig godt endda. Dit domænenavn skal kunne holde mange år frem, og skal fortsat passe til dig, din organisation eller dit firma. Find domæne til mail og hjemmesider med denne lille guide.
Mange af de mest oplagte domænenavne er selvfølgelig allerede optaget, men med en smule kreativitet, kan du sagtens finde mange gode domæner. Du kan også købe “brugte” domænenavne, såfremt den nuværende ejer er interesseret i at sælge, eller selv har opgivet at forny domænenavnet.
Jeg har lavet lidt research på området, og herunder har jeg samlet nogle gode råd til det helt rigtige køb af domæne.
Klik og se indholdsfortegnelsen:
Hvad er et domænenavn?
For god ordens skyld, vil jeg starte med at fortælle om teknikken bag et domænenavn, og forklare “Hvad er et domæne?”.
Et domænenavn er et unikt navn, som bruges til at tilgå en hjemmeside. Google i Danmark bruger f.eks. domænenavnet google.dk. Serveren som hjemmesiden, i dette eksempel google.dk, ligger på, kan ikke arbejde med domænenavne. Serveren bruger derfor en IP adresse til at finde siden.
Hvis du prøver at skrive 142.250.69.195 i din browser, kommer du direkte ind på Googles side.
Vi mennesker er ikke så gode til at huske IP adresser, derfor bruger vi domænenavne. Når du taster google.dk i din browser, sendes forespørgslen til en såkaldt DNS server. Serveren oversætter google.dk til 142.250.69.195, og sender dig videre til den rette hjemmeside.
Nok om teknikken – Læs med og få de gode råd om, hvordan du vælger det rette domænenavn.
Hvem ejer domæner?
Du ejer ikke et domænenavn, men du køber retten til at bruge det. Det koster p.t. 80,- kr. inkl. moms om året, at råde over et .dk domænenavn. Domæner med andre endelser, som .com, .nu, .eu og lignende er lidt dyrere i årlig afgift.
Et domænenavn kan købes hos en af de mange hostingudbydere / webhoteller der findes på markedet. Jeg bruger selv Simply.com både som domæne host og webhotel og ved domænekøb. Her kan du søge efter ledige domæner, og så har de noget, de kalder Domæneninja.
På Domæneninja kan du se de domænenavne der netop er udløbet, og som ejerne har valgt ikke at beholde. På Domæneninja kan du være heldig, at finde mange gode domænenavne.
Hvis du vil vide, hvem der ejer et domæne, kan du få oplysningerne hos Punktum.dk. Hvis et domæne er privatejet, kan du se ejeren navn og adresse. Hvis domænet er ejet af et firma, er det firmaets navn og adresse du får oplyst – Søg domæne hos Punktum.dk her.
Find domæne – Brug disse råd
Som nævnt er der flere ting du bør være opmærksom på, inden du skal foretage et domænekøb.
Måske kender du det engelske udtryk KISS (Keep It Simple, Stupid) der meget rammende kan bruges her – Hold det enkelt!
Dit domænenavn skal være forholdsvis kort og let at huske, så dine kunder hurtigt kan finde din hjemmeside.
Hvis du har et langt og indviklet domænenavn, risikerer du, at dine kunder ikke kan huske det, eller staver forkert, når de taster det.
Pas på med forkortelser i domænet
Pas på med forkortelser, slangudtryk og ord der kan staves på flere måder.
Specielt i engelske navne er det meget almindeligt at bruge f.eks. “u” i stedet for “you” og “4” i stedet for “for” osv. Selvom du selv synes din forkortelse er logisk, kan du ikke tage for givet, at dine kunder ved hvordan det staves.
Medmindre dit firma er meget kendt, og dine kunder ikke er i tvivl om de skal skrive 4u.com eller foryou.com, så pas på med den slags domænenavne. For at undgå forvirring kan du selvfølgelig købe begge domæner, og lade begge pege på din hjemmeside.
Man ser også af og til domænenavne hvor man har fjernet en vokal. F.eks. kan nævnes nogle af de mere kendte som Flickr.com og Fiverr.com.
Nu er det gået meget godt for disse to, men hvis du laver en lille hjemmeside, og kalder den for ulriksn.dk (bare for at bruge mit eget efternavn som eksempel, uden det sidste “e”), så vær forberedt på, at du skal stave det hver gang nogen spørger, hvad din side hedder.
Æ, Ø og Å i domænenavn
Skal du købe et domæne med æøå i navnet? Det er er meget relevant spørgsmål for os danskere, så lad os tage et eksempel fra den virkelige verden.
Jeg har selv domænet Varmeblæsere.dk, men jeg kunne også have valgt Varmeblaesere.dk.
Du kan sagtens købe et domænenavn der indeholder æ, ø og å, (og ö, ä, ü og é), men der vil være nogle tekniske udfordringer forbundet med det. De servere der sender dine besøgende videre til din hjemmeside, kender kun bogstaverne fra a-z og tallene fra 0-9.
Derfor skal dit domænenavn med æ, ø og å, først oversættes til noget serveren kan læse, hvilket kan være problematisk. Varmeblæsere.dk bliver derfor til https://xn--varmeblsere-g9a.dk/, så serveren har mulighed for at forstå navnet.
Derudover er det ikke muligt, at oprette en e-mail adresse der indeholde æ, ø og å, så den mulighed vil du ikke have.
For at undgå problemer i den forbindelse, kan det løses ved at købe begge domæner. Brug domænet uden æ, ø og å som hoveddomæne (dermed kan du også oprette e-mail adresser) og lav en såkaldt URL viderestilling fra domænet med æ, ø og å, til domænet uden.
På den måde har dine kunder mulighed for at skrive både Varmeblæsere.dk og Varmeblaesere.dk i browseren, og alligevel ende det rette sted.
Et andet argument imod æ, ø og å i domænenavn er, at udenlandske besøgende ikke vil kunne taste din adresse i browseren.
Lars Skjoldby har skrevet en god ekspertartikel, som forklarer problemstillingen – Domæner med æøå har kun én fordel!
Hvis du ikke har mod på de tekniske udfordringer, så lad dit valg af domæne, være et uden æ, ø og å.
Skal der være nøgleord i domænet?
Det mest oplagte er selvfølgelig at bruge dit firmanavn som domænenavn. Det vil dine kunder kunne huske, og det vil være lettere for dem at forbinde firmanavn og hjemmeside.
Brug de nøgleord som folk vil bruge, når de søger efter dig på nettet, og som beskriver dit firma, eller den service du tilbyder.
Hvis du f.eks er maler, så prøv at flette det ind i domænenavnet. Det kunne være malerhansen.dk eller knudmaler.dk osv.
Hvis dit firma udelukkende arbejder lokalt, kan du også tilføje bynavn eller område thistedmaleren.dk eller vesterbromaleren.dk
Hvis du arbejder i andre lande, eller påregner at komme til det i fremtiden, så overvej om dit domæne vil kunne bruges. Thistedmaleren.dk vil sikkert ikke gøre sig i det store udland.
Lav evt. en brainstorm og notér de 3 mest oplagte nøgleord. Tænk over hvad folk vil søge efter, når de leder efter din virksomhed. Hvis man f.eks. bruger ordene hansen, maler og thisted kan du lave disse sammensætninger hansenmaler.dk, hansenthisted.dk, hansen-thisted.dk, thistedhansen.dk, thisted-hansen.dk, malerthisted.dk, thistedmaler.dk, maler-thisted.dk og thisted-maler.
Nogle af domænerne vil allerede være i brug, så det gælder om at være opfindsom og bruge fantasien.
Der er delte meninger, om det hjælper på din placering i søgeresultaterne, at have et nøgleord i domænenavnet. Jeg er bestemt ikke ekspert på det område, men min sunde fornuft siger mig, at hvis dit firma hedder Thisted Maleren og thistedmaleren.dk er ledigt, så skal du da vælge det. Hvis jeg søgte på nettet efter “maler i thisted”, og jeg fik øje på en side der hed thistedmaleren.dk, så ville jeg da helt sikkert klikke der først.
Der er selvfølgelig ikke noget i vejen med, at vælge et domænenavn der ikke umiddelbart fortæller noget om din virksomhed. Det er trods alt gået meget godt for CBB, BiBoB, 3 og Oister, selvom man ikke umiddelbart vil forbinde deres navne med teleselskaber. Det vil dog sikkert kræve lidt mere af din markedsføring, at forbinde produkt/ydelse med dit domænenavn. Omvendt er det lettere at finde på et kort og enkelt navn, der er let at huske.
Hvis du senere vil udvide din forretning, kan det endda være en fordel ikke at have bundet sig til et fast produkt i navnet. Hvis thistedmaleren.dk vil udvide sin virksomhed med en VVS afdeling, så passer navnet ikke længere så godt.
Tal, bindestreger og forkortelser i domænet
Tal og bindestreger er tilladt i domænenavne, men det kan let forvirre. Som udgangspunkt forventer de fleste mennesker ikke, at der er bindestreger i en hjemmesideadresse.
Hvis du vælger også at have e-mailadresser med dit domænenavn, så er det møgirriterende at skulle sige peter@thisted “bindestreg” maleren.dk, når nogen spørger om din e-mail.
I de tilfælde hvor dit domænenavn er et sammensat produktnavn, det kunne eksempelvis være iphone-cover.dk, kan du med fordel bruge bindestreg. Søgemaskinerne opfatter bindestregen som et mellemrum, og hvis der søges i Google efter “iPhone cover”, kan det muligvis have en positiv påvirkning på din placering i søgeresultatet. Husk stadig at købe iphonecover.dk også, og lav URL viderestilling til hoveddomænet.
Pas iøvrigt på med disse “søgeordsdomæner”. De bliver ofte opfattet som spamagtige og utroværdige, og mange går uden om den slags hjemmesider.
.dk eller .com eller noget andet
Betegnelsen for domæneendelser som .dk, .se, .de osv. kaldes TLD (top-level domain) De nævnte TLD’er er landespecifikke, men de senere år er der dukket nye TLD’er op som f.eks. .buzz, .guru, .social og mange flere.
Hvis din virksomhed udelukkende arbejder inden for danmarks grænser, så vil et .dk domæne være det mest oplagte. De fleste mennesker vil forvente, at en dansk virksomhed har et dansk domæne, og det vil få din side til at virke mere troværdig.
Hvis du er i tvivl, eller hvis du planlægger at udvide din business til andre lande, så køb de domæner du mener er relevante, og lav en viderestilling.
Få idéer til domænenavne
Hvis du mangler idéer til dit nye domænenavn, kan du bruge en domænegenerator.
Der findes adskillige på nettet, men de fleste virker bedst til internationale domænenavne som .com, .org osv.
Du kan dog sagtens få idéer og god inspiration alligevel.
Prøv f.eks. en af disse:
Der findes massevis af disse domain name generators på nettet, så du kan selv lede efter flere.
Køb domæne der er ledigt
Når du har fundet et domænenavn som du er tilfreds med, er du klar til at købe.
Der findes en masse udbydere af domænenavne og webhoteller på nettet, så det er bare at gå i gang med at finde en god udbyder.
Jeg kan anbefale Simply.com, som jeg har brugt i flere år. De har en god kundeservice, og en meget fin oppetid på deres webhotel.
Køb domæne der allerede er optaget
Der findes tonvis af domæner som er købt af andre, men aldrig taget i brug, eller købt med videresalg for øje (hvilket i øvrigt ikke er lovligt).
Hvis de domænenavne som du har forelsket dig i, allerede er optaget, så kontakt ejeren og spørg om I kan blive enige om en handel. Husk at du kan finde vedkommendes navn og adresse ved at lave et “whois” opslag på DK-Hostmaster.dk. Det er vigtigt at overdrage domænet korrekt, så du står som registreret bruger fremover.
Som nævnt har Simply.com en tjeneste som de kalder
Hvis du køber et internet domæne, der tidligere har været aktivt, kan bruge Waybackmachine til at se, hvordan sitet så ud.
Køb et mail domæne
Hvis du ikke ønsker at lave en hjemmeside, men bare ønsker en dit eget domæne til mail, så kan du sagtens nøjes med at bruge dit domænenavn til det.
Jeg har f.eks. købt vores efternavn (som tilfældigvis var ledigt). På den måde kan alle i familien få en mailadresse med fornavn@efternavn.dk. Mange har kun behov et mail domæne, og du kan senere bygge en hjemmeside på, hvis du ønsker det.
Valg og køb af domæne – Konklusion
Her får du en hurtig opsamling på ovenstående.
Æ, Ø og Å – Hvis du absolut skal have et æ, ø og å domænenavn, så lav en viderestilling til et domæne uden æ, ø og å.
Kort – Kort og enkelt navn der er til at huske og let at stave.
Nøgleord – Nøgleord i domænet vil umiddelbart være en god idé, da du lettere vil kunne forbindes med firma eller produkt.
Kun mail – No problem. Køb domænet og find et mailhotel
Tal, bindestreger og forkortelser – Pas på. Selvom det virker logisk for dig, så er der ingen garanti for at dine besøgende ved hvordan dit domænenavn skal staves.
TLD – Vælg et .dk domæne til en dansk virksomhed. Hvis du bevæger dig uden for landets grænser, så køb de TLD’er der er nødvendige.
Stadig i tvivl om det rigtige domænenavn?
Find domæne – Hvis du stadig er i tvivl om hvilket domæne du skal købe, så køb det der ligger tættest på, smæk en hjemmeside på, og se hvordan det går. Det vil være ærgerligt, hvis en anden snupper navnet for næsen af dig.
Det blev til mange ord om køb af domæne, men som nævnt er det vigtigt, at du tænker dig om. Hvis du først har fået en god forretning op at køre, kan det være svært at skifte navn.
Skriv gerne en kommentar om hvordan (og hvorfor), du valgte dit domænenavn.
Når du skal finde ejeren af et domæne, er der flere måder at gøre det på. Du kan bruge WHOIS-databaser, som indeholder registreringsoplysninger for domæner. Disse databaser viser typisk navnet på ejeren, kontaktoplysninger og registrator. Der findes værktøjer online, som kan hjælpe dig med at finde ejer af domæne ved blot at indtaste domænenavnet. Hvis ejeren har valgt at skjule sine oplysninger, kan du dog støde på begrænsninger.
Internet domæner er unikke navne, der bruges til at identificere en bestemt hjemmeside på internettet. Et domænenavn fungerer som en adresse, der gør det lettere for brugere at finde din hjemmeside i stedet for at huske en række tal, som er IP-adressen. Domæner kan bestå af forskellige niveauer, hvor det mest kendte er topdomæner som .com, .dk, og .org. Domæner spiller en væsentlig rolle i din online tilstedeværelse og brandidentitet.
Slettede domæner, også kendt som udløbne domæner, er domænenavne, der ikke længere er registreret af den oprindelige ejer. Dette sker, når ejeren ikke fornyer deres domæneregistrering inden udløbsdatoen. Når et domæne udløber, går det igennem en række stadier før det bliver helt slettet og tilgængeligt for andre at registrere.
Denne proces varierer afhængig af domænets topdomæne (.com, .dk osv.) og den specifikke registrator. Udløbne domæner kan ofte genregistreres, og nogle gange kan de have værdi på grund af deres tidligere brug eller indgående links. Der findes værktøjer og tjenester, som kan hjælpe dig med at overvåge og finde udløbne domæner, der kan være relevante for dine behov.
Når du skal finde et ledigt domæne, kan du bruge søgeværktøjer hos forskellige domæneregistratorer. For at oprette domæne skal du vælge et registratorfirma, der tilbyder domæneregistrering. Populære valg inkluderer danske udbydere som Punktum for .dk-domæner eller internationale som GoDaddy og Namecheap for andre topdomæner. Efter at have fundet et ledigt domæne, kan du nemt købe og oprette domænet via registratorens hjemmeside.
Prisen for køb af domænenavn varierer afhængigt af flere faktorer som topdomæne (.com, .dk, .org), registrator og eventuelle tilvalg som privatlivsbeskyttelse. Når du vil oprette domæne, skal du forvente en årlig afgift, som kan variere fra få hundrede kroner til flere tusinde, afhængig af domænets popularitet og registratorens priser. Specielt ved køb af dk domæne kan priserne være konkurrencedygtige, da der findes flere udbydere, som tilbyder forskellige pakker og tjenester.
Redeligering af domæne refererer til processen, hvor administrationen af et domæne overføres fra en registrator til en anden. Dette kan være nødvendigt, hvis du ønsker at skifte udbyder eller konsolidere dine domæner hos én registrator. For at gennemføre en redelegering skal du typisk anmode om en autorisationskode fra din nuværende registrator og indtaste den hos den nye registrator. Processen sikrer, at dit domæne forbliver aktivt under overførslen og at ingen data går tabt.
Andre artikler på Helpdesken.dk du måske vil synes om
Hvis du kunne lide “Find domæne” artiklen, så prøv at kigge på de øvrige artiklen i kategorien om hjemmesider her på Helpdesken.dk