Gemme og flytte filer med USB nøgle – Sådan gør du

Lær at opbevare, kopiere og flytte filer med USB nøgler.

Du kan gemme og flytte alle typer filer som f.eks. billeder, dokumenter, musik og film fra USB nøglen til din Windows computer og omvendt.

Den lille USB lagringsenhed har mange praktiske anvendelsesmuligheder, og kan med den rette formatering bruges på alle styresystemer.

Alle computere har en USB port, så det gør en USB nøgle til det ideelle medie, når der skal flyttes filer.

Prisen på USB nøgler er efterhånden blevet så billig, at det er muligt at få rigtig meget lagerplads for ganske få penge.

Vidste du, at man også kan få trådløse USB nøgler? Læs mere her – Trådløs USB stick – SanDisk Connect Wireless

Hvad er en USB nøgle

Kært barn har mange navne, så alt efter temperament kaldes en USB nøgle også for memorystick, USB stick eller flashdrev, men det er altså den samme dims vi taler om.

Kort fortalt fungerer en USB nøgle som en bærbar harddisk, hvor du kan gemme data.

En USB nøgle leveres med et bestemt antal GB (Gigabyte) lagerplads. Hvis du kan nøjes med 8 eller 16 GB kan et stick købes for under 100,- kr. Hvis du har brug for mere plads stiger prisen i takt med antallet af GB.

Eksempelvis kan det nævnes at en USB nøgle på 8 GB, kan gemme ca. 3800 fotos, 1900 mp3 musikfiler eller 15 spillefilm (alt efter opløsning og kvalitet)

USB findes i forskellige hastighedsversioner, hvor 2.0 og 3.0 er de mest almindelige. Forskellen er, at USB 3.0 kan overføre data meget hurtigere end 2.0 kan. Hvis du skal flytte et enkelt dokument, vil du ikke kunne mærke forskel, men hvis du skal flytte mange store filer er USB 3.0 at foretrække.

Du kan sagtens bruge en USB 3.0 nøgle i en computer der kun har USB 2.0, men for at opnå den høje hastighed skal stikket i computeren også være 3.0.

En USB sticks levetid er i princippet uendelig. Når du er færdig med at bruge de filer der ligger på USB nøglen, så sletter du dem igen, og får derved frigivet plads til at gemme nye filer.

Der er ingen bevægelige dele i et USB stick, så det er meget robust, og tager normalt ikke skade af at blive tabt på gulvet.

USB er i øvrigt en forkortelse af Universial Serial Bus.Formatering af USB nøgle

Ligesom en computers harddisk skal en USB nøgle være formateret, inden den kan tages i brug. De fleste nøgler er allerede formateret, når man køber dem, men det er nyttigt at vide hvordan man gør. Det kan du læse mere om her, hvor du også får en gennemgang af de forskellige filsystemer NTFS, FAT, FAT32 og exFAT – Formatering af USB stick på Windows pc.

En ting du skal være særligt opmærksom på er, at kun NTFS og exFAT kan gemme filer der fylder mere end 4GB. En spillefilm i god kvalitet kan sagtens fylde mere end 4GB, men ellers er det sjældent, man har filer på den størrelse.

Husk at alle data på USB nøglen bliver slettet ved en formatering, så du skal være helt sikker på, at du har styr på filerne inden du starter formateringen.

Når USB nøglen er formateret, er den klar til brug.

Hvis du har brug for det, kan du beskytte USB nøglen så uvedkommende ikke kan få adgang til dine data.

Gemme filer på USB nøgle

En USB nøgle er perfekt til at gemme alle former for filer filer på. Det er især praktisk, hvis du skal have dokumenter med dig f.eks. til et møde eller en eksamen.

 • Sæt USB nøglen i computeren
 • De fleste computeren åbner automatisk en Stifinder, hvor du kan se indholdet på USB nøglen
  • Hvis Stifinder ikke åbner automatisk, så klik på Start -> Stifinder
Lær at bruge en USB nøgle
Flytte filer med USB nøgle

Som på en computers harddisk kan du oprette mapper på USB nøglen til dine filer. I eksemplet her er der oprettet 3 mapper til billeder, dokumenter og musik.

Min USB nøgle hedder HELPDESKEN, og har fået drevbetegnelsen D.

Du kan gemme filer på 2 måder. Enten kan du gemme direkte fra et program som Word, Excel osv., eller også kan du flytte eksisterende filer fra computeren til USB nøglen.

Hvis du vil gemme et dokument direkte fra et program, så klik på Filer -> Gem som -> Gennemse

Gem dokument på USB nøgle
Flytte filer med USB nøgle – Gem filen

I billedet klikker du på din USB nøgle, D drevet i dette eksempel, og evt. den mappe du vil gemme i, og klikker Gem

Nu er dokumentet gemt på USB nøglen, men husk at det kun ligger der. Hvis USB nøglen bliver væk, er dokumentet ikke gemt andre steder.

En anden mulighed er at gemme dokumentet på computeren, og derefter kopiere det til USB nøglen. På den måde har du altid en kopi af original dokumentet.

Flytte filer med USB nøgle

Som udgangspunkt kan du flytte filer med USB nøglen på to måder. Ved at bruge Kopiér/Klip kommandoen, eller ved at trække filen fra computeren til USB nøglen med musen (Drag and Drop)

Flyt filer med Kopiér eller Klip kommandoen

I Stifinder finder du en fil du vil kopiere eller flytte fra computeren til USB nøglen.

Højreklik på filen og vælg Klip eller Kopiér.

Klip flytter filen fra computeren – Kopiér laver en kopi af filen, og lader originalen ligge på computeren.

Flyt filer med Klip eller Kopier kommandoen
Flytte filer med USB nøgle – Klip eller Kopier

I stifinder klikker du dig ind i den mappe på USB nøglen, hvor du vil placere filen. Her højreklikker du, og vælger Sæt ind.

Flyt filer med musen (Drag and Drop)

En anden mulighed for at flytte filer er, at trække dem med musen, fra den ene mappe til den anden. Det der populært kaldes Drag and Drop.

Åbn Stifinder så du både kan se filen du vil flytte, og den mappe du vil placere filen i.

Flyt filer med musen - Drag and Drop
Flytte filer med USB- Drag and drop

Vælg filen der skal flyttes ved at klikke på den med den venstre museknap. Hold den venstre knap nede, og træk filen over i den mappe du ønsker at flytte den til. Slip knappen når musen peger på den rigtige mappe. Filen er nu flyttet til den nye mappe.

Du kan også flytte filen med den højre museknap. Når du slipper knappen over destinationsmappen, får du mulighed for at vælge om du vil flytte filen, eller om du vil kopiere den.

Tip til at flytte filer med USB

Flyt funktionen virker i reglen uden problemer, men hvis der opstår problemer under flytning (computeren slukker ned eller andre uforudsete hændelser), så risikerer du at miste din fil.

Et godt tip er at starte med at lave en kopiering. Kontrollér at alle data er flyttet korrekt, og slet filerne fra den oprindelige placering.

På den måde er du sikker på ikke at miste data.

Skal du flytte store mængder data eller meget store filer, så kan du sende filerne gratis over nettet med tjenesten WeTransfer.

Flere tips til USB enheder

14 kommentarer til “Gemme og flytte filer med USB nøgle – Sådan gør du”

 1. Det jeg lige nu har brug for at vide er:
  Når jeg skal holde et foredrag, og har mine tilhørende billeder liggende på et USB stik og IKKE vil vise dem som et diashow, hvor billederne automatisk skifter, men selv vil bestemme, hvornår næste billede skal komme.
  Hvordan gør jeg det?

 2. Er der en begrænsning for antallet af mapper på en nøgle? Jeg er ved at kopiere mange fotos i mange mapper og undermapper fra PC til 256GB USB-nøgle, men er stødt på problem med, at fotos, som jeg lige har fået anbragt i mapper, forsvinder når jeg så kopierer nye mapper over, selv om der stadig er masser af plads. Prøver nu at kopiere alle fotos over i én stor mappe, og indtil videre går det godt. Men er der en begrænsning for, hvor mange mapper der kan oprettes på en USB-nøgle – uden at indholdet i tidligere mapper slettes? Alle mapperne bliver bevaret; det er kun indholdet som slettes. Mystisk! Håber på hjælp!

  • Hej Klaus

   Hvis din USB nøgle er formateret med filsystemet FAT32, vil der være nogle begrænsninger i, hvor mange filer du kan gemme. Hvis dine filnavne er meget lange, vil antallet af filer du kan gemme, blive reduceret.
   Du kan evt. prøve at formatere USB’en med filsystemet NTFS, og teste om det gør nogen forskel.
   Du kan læse mere om filsystemerne her – Formatering af USB nøgle på Windows PC

   Husk at alt på USB nøglen bliver slettet, når du formaterer den.

   Håber det løser problemet.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 3. Hej Stig
  Har det problem at min kone har lavet en flot mini film i Windows Movie Maker på en times tid af vores sommerrejse til USA, men at vi ikke kan flytte den over på et usb stik til fremvisning på vores tv – hvad gør vi??
  Når vi forsøger at flytte den fra Movie Maker går min/vores computer i baglås ved ca 60 % og stopper og lukker ned.
  Kan vi på en eller anden måde hente de små 700 billeder ud af Movie Maker programmet og flytte på usb stikket??
  På forhånd tak
  Boye

  • Hej Sam

   Hvis du formatterer din USB nøgle, så bliver alle filer slettet. Den eneste løsning er, at kopiere de filer du vil beholde over på et andet drev, inden du formatterer din USB nøgle.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

  • Hej Susanne

   Prøv at gå ind på artiklen igen, og find det afsnit der hedder “Gemme filer på USB nøgle”. Her kan du læse hvordan du åbner Stifinder, så du kan se hvad der ligger på USB nøglen.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 4. Når man overfører noder fra computer til USB-nøgle så har jeg en adapter som kan stikkes ind i min Ipad. Jeg har også et program som hedder Forescore på min Ipad, men hvordan får jeg det ind i programmet Forescore så jeg kan læse og spille efter noderne????

  • Hej Ivan

   Jeg kender desværre ikke til Forscore, men jeg kan se at der ligger en del artikler og vejledninger på nettet. Hvis du laver en google søgning og kigger på danske resultatet, ligger der bl.a. også flere YouTube videoer.

   Jeg håber du kommer videre.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 5. Hej og tak for en god artikel.

  Jeg har mistet årevis af filer i en flytning fra en ekstern harddisk til en usb.
  Jeg har undersøgt, om der findes windows sikkerhedskopier, men det er ikke slået til.
  Jeg har undersøgt metoden med tidligere versioner, men det er heller ikke muligt.

  Du er derfor mit sidste håb. Kender I evt til en metode, der kan genskabe tabte filer.
  I flytningen blev mapperne oprettet men filerne blev ikke oprettet.

  Findes der evt typisk et sted på sådan en harddisk som er reserveret til sikkerhedskopier, som kan tilgås via windows, dos, bios eller andet?
  Kan det ,mon skyldes forskel mellem filsystemer (FAT kontra NTFS)?
  Systemet på USB’en er exFAT.
  Kan man forestille sig at filerne måske ligger der men ikke kan ses pga forskel i filsystemet???

  Jeg ved også at der findes et firma i Norge der har som speciale at genskabe harddiske/filer. Men om det er en løsning på dette, ved jeg ikke.

  Bedste hilsner
  Pernille

  • Hej Pernille

   Super ærgerligt at du har mistet filer i forbindelse med flytningen. Jeg kender umiddelbart kun til programmet der beskrives i denne artikel.

   Hvis det er vigtige date, så vil jeg foreslå, at du kontakter et firma, der kan hjælpe med genskabelsen. Jeg har ikke erfaringer med et specifikt firma, men der findes flere, hvis du søger på Google.

   Jeg håber det lykkes for dig.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

Der er lukket for kommentarer.