Hvad er RSS feeds og hvordan bruges de

Hvad er RSS

Hvad er RSS feeds, og er det overhovedet noget almindelige mennesker kan bruge? – Ja, det er det i høj grad.

Du har sikkert flere forskellige hjemmesider som du ofte besøger, for at se om der er kommet nye artikler. Lad os sige, at du jævnligt besøger 10 forskellige hjemmesider for at læse nyt indhold. Det tager både tid og manuelt arbejde, at åbne og lukke siderne.

Forestil dig at du kun skal åbne én enkelt hjemmeside og at den automatisk viser dig, om der er kommet nyt indhold på dine ynglingssider.

Det eneste du skal gøre er at klikke på artiklen og læse indholdet.

Det er bl.a. det man kan bruge RSS feeds til, og det er da smart ikke?

Hvad er RSS feeds og hvordan bruges de

Et RSS feed er en fil med en masse tekst og koder, som man nærmest skal være programmør for at forstå – Se f.eks. RSS feedet fra Helpdesken.dk

Heldigvis har vi almindelige mennesker ikke brug for, at kunne læse et RSS feed direkte. Vi bruger en såkaldt RSS læser som oversætter koden til tekst og billeder.

RSS står for “Really Simple Syndication”, og kan lettest beskrives som en slags digitalt bogmærke, der holder øje med et antal hjemmesider og blogs, og registrerer når der bliver lagt nye artikler på siderne.

For at du kan holde øje med hjemmesiderne, skal de tilbyde et RSS feed, men RSS er efterhånden så almindeligt, at det tilbydes på alle de større sider, og også en stor del af de mindre sider.

RSS læseren samler overskrifterne fra alle disse nye artikler, og præsenterer dem i et let og overskueligt billede, som giver dig et hurtigt overblik over nyhederne.

Lad os eksempelvis sige, at du ofte besøger alle de store avisers hjemmesider for at læse nyheder. I RSS læseren gemmer på du på forhånd adresserne til avisernes RSS feed, og straks lister den artiklerne op.

Når du har læst en artikel, forsvinder den fra listen, og giver plads til nye artikler. De artikler du ikke finder interessante, kan du let fjerne, så de ikke fylder på listen.

Ved at benytte en RSS læser, kan du holde øje med et stort antal hjemmesider, og du undgår at skulle besøge alle siderne enkeltvis.

Herunder kan du læse hvordan man henter RSS feeds ind i RSS læseren Feedly, og hvordan du let kan holde øje med, om der er kommet nyt indhold på dine favoritsider.

Feedly er den RSS læser, som jeg har de bedste erfaringer med, men der findes en masse andre RSS læsere som du kan eksperimentere med.

Feedly RSS læser – God, enkel og gratis

Feedly er en gratis RSS læser som på en nem og enkel måde, hjælper dig med, at overskue hvilke opdateringer der foretages på dine ynglings hjemmesider. På den måde kan du holde øje med, om der er tilføjet nyt indhold på de hjemmesider du oftest besøger uden, at skulle åbne alle siderne en efter en.

Feedly skal ikke installeres, men ligger som en tjeneste på internettet. Det vil sige, at du kan tilgå Feedly fra alle de enheder du normalt bruger, f.eks. computer, tablet og smartphone, og at alle enhederne hele tiden viser det samme.

Der findes et hav af forskellige RSS læsere, og de tilbyder alle forskellige funktioner og måder at præsentere indholdet på.

Jeg faldt for Feedly på grund af det moderne, letforståelige og meget overskuelige skærmbillede. Uden at have anvendt Feedly tidligere var jeg igang på få minutter, og efter kort tids brug var alle funktionerne lært.

Sådan bruger du Feedly

For at benytte Feedly skal du oprette dig som bruger, eller benytte din Google konto eller Facebook konto til at logge på.

Du kan bruge Feedly direkte i din webbrowser ved at gå til Feedly’s hjemmeside på adressen http://cloud.feedly.com/#welcome, og du kan hente apps til både iPhone og Andorid.

Feedly er en såkaldt cloudbaseret tjeneste, hvilket betyder, at du ikke skal hente indhold og indstillinger ned på din computer eller smartphone.

Det hele ligger på nettet, så uanset hvor du logger dig på, vil du have de samme indstillinger.

Når du er logget på Feedly, kan du begynde at søge efter de hjemmesider, som du vil holde øje med.

Hvad er RSS feeds - Feedly RSS læser
Hvad er RSS feeds – Feedly RSS læser

Her har jeg søgt på altomdata.dk og under Matching Sources kan du se, at der tilbydes et RSS feed. Klik på Follow for at begynde at følge siden.

Hvis siden du søger efter ikke tilbyder et RSS feed, kan den ikke tilføjes, og der vises ikke noget under Matching Sources

For at gøre listen mere overskuelig vil jeg foreslå, at du opretter grupper til de forskellige sider. Her har jeg f.eks. oprettet fire grupper til de sider, jeg holder øje med – Diverse, IT nyheder, Kommunikation og Nyheder.

Du vælger selv, hvor mange grupper du vil oprette, og du bestemmer selv, hvordan de skal navngives. Ud for hver gruppe står der et lille tal, som angiver hvor mange ulæste artikler, der er i gruppen.

Knappen Today viser alle artikler modtaget i dag, All viser samtlige artikler i alle grupper og i gruppen Read later kan du gemme artikler, som du vil læse på et senere tidspunkt.

Husk at tilmelde dig Helpdesken.dk’s RSS feed

Husk at du selvfølgelig også skal tilmelde dig Helpdesken.dk’s RSS feed, så du hele tiden er up-to-date med de sidste nye artikler – https://helpdesken.dk/feed (det er selvfølgelig også gratis 🙂 )

Flere gode tips

Hvis du kunne lide artiklen om “Hvad er RSS feeds”, så har du her et par andre eksempler på artikler med gode tips:

Hjælp mig med at dele artiklen