LastPass password manager husker alle dine kodeord

Lastpass password manager husker dine kodeord

Få en password manager til at huske alle dine kodeord, så du får lettere ved at lave sikre passwords. På den måde kan du minimere risikoen for, at en hacker opsnapper dine koder. LastPass password husker kan benyttes gratis, og den kan bruges både på computer og på mobil.

Der er især to fejl som mange begår, når der skal vælges passwords. For at kunne huske koden bruger vi et ord der er let at huske. Det kan f.eks. være vores fødselsdato, børnenes eller hundens navn, vores adresse eller det mest almindelige password i verden – 123456.

Den anden store fejl er, at vi bruger det samme password flere forskellige steder. Hvis en hacker får fat i adgangskoden, er der fri adgang alle steder, hvor du bruger den samme kode.

Ved en hurtig optælling fandt jeg frem til, at jeg selv bruger omtrent 100 forskellige tjenester og services rundt om på internettet. Der er vist ikke ret mange almindelig mennesker, der kan huske så mange adgangskoder.

Begge fejl er lette at undgå, hvis du bruger en password manager.

Glem aldrig et kodeord igen

Det kan være svært, at holde styr på alle de forskellige kodeord og passwords man i tidens løb har fået oprettet på nettet. Det kan være koder til e-mail konti, netbank, Facebook, Linkedin, og alle de andre hjemmesider, webshops og tjenester man bruger online.

For at gøre det lidt lettere at huske dine kodeord, bruger du sikkert ofte det samme password flere forskellige steder – Har jeg ret?

Her kan du læse lidt om, hvordan du kan lave et system til at huske dine kodeord, og hvordan du kan få hjælp til at huske dine kodeord med et password program.

Du kan også læse om, hvordan du kan lave nogle rigtig stærke passwords, med en password generator.

Husk adgangskoder med en password manager

Som nævnt findes der flere forskellige programmer og apps, der kan kan hjælpe dig med at huske dine passwords.

Personligt bruger jeg programmet LastPass, hvilket jeg er supertilfreds med, og har meget gavn af.

LastPass er som udgangspunkt gratis, men findes også en abonnementsbaseret Premium version, med ekstra features.

Den gratis version rækker dog fint til langt de flestes behov. Tidligere skulle du have premium versionen for at bruge LastPass på mobil og tablet, men den funktion findes nu også i gratis udgaven.

Programmet virker ved, at du logger ind med dit masterpassword, hvorved du får adgang til alle dine gemte passwords. På den måde skal du kun huske et enkelt password.

LastPass findes som en browserudvidelse til de fleste browsere. Det betyder at LastPass kører i baggrunden, mens du er på nettet, og hurtigt kan aktiveres, når du får brug for det.

Hver gang du logger ind på en ny side, tilbyder LastPass at gemme det indtastede kodeord for dig. Når du senere besøger siden igen, tilbydes automatisk udfyldning af felterne.

Hvis du vil have hjælp til at lave nogle passwords, der er svære at bryde, kan LastPass’ indbyggede passwordgenerator også klare det.

LastPass husker også brugernavne

Brugernavne er ofte ligeså svære at huske som passwords.

Nogle steder bruges dit navn som brugernavn, andre steder er det din mailadresse (som man måske har flere forskellige af), og et tredje sted er brugernavnet måske et tilfældigt tildelt navn.

Heldigvis husker LastPass også dine brugernavne, så du behøver faktisk ikke huske noget selv.

Er det sikkert at bruge LastPass?

Selvom sikkerheden er stor, vil der altid være en risiko ved at anvende en password manager.

Hvis firmaets database bliver hacket, vil hackerne have adgang til alle kodeordene i databasen.

Jeg er dog af den helt klare overbevisning, at der er en langt større sikkerhedsrisiko ved at bruge svage passwords, og ved at genbruge kodeord.

LastPass på YouTube

LastPass har deres egen YouTube kanal, hvor der ligger en masse vejledninger og guider.

Her kan du også få en god idé om, hvordan du får mest ud af tjenesten, og pm du kan nøjes med den gratis version, eller vil opgradere til Pro-versionen.

Er mine passwords sikre nok?

De passwords du vælger, skal naturligvis være svære at gætte. Derfor bør du aldrig vælge et “rigtigt” ord. Det vil sige, at ordet må ikke findes i ordbogen.

Når du opretter dig hos LastPass, skal dit masterpassword være på minimum 12 karakterer, men gerne flere. Passwordet skal indeholde både store og små bogstaver, tal og gerne tegn, som f.eks. & + # eller lignende.

Hvis du er i tvivl, om det password du finder frem til er sikkert nok, kan du kontrollere det med Kaspersky Secure Password Check

System til at huske passwords

Hvis du vil bruge LastPass eller en anden password manager, skal du som sagt kun huske et enkelt password. Det skal så til gengæld være svært at gætte.

JbpS#145iKDK kunne være et godt password til LastPass, men hvordan husker du det?

Dette password består af de første bogstaver i en sætning.

Jeg bor på Strandvejen nr. 145 i København, Danmark

For også at få et tegn med er nr. erstattet af #, men du vælger selvfølgelig selv sammensætningen af din sætning.

Et andet eksempel kunne være MpwtLpba11t

Mit password til Lastpass består af 11 tegn.

Hvis du bruger din fantasi lidt, kan du sagtens lave din egen unikke sætning.

Kender du de mest brugte passwords?

De mest brugte passwords er password og 123456 og, at det vil tage en hacker under 1 sekund, at bryde sådan et password.

På listen over de 25 mest brugte passwords findes også ord som monkey, starwars og dragon. Disse ord forbinder man ikke umiddelbart med “almindelige” passwords, men ikke desto mindre bruges de ofte. Se listen over de 25 mest brugte passwords

Facts og spørgsmål om passwords

Her har jeg samlet en lille liste med nogle almindelige spørgsmål om passwords.

Hvordan husker jeg mine kodeord?

Det letteste er at bruge en password manager som f.eks. LastPass. Her skal du kun huske et enkelt password.

Hedder det kodeord, adgangskode eller password?

På dansk hedder det kodeord eller adgangskode, men de fleste bruger efterhånden den engelske betegnelse password. Jeg har også hørt enkelte bruge en sammensætning af de to ord, passord. Om du bruger den ene eller den anden betegnelse, er ikke så vigtigt, da betydningen er den samme.

Må jeg bruge det samme password flere steder

Lad være med det. Hvis dit password bliver afluret, er der adgang alle steder, hvor du bruger samme kode.

Er det gratis at bruge LastPass

Ja, LastPass har en gratis version, som du frit kan benytte

Læs også disse artikler

Sikkerhed på nettet er vigtigere end nogensinde, og du skal have styr på password og backup af filer, billeder osv. Disse artikler beskriver nogle af problemstillingerne, og guider dig igennem udfordringerne:

Hjælp mig med at dele artiklen