Gemme og flytte filer med USB nøgle – Sådan gør du

Lær at opbevare, kopiere og flytte filer med USB nøgler. Du kan gemme og flytte alle typer filer som f.eks. billeder, dokumenter, musik og film fra USB nøglen til din Windows computer og omvendt. Den lille USB lagringsenhed har mange praktiske anvendelsesmuligheder, og kan med den rette formatering bruges på alle styresystemer.

Alle computere har en USB port, så det gør en USB nøgle til det ideelle medie, når der skal flyttes filer.

Prisen på USB nøgler er efterhånden blevet så billig, at det er muligt at få rigtig meget lagerplads for ganske få penge.

Vidste du, at man også kan få trådløse USB nøgler? Læs mere her – Trådløs USB stick – SanDisk Connect Wireless

Hvad er en USB nøgle?

Kært barn har mange navne, så alt efter temperament kaldes en USB nøgle også for memorystick, USB stick eller flashdrev, men det er altså den samme dims, vi taler om.

Kort fortalt fungerer en USB nøgle som en bærbar harddisk, hvor du kan gemme data.

En USB nøgle leveres med et bestemt antal GB (Gigabyte) lagerplads. Hvis du kan nøjes med 8 eller 16 GB kan et USB stick nemt købes for under 100,- kr. Hvis du har brug for mere plads stiger prisen i takt med antallet af GB.

Eksempelvis kan det nævnes at en USB nøgle på 8 GB, kan gemme ca. 3800 fotos, 1900 mp3 musikfiler eller 15 spillefilm (alt efter opløsning og kvalitet)

USB findes i forskellige hastighedsversioner, hvor 2.0 og 3.0 er de mest almindelige. Forskellen er, at USB 3.0 kan overføre data meget hurtigere end 2.0 kan. Hvis du skal flytte et enkelt dokument, vil du ikke kunne mærke forskel, men hvis du skal flytte mange store filer er USB 3.0 at foretrække.

Du kan sagtens bruge en USB 3.0 nøgle i en computer der kun har USB 2.0, men for at opnå den høje hastighed skal stikket i computeren også være 3.0.

En USB sticks levetid er i princippet uendelig. Når du er færdig med at bruge de filer der ligger på USB nøglen, så sletter du dem igen, og får derved frigivet plads til at gemme nye filer.

Der er ingen bevægelige dele i et USB stick, så det er meget robust, og tager normalt ikke skade af at blive tabt på gulvet.

USB er i øvrigt en forkortelse af Universial Serial Bus.

Formatering af USB nøgle

Ligesom en computers harddisk skal en USB nøgle være formateret, inden den kan tages i brug. De fleste nøgler er allerede formateret, når man køber dem, men det er nyttigt at vide hvordan man gør. Det kan du læse mere om her, hvor du også får en gennemgang af de forskellige filsystemer NTFS, FAT, FAT32 og exFAT – Formatering af USB stick på Windows pc.

En ting du skal være særligt opmærksom på er, at kun NTFS og exFAT kan gemme filer der fylder mere end 4GB. En spillefilm i god kvalitet kan sagtens fylde mere end 4GB, men ellers er det sjældent, man har filer på den størrelse.

Husk at alle data på USB nøglen bliver slettet ved en formatering, så du skal være helt sikker på, at du har styr på filerne inden du starter formateringen.

Når USB nøglen er formateret, er den klar til brug.

Hvis du har brug for det, kan du beskytte USB nøglen så uvedkommende ikke kan få adgang til dine data.

Hvordan gemmer du filer på USB nøgle

En USB nøgle er perfekt til at gemme alle former for filer filer på. Det er især praktisk, hvis du skal have dokumenter med dig f.eks. til et møde eller en eksamen.

  • Sæt USB nøglen i computeren
  • De fleste computeren åbner automatisk en Stifinder, hvor du kan se indholdet på USB nøglen
    • Hvis Stifinder ikke åbner automatisk, så klik på Start -> Stifinder
Lær at bruge en USB nøgle
Flytte filer med USB nøgle

Som på en computers harddisk kan du oprette mapper på USB nøglen til dine filer. I eksemplet her er der oprettet 3 mapper til billeder, dokumenter og musik.

Min USB nøgle hedder HELPDESKEN, og har fået drevbetegnelsen D.

Du kan gemme filer på 2 måder. Enten kan du gemme direkte fra et program som Word, Excel osv., eller også kan du flytte eksisterende filer fra computeren til USB nøglen.

Hvis du vil gemme et dokument direkte fra et program, så klik på Filer -> Gem som -> Gennemse

Gem dokument på USB nøgle
Flytte filer med USB nøgle – Gem filen

I billedet klikker du på din USB nøgle, D drevet i dette eksempel, og evt. den mappe du vil gemme i, og klikker Gem

Nu er dokumentet gemt på USB nøglen, men husk at det kun ligger der. Hvis USB nøglen bliver væk, er dokumentet ikke gemt andre steder.

En anden mulighed er at gemme dokumentet på computeren, og derefter kopiere det til USB nøglen. På den måde har du altid en kopi af original dokumentet.

Hvordan flytter du filer med USB nøgle

Som udgangspunkt kan du flytte filer med USB nøglen på to måder. Ved at bruge Kopiér/Klip kommandoen, eller ved at trække filen fra computeren til USB nøglen med musen (Drag and Drop)

Flyt filer med Kopiér eller Klip kommandoen

I Stifinder finder du en fil du vil kopiere eller flytte fra computeren til USB nøglen.

Højreklik på filen og vælg Klip eller Kopiér.

Klip flytter filen fra computeren – Kopiér laver en kopi af filen, og lader originalen ligge på computeren.

Flyt filer med Klip eller Kopier kommandoen
Flytte filer med USB nøgle – Klip eller Kopier

I stifinder klikker du dig ind i den mappe på USB nøglen, hvor du vil placere filen. Her højreklikker du, og vælger Sæt ind.

Flyt filer med musen (Drag and Drop)

En anden mulighed for at flytte filer er, at trække dem med musen, fra den ene mappe til den anden. Det der populært kaldes Drag and Drop.

Åbn Stifinder så du både kan se filen du vil flytte, og den mappe du vil placere filen i.

Flyt filer med musen - Drag and Drop
Flytte filer med USB- Drag and drop

Vælg filen der skal flyttes ved at klikke på den med den venstre museknap. Hold den venstre knap nede, og træk filen over i den mappe du ønsker at flytte den til. Slip knappen når musen peger på den rigtige mappe. Filen er nu flyttet til den nye mappe.

Du kan også flytte filen med den højre museknap. Når du slipper knappen over destinationsmappen, får du mulighed for at vælge om du vil flytte filen, eller om du vil kopiere den.

Tip til at flytte filer med USB

Flyt funktionen virker i reglen uden problemer, men hvis der opstår problemer under flytning (computeren slukker ned eller andre uforudsete hændelser), så risikerer du at miste din fil.

Et godt tip er at starte med at lave en kopiering. Kontrollér at alle data er flyttet korrekt, og slet filerne fra den oprindelige placering.

På den måde er du sikker på ikke at miste data.

Skal du flytte store mængder data eller meget store filer, så kan du sende filerne gratis over nettet med tjenesten WeTransfer.

5 svar på spørgsmål om flytning og opbevaring af filer på USB nøgle

Kan du bruge en USB-nøgle til at gemme og overføre store filer?

Ja, USB-nøgler er en bekvem måde at gemme og overføre store filer på. De fleste moderne USB-nøgler har nok lagringskapacitet til at opbevare et stort antal filer, og de er lette at bruge, bærbare og pålidelige.

Er det sikkert at gemme vigtige filer på en USB-nøgle?

USB-nøgler er en bekvem og sikker måde at gemme vigtige filer på. Sørg for regelmæssigt at sikkerhedskopiere dine filer i tilfælde af, at USB-nøglen går tabt, bliver beskadiget eller stjålet. Det er også en god idé at beskytte din USB-nøgle med et kodeord for at beskytte mod uautoriseret adgang.

Kan du bruge en USB-nøgle med både Windows og Mac-computere?

Ja, USB-nøgler er generelt kompatible med både Windows og Mac-computere. Det er vigtigt at bemærke, at visse filsystemer måske ikke er kompatible med begge operativsystemer. For eksempel kan en USB-nøgle formateret med NTFS-filsystemet læses og skrives til på en Windows-computer, men den kan måske ikke genkendes af en Mac. For at sikre kompatibilitet med begge operativsystemer, kan du overveje at formatere USB-nøglen med exFAT-filsystemet.

Hvordan opretter jeg en mappe på en USB-nøgle?

For at oprette en mappe på en USB-nøgle, skal du først indsætte nøglen i en USB-port på din computer. Derefter skal du åbne USB-nøglen og højreklikke et sted inden for vinduet. Vælg “Ny” efterfulgt af “Mappe” fra menuen. Skriv et navn til mappen og tryk “Enter” for at oprette den.

Hvordan sletter du en fil eller mappe fra en USB-nøgle?

For at slette en fil eller mappe fra en USB-nøgle, skal du først indsætte nøglen i en USB-port på din computer. Derefter skal du åbne USB-nøglen og vælge filen eller mappen, du vil slette. Tryk på “Delete” tasten på dit tastatur eller højreklik på filen eller mappen og vælg “Slet” fra menuen.

Flere tips til USB enheder

Hjælp mig med at dele artiklen