Guide: Valg af smartphone – Hvordan vælger du den rette model?

valg af smartphone

Er din gamle smartphone ved at være langsom? Har du for lidt plads til dine apps? Eller mangler du en telefon med et bedre kamera? Vi bruger vores telefon hver dag, og derfor er valg af smartphone, vigtigt at overveje.

Her er en række tips til at vælge den rigtige smartphone, så du kan skifte din gamle afdankede telefon ud med en lækker ny.

Det første spørgsmål der ofte melder sig er – Skal det være Android eller iPhone?

Valg af smartphone – Android eller iPhone? 

Android og iPhone har forskellige styresystemer, men der er stort set ikke noget en iPhone kan, som Android ikke også kan – og omvendt. Du skal beslutte dig for, hvilket styresystem du vil benytte, og hvad du finder nemmest.

Ofte er skiftet lettere til en smartphone med samme styresystem, som du har på den gamle.

Her er nogle af de væsentligste forskelle på Android og iPhone:

 1. Brugerflade:
  • Android: Er kendt for sin høje grad af tilpasning. Du kan ændre næsten alt fra startskærmens layout til app-ikoner og widgets. Perfekt, hvis du værdsætter personlig tilpasning.
  • iPhone (iOS): Kendetegnet ved sin simple og brugervenlige grænseflade. Alt er mere ensartet, hvilket gør det let at navigere, især for nye brugere eller dem, der foretrækker en mere strømlinet oplevelse.
 2. Økosystem og integration:
  • Android: Fungerer godt med Google-tjenester som Gmail, Maps og Drive. Android-enheder fra forskellige producenter kan variere i integration og brugeroplevelse.
  • iPhone (iOS): Stærk integration med andre Apple-produkter. Hvis du allerede bruger Apple-tjenester som iCloud, Apple Music eller har andre Apple-enheder som en MacBook eller iPad, kan iPhone arbejde sammen på tværs af alle enheder.
 3. Tilpasning og fleksibilitet:
  • Android: Giver flere muligheder for tilpasning, alternative app-butikker og mulighed for at installere software fra tredjeparter.
  • iPhone (iOS): Mere lukket system, der prioriterer sikkerhed og en ensartet brugeroplevelse, men begrænser tilpasning og installation af apps uden for App Store.
 4. Opdateringer og support:
  • Android: Opdateringer afhænger af producenten, og kan variere i hyppighed og varighed af support.
  • iPhone (iOS): Regelmæssige opdateringer direkte fra Apple, ofte med længere support til ældre enheder sammenlignet med Android.
 5. Pris og sortiment:
  • Android: Tilbyder et bredt udvalg af enheder, fra budgetvenlige modeller til high-end smartphones.
  • iPhone (iOS): Kendt for sin premium-prissætning, men tilbyder høj kvalitet og ydeevne.

Hvor mange penge vil du bruge på en smartphone? 

Når du skal begynde at lede efter en ny smartphone, så er det en god idé at gøre op med dig selv, hvor mange penge, du vil bruge. Hvis du du leder efter en telefon i den billige ende, kan du finde Android modeller i alle prisklasser – eller måske en brugt iPhone.

Hvis du ønsker en smartphone i god kvalitet, hvor du ikke skal tage stilling til for mange indstillinger, så er iPhone et godt valg.

Derudover er det også en god idé at beslutte dig for, om du vil købe en smartphone med eller uden abonnement.

 • Uden abonnement: Telefonen er ofte dyrere, men du kan fortsætte med dit nuværende abonnement.
 • Med abonnement: Du får rabat på telefonen, men til gengæld skal du binde dig til et nyt abonnement.

En anden vigtig huskeregel, der er god at have i baghovedet, er at bare fordi en telefon koster mange penge, betyder det nødvendigvis ikke at den er bedre eller passer til dine behov. 

En anden løsning er at købe på afbetaling eller låne billigt hos KreditNU. Når du optager et lån hos KreditNU, får du pengene ind på din konto med det samme din ansøgning er godkendt. 

Hvad skal du bruge din smartphone til? 

Bruger du din smartphone til at tage mange billeder? Snakker du egentlig kun i telefon? Eller bruger du den meget til arbejde? Man kan hurtig blive fanget af alle de forskellige funktioner, man kan vælge i mellem.

Du skal være opmærksom på funktioner som:

 1. Kameraets kvalitet:
  • Hvis fotografering er vigtigt for dig, bør du vælge en telefon med et kamera, der lever op til dine forventninger. Overvej antallet af megepixel, blændeåbning, antal linser, og zoomfunktion.
 2. Batterilevetid og opladningsmuligheder:
  • Tjek batterikapaciteten (målt i mAh) og vurder, hvor lang tid telefonen kan holde strøm under typisk brug. Overvej også, om telefonen understøtter hurtigopladning eller trådløs opladning.
 3. Skærmkvalitet:
  • Vurder skærmstørrelse, opløsning og paneltype (f.eks. OLED vs. LCD). En højopløselig skærm er især vigtig, hvis du bruger meget tid på at se videoer eller spille spil.
 4. Processor og ydeevne:
  • En kraftfuld processor sikrer en glat og hurtig brugeroplevelse. Overvej, hvilke typer opgaver du vil bruge din telefon til. Hvis du spiller grafiktunge spil eller bruger avancerede apps, bør du vælge en model med en kraftig processor.
 5. Lagringsplads:
  • Vurdér hvor meget intern lagerplads du har brug for til dine apps, billeder, videoer og andre filer. Overvej også, om telefonen tilbyder mulighed for udvidelse af lagerpladsen via et microSD-kort.
 6. Holdbarhed og vandmodstand:
  • Hvis du ofte befinder dig i miljøer, hvor din telefon kan blive udsat for vand eller stød, bør du overveje en telefon med en robust byggekvalitet eller vandafvisende egenskaber.
 7. Hastighed: 4G eller 5G
  • 5G: Tilbyder betydeligt højere hastigheder end 4G, hvilket gør det ideelt til datatunge aktiviteter som streaming af video i høj opløsning, hurtigere downloads og effektiv online gaming.
  • 4G: Selvom det er langsommere end 5G, tilbyder 4G stadig tilstrækkelig hastighed for de fleste daglige aktiviteter såsom browsing, sociale medier og streaming af musik.

Det er vigtigt, at du gør dig overvejelser omkring, hvad der er nødvendigt for dig. Det er måske ikke nødvendigt at købe en smartphone med mange avancerede funktioner, hvis du kun bruger din telefon til at tale i. 

Når du har besluttet dig for valg af smartphone

Når du har besluttet dig for, hvilken smartphone der passer til dig, så skal du fortage dit køb. Hvis du har helt styr på, hvilken model du er på jagt efter, er der ofte gode tilbud at hente på nettet.

Hvis du derimod stadig er i tvivl om valg af smartphone, så besøg et elektronik varehus og få hjælp fra en sælger. Her skal du være lidt på vagt overfor mange af de tillægsydelser, en sælger ofte tilbyder. Mange ydelser og abonnementer kan være gode tilbud, men overvej altid behovet, inden du lader dig overtale.

Andre artikler om smartphone på Helpdesken.dk

Hjælp mig med at dele artiklen