Hvordan laver man en QR kode

Hvordan laver man en QR kode, hvordan aflæser man koden, og hvad kan man bruge QR koder til?

Det er nogle af de ting du vil få svar på, i denne artikel, når du læser videre. Du vil lære hvordan du aflæser QR koder og hvordan du – ganske gratis – kan lave din egen QR kode, med præcis de oplysninger du synes den skal indeholde.

Hvad er en QR kode?

Hvad er en QR kode
En QR kode kan indeholde et link til en hjemmeside, dine kontaktoplysninger og meget mere

Du har sikkert set de små QR stregkoder, der dukker op flere og flere steder, og som kan aflæses med kameraet på en smartphone eller en tablet, som f.eks. en iPhone eller en iPad.

QR er en forkortelse af Quick Response, altså hurtigt svar eller hurtig reaktion.

QR koder er en videreudvikling af de gammelkendte stregkoder, som er ret sårbare over for snavs og beskadigelse. QR koder er ikke nær så følsomme som stregkoder, hvilket er en af årsagerne til QR koders popularitet.

QR koder blev oprindeligt opfundet af den japanske bilindustri for at sikre, at samlerobotterne lettere kunne genkende de enkelte dele i produktionen.

Efterhånden som smartphones og tablets er blevet mere udbredt, og QR koder kan scannes af alle med en mobiltelefonen ved hånden, har koderne fundet anvendelse mange andre steder.

En stor fordel ve QR koder er, at det er meget let at dele information. Det er f.eks. muligt at lave koder der henviser til hjemmesider, videoer, mailadresser, kontaktinformationer, telefonnumre og flere andre nyttige ting.

Vi har selv en kode hængende i køkkenet, som mine børns venner og veninder let selv kan scanne, for at få adgang til hjemmets trådløse netværk.

Hvordan scanner man en QR kode?

Hvordan laver man en QR kode?Hvis du scanner denne kode, bliver du sendt til forsiden på Helpdesken.dk
Hvordan laver man en QR kode?
Hvis du scanner denne kode, bliver du sendt til forsiden på Helpdesken.dk

De fleste nyere smartphones har en indbygget QR kode scanner. Det eneste du behøver at gøre er at tænde telefonens kamera, og rette kameraet mod QR koden

Hvis din mobil ikke har indbygget QR scanner, skal du installere en app til formålet. Der findes en masse forskellige QR scanner apps, og de fleste er oven i købet gratis. Bare søg efter “QR scanner” i App Store eller Google Play.

Åben kameraet eller scanner app’en, og bekræft at scanneren må bruge dit kamera. Ret kameraet mod den QR kode du kan se herover, således du kan se hele koden på skærmen.

Når koden er scannet, bliver du automatisk dirigeret videre til Helpdesken.dk. Du behøver altså ikke indtaste en hjemmesideadresse på telefonens små taster, du bliver helt automatisk sendt videre til hjemmesiden.

Scan QR koder med mobilens kamera
Scan QR koder med mobilens kamera

I nogle scanner apps skal man selv trykke Åbn eller lignende, for at komme til den ønskede side. Knappernes navne varierer fra app til app, så har du valgt en anden scanner applikation, ser den sikkert lidt anderledes ud, men det plejer at være ret simpelt at bruge.

Hvad bruger man QR koder til?

QR koder har udviklet sig fra, at være noget der blev brugt i industrien til at være “hvermandseje”. De fleste ejer efterhånden en smartphone med kamera, hvilket givetvis er årsagen til den hurtige udbredelse.

Udover at scanne hjemmesideadresser kan QR koder som nævnt bruges til meget andet. Du kan f.eks. lave QR koder til:

 • Kontaktoplysninger – Brugeren kan få dine oplysninger læst ind i telefonens kontakter ved blot at scanne din QR kode
 • E-mail – Når koden scannes oprettes en ny E-mail, hvor mailadressen, emne og evt. besked er indtastet
 • SMS – Scan QR koden og der dannes automatisk en SMS til den foruddefinerede modtager
 • Tekst – Skriv en tekst der vises på telefonen, når koden scannes
 • Telefonnummer – Scan koden og telefonen foreslår et telefonnummer
 • Wi-Fi – Scan og få koden til et trådløst netværk
 • Kalenderaftaler – Scan og få oprettet en aftale i din kalender
 • Adresse – Viser en adresse på din telefons kort

Der er næsten ingen grænser for, hvor man kan bruge QR koder. F.eks. kan de bruges på visitkort, hjemmesider, i reklamer osv.

Hvordan laver man en QR kode gratis?

Der findes en del hjemmesider, hvor man gratis kan lave sine egne QR koder, med en såkaldt QR kode generator. Nogle er mere avancerede end andre, men ellers kan de stort set det samme.

QRCODE MONKEY er en side, hvor du kan lave mange forskellige QR koder og downloade dem til din computer, så de kan bruges hvor du ønsker det. Det er endda muligt, at få dit eget logo i midten af QR koden, eller lave koden i en valgfri farve, hvis du ønsker det.

Hvordan laver man en QR kode - Opret koden med en QR kode generator
Hvordan laver man en QR kode – Opret koden med en QR kode generator

Jeg faldt også over disse sider, som begge fungerer fint:

Der findes ligeledes forskellige apps til IOS og Android, der kan lave QR koder. Prøv at søge i App Store eller Google Play efter “QR Generator”

3 hurtige tips til QR Koder

 • Hvor lille må en QR kode være? – Når du bruger koder på f.eks. dit brevpapir eller visitkort, så undlad at lave dem alt for små. Det er ikke alle mobiltelefoners kameraer der er lige gode, så en god størrelse sikrer at alle kan scanne dine koder
 • Lav altid en hvid kant rundt om dine QR koder, da telefonen ellers kan have svært ved at aflæse den
 • Fortæl altid hvad din QR kode gør, ellers er der ingen der tør bruge den

Andre artikler som du sikkert vil kunne lide

Her er et par eksempler på andre artikler, jeg har skrevet på Helpdesken.dk

10 kommentarer til “Hvordan laver man en QR kode”

 1. Hej
  Fin artikel.
  Jeg søger en mulighed for at lave en QR kode, der ved scanning åbner et dokument, eller sender brugeren hen i et bestemt område af et dokument.
  Kan man lave det.
  M.v.h.
  Jakob

  • Hej Jakob

   Ja, det kan du godt.
   Gem dit dokument på f.eks. Dropbox, Onedrive eller lignende og del dokumentet. Det link du bruger til at dele dokumentet, skal du kopiere ind i QR generatoren under URL – Ligesom hvis du skal lave en QR kode, der peger på en hjemmeside.
   Når andre scanner koden, skulle dit delte dokument gerne dukke op.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 2. Hej Helpdesken
  Kan jeg bruge Qr koder til at organisere et lager/ værested?
  Som et lagerstyring/status. Hilsen Nicolaj

  • Hej Nikolaj

   Ja, det kan du godt. Der findes flere lagerstyringsprogrammer, der kan håndtere QR koder. Jeg kender ikke disse programmer i detaljer, men det skulle være til at Google sig frem til.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 3. Hej

  Har brug for at lave 100 forskellige QR-koder til mærkning af boringer. Hvordan kender jeg forskel på dem når jeg står med 100 forskellige Labels med QR-coder. Er det muligt at få vist et nr. på QR-koden. Så det er nemt at gå ud og sætte dem på de rigtige boringer.

  Mvh
  Lars

 4. Hej

  Jeg søger en mulighed for at oprette en QR kode, hvormed medarbejderne kan åbne en af vores egne små instruktions-videofilm.
  Filmene ligger som: MP4 videofiles (VLC), på vores interne drev.
  Kender du en løsning på det?

  mvh Hanne

  • Hej Hanne

   Det er ikke noget problem at dele en video med en QR code. Udfordringen er at videoerne ligger lokalt og ikke på nettet. Jeg har ikke selv erfaring med det, men emnet bliver diskuteret flere steder på nettet – bl.a. i denne artikel.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

Der er lukket for kommentarer.