Få ekstra USB porte med en USB hub

Af og til kan man godt ønske sig at computeren havde flere USB porte, når der både skal være plads til mus, printer, ekstern harddisk, mobillader osv.

De fleste stationære computere har i reglen adskillige USB porte, mens bærbare computere ofte kun et par stykker, hvilket kan give udfordringer med udstyret.

Heldigvis kan man let og billigt udvide antallet med ekstra USB porte.

Få ekstra USB porte med en hub

En USB hub, som vel nærmest kan sammenlignes med en el stikdåse, bare med USB porte i stedet for el stik, bruges til at udvide antallet af porte.

USB hubs findes i forskellige størrelse og udformning, og kan udvide portantallet helt op til 10 ekstra porte.

De mest almindelige USB hubs uden selvstændig strømforsyning har 4 ekstra porte, mens hubs med egen strømforsyning, ofte har flere porte.

Tilslutning af USB hub

For at tilslutte en USB hub, skal du ganske enkelt sætte hubbens USB stik i en ledig port i din computer. Installationen sker helt af sig selv, og der skal ikke installeres drivere eller andet software.

I teorien kan du tilslutte lige så mange hubs du har brug for, så der er i princippet ingen øvre grænse for, hvor mange ekstra USB porte du kan få. I praksis skal du vælge en hub med strømforsyning, hvis du vil tilslutte meget udstyr.

USB hub med eller uden strømforsyning

USB hubs findes både med og uden strømforsyning. Hubs uden strømforsyning trækker strøm fra din computers USB stik, hvor dem med selvstændig strømforsyning i sagens natur får strøm fra stikontakten.

Hvis de enheder du tilslutter til computeren, har deres egen strømforsyning f.eks. printere og scannere, er der ingen problemer med at vælge en hub uden strøm.

Hvis du derimod tilslutter meget udstyr, der alt sammen skal trække strøm fra computeren som mus, mobiloplader og kamera, så vil du hurtigt dræne batteriet på en bærbar.

Udstyr der kræver meget strøm som eksterne harddiske, scannere osv. vil muligvis ikke fungere optimalt på en hub uden strømforsyning.

En ulempe ved en hub med strømforsyning er, at du har flere kabler, og den er ikke så let at bruge når du er på farten.

Fordele og ulemper ved hub uden strømforsyning

  • Behøver ikke stikkontakt
  • Let at bruge når du er på farten
  • God hvis udstyret du tilslutter har egen strømforsyning
  • Problemer med at håndtere udstyr der kræver meget strøm
  • En hub uden strømforsyning er billigere

Fordele og ulemper ved hub med strømforsyning

  • Dit udstyr kan oplade og bruges, selvom computeren er slukket
  • Du skal ikke tænke på, om det udstyr du tilslutter bruger meget eller lidt strøm
  • Du kan uden problemer tilkoble alt det udstyr du vil
  • Lidt dyrere i indkøb
  • Kræver en stikkontakt

Konklusionen må være, at hvis du kun tilslutter mindre enheder som mus, telefon, og udstyr med egen strømforsyning, så er der ingen problemer med en hub uden strømforsyning.

Hvis du tilslutter strømkrævende udstyr, ellers hvis du er i tvivl, så brug et par hundrede kroner ekstra, og køb en hub med strømforsyning.

Andre artikler om USB du måske vil læse

Hjælp mig med at dele artiklen