Elspareskinne – Spar penge på strøm nu

Spar strøm med en elspareskinne der automatisk slukker for dine elektriske tilbehørsprodukter som f.eks. din printer, højtaler eller TV boks, så du undgår at bruge dyrebar standby strøm. Netop standbyforbrug kan løbe op i 10-15% af det samlede strømforbrug i en husstand, og det er et sted, hvor du kan spare, helt uden du opdager det – altså undtaget lige på den lavere elregning.

Der findes elspareskinner til mange formål, men de mest anvendte spareskinner er til computere og TV. Elspareskinner er kommet langt ned i pris, og du vil derfor hurtigt kunne tjene investeringen hjem.

Strømspareskinnerne henvender sig til alle der vil spare på strømmen, og samtidig bidrage til en lavere CO2 udledning.

Her får du et par tips til, hvordan du kan bruge en elspareskinne til at nedsætte strømforbruget.

Spar strøm med en elspareskinne

En elspareskinne kan nærmest sammenlignes med en intelligent stikdåse.

Ligesom en almindelig stikdåse, har en elspareskinne et stik der skal sættes i stikkontakten.

I elspareskinnen er der et “Masterstik”, hvor der altid er permanent strøm, som computeren eller TV’et tilsluttes. De øvrige stik i stikdåsen kaldes for “Slavestik”, hvilket betyder, at der kun er strøm i dem, når apparatet der er tilsluttet Masterstikket er tændt.

Elspareskinnen kan f.eks. tilsluttes din computer, og det elektriske udstyr der er sluttet til computeren. Når du slukker computeren afbrydes strømmen automatisk til printer, scanner, højtalere og andet udstyr, du har sluttet til computeren. Når du tænder computeren, sørger elspareskinnen for, at der sendes strøm til udstyret igen.

Ligeledes kan du tilslutte en elspareskinne til TV’et, som sørger for at slukke for soundbar, spillekonsol, TV boks osv.

Du skal være opmærksom på, et nogle elspareskinner er specielt beregnede til computere, og skal forbindes til et af computerens USB stik. Når du slukker for computeren registrerer spareskinnen, at der ikke længere er strøm til USB stikket, og afbryder derfor strømmen til de øvrige stik i spareskinnen.

Hvor meget kan man spare med en elspareskinne?

Hvor meget man kan spare ved at tilslutte en spareskinne, afhænger naturligvis helt og holdent, af det elektriske udstyr du tilslutter, og hvor stort standby forbrug dit udstyr har.

Hvis du forestiller dig, at du har tilsluttet en skærm, en printer, en ekstern harddisk og en højtaler til din computer, så løber standby forbruget op. Hvis dit computerudstyr er af ældre dato, så vil standby forbruget være højere, end ved nyt udstyr.

De fleste moderne elektroniske apparater har et forholdsvis lavt standbyforbrug, så du skal ikke forvente kæmpestore besparelser. På den anden siden kommer besparelsen helt af sig selv, når først elspareskinnen er indkøbt og monteret.

I tider med meget høje priser på strøm, har små besparelser også sin berettigelse. Dertil kommer den miljømæssige gevinst i form af mindre CO2 udslip, som minimere belastningen af klimaet.

Du kan finde standbyforbruget i produktets vejledning, eller du kan tilslutte en energimåler til at måle forbruget. Du kan købe en Energimåler hos Elvvs.dk (annoncelink)

Andre anvendelsesmuligheder for elspareskinner

I princippet kan du bruge elspareskinner alle steder, hvor flere apparater og elektriske produkter er koblet sammen.

Få inspiration i denne video fra Elsparefonden.

Fordele og ulemper ved en elspareskinne

Som ved alle andre produkter, er der selvfølgelig både fordele og ulemper ved en elspareskinne.

Der kan være produkter, som du ønsker at kunne bruge, selvom din computer og TV ikke er tændt. F.eks. er det ikke smart at tilslutte en harddisk optager eller lignende, da den jo ikke virker, hvis den er slukket.

Her i huset har vi en trådløs printer, som deles af alle hjemmets computere. Det vil naturligvis heller ikke være smart, at en bestemt computer skal tændes for at få strøm til printeren.

Fordele ved en elspareskinne

  • Reducerer det samlede strømforbrug
  • Slukker automatisk for det tilsluttede udstyr
  • Nem at tilslutte

Ulemper ved en elspareskinne

  • Tilsluttet udstyr kan ikke bruges medmindre TV eller computer er tændt

Køb din elspareskinne hos Elvvs.dk (annoncelink)

De mest stillede spørgsmål om elspareskinner og standbyforbrug

Hvad er en elspareskinne?

En elspareskinne er en stikdåse, som automatisk slukker for strømmen til hvert enkelt udtag, når du sukker for det apparat, der er koblet til stikdåsens hoved- eller masterstik.

Hvad er standbyforbrug?

Standbyforbrug er den strøm dine elektriske apparater bruger, for at stå “stanby” og være klar til at du skal bruge dem. F.eks. at din computer starter op når du rører ved musen eller tastaturet, og at dit TV kan tændes med fjernbetjeningen.

Hvor meget strøm bruges på standby?

Energifyn.dk har beregnet, at en gennemsnitfamilie bruger i omegnen af 400 kWh på standbyforbrug om året. Det er vel at mærke strøm, som du ikke får nogen glæde af, og som let kan minimeres.

Andre artikler der handler om at spare penge

Der er mange andre steder, man kan spare penge, uden at anstrenge sig særlig meget.

Læs blot disse artikler:

Hjælp mig med at dele artiklen