Lastpass password manager husker dine kodeord

Senest opdateret:

Annonce

Det kan være svært, at holde styr på alle de forskellige kodeord og passwords man i tidens løb har fået oprettet på nettet. Det kan være koder til e-mail konti, netbank, Facebook, Twitter, og alle de andre hjemmesider og tjenester man bruger online. Lastpass password manager husker dine kodeord for dig.

For at gøre det lidt lettere at huske sine kodeord, bruger man ofte det samme password flere forskellige steder, men er det sikkert?

Her kan du læse lidt om, hvordan du kan lave et system til at huske dine kodeord, og hvordan du kan få hjælp til at huske dine kodeord med et password program.

Du kan også læse lidt om, hvordan du kan lave nogle rigtig stærke passwords, med en password generator.

I denne artikel kan du læse:

Hedder det kodeord, adgangskode eller password?

På dansk hedder det vel kodeord eller adgangskode, men de fleste bruger efterhånden den engelske betegnelse password. Jeg har også hørt enkelte bruge en sammensætning af de to ord, passord. Om du bruger den ene eller den anden betegnelse, er ikke så vigtigt, da betydningen er den samme.

Jeg bruger selv alle ord i flæng, så lad dig ikke forvirre af at både kodeord, adgangskode og password bliver brugt i det nedenstående 🙂

Genbrug af kodeord og passwords

Der er en hvis risiko forbundet med, at bruge det samme brugernavn og password på mange forskellige hjemmesider. Hvis en hacker eller IT-kriminel opsnapper din kode, er der let adgang til alle de sider hvor samme kode er brugt. Det vil derfor være optimalt, at have forskellige passwords til alle de tjenester du benytter på nettet.

Ved en hurtig optælling fandt jeg frem til, at jeg selv bruger omtrent 100 forskellige tjenester og services rundt om på internettet. Der er vist ikke ret mange almindelig mennesker, der kan huske så mange adgangskoder.

Annonce

Hvordan husker jeg mine kodeord?

Den letteste måde at huske dine adgangskoder er at bruge et password program – En password manager, som det kaldes.

Med en password manager kan du få adgang til alle dine brugernavne og koder, blot ved at kunne huske ét enkelt masterpassword.

Husk adgangskoder med en password manager

Lastpass password managerSom nævnt findes der flere forskellige programmer og apps, der kan kan hjælpe dig med at huske dine passwords.

Personligt bruger jeg programmet Lastpass, og har meget glæde af det. Lastpass er som udgangspunkt gratis, men findes også i en Premium version, så du også kan bruge programmet på mobilen.

Hvis du bruger linket her, til at tilmelde dig, får både du og jeg 1 måneds Premiumsabonnement gratis – Tilmeld til Lastpass

Lastpass findes som en browserudvidelse til de fleste browsere. Programmet virker ved, at du logger ind med dit masterpassword, hvorved du får adgang til alle dine gemte passwords. På den måde skal du kun huske et enkelt password.

Hver gang du logger ind på en side, tilbyder Lastpass at gemme det indtastede kodeord for dig. Når du senere besøger siden igen, tilbydes automatisk udfyldning af felterne.

Hvis du vil have hjælp til at lave nogle passwords, der er svære at bryde, kan Lastpass’ indbyggede passwordgenerator også klare det.

Selvom sikkerheden er stor, vil der altid være en risiko ved at anvende en password manager. Hvis firmaets database bliver hacket, vil hackerne have adgang til alle kodeordene i databasen. Jeg er dog af den overbevisning, at der er en langt større sikkerhedsrisiko ved at bruge svage passwords, og ved at genbruge passwords.

Er mine passwords sikre nok?

De passwords du vælger, skal naturligvis være svære at gætte. Derfor bør du aldrig vælge et “rigtigt” ord. Det vil sige, at ordet må ikke findes i ordbogen.

Dernæst skal dit password bestå af minimum 8 karakterer, men gerne flere. Passwordet skal indeholde både store og små bogstaver, tal og gerne tegn, som f.eks. & + # eller lignende.

Hvis du er i tvivl, om det password du finder frem til er sikkert nok, kan du kontrollere det med Kaspersky Secure Password Check

System til at huske passwords

Hvis du vil bruge Lastpass eller en anden password manager, skal du som sagt kun huske et enkelt password. Det skal så til gengæld være svært at gætte.

JbpS#45-Lp kunne være et godt password til Lastpass, men hvordan husker du det?

Dette password består af de første bogstaver i en sætning.

Jeg bor på Strandvejen nr. 45  Lastpass

For også at få et par tegn med er nr. erstattet af #, men du vælger selvfølgelig selv sammensætningen af din sætning.

Et andet eksempel kunne være MpwtLpba11t

Mit password til Lastpass består af 11 tegn.

Hvis du bruger din fantasi lidt, kan du sagtens lave din egen unikke sætning.

Ved at anvende et system som dette, kan du huske alle dine kodeord. Systemet hjælper dig desværre ikke til at huske dine brugernavne, som også kan være vidt forskellige.

Gem password i din browser

I alle de mest almindelige browsere som f.eks. Internet Explorer, Google Chrome, Firefox og flere andre, er der mulighed for at gemme password, som browseren selv husker til næste gang du besøger samme side.

Hvis du vælger at benytte dig af denne metode, skal du være klar over, at andre brugere af computeren kan se dine gemte passwords.

Bruger du f.eks. Google Chrome, så prøv at klikke på Tilpas knappen -> Indstillinger -> Vis avancerede indstillinger -> Administrer gemte adgangskoder. Her kan du se alle de adgangskoder, der er gemt i browseren.

Kender du de mest brugte passwords

De mest brugte passwords er password og 123456 og, at det vil tage en hacker under 1 sekund, at bryde sådan et password.

Læs også disse artikler

Sikkerhed på nettet er vigtig, og du skal have styr på password og backup af filer, billeder osv. Disse artikler beskriver nogle af problemstillingerne.

Annonce

Skriv en kommentar