Hvad betyder det at downloade fra internettet?

Du hører tit udtrykket, men hvad betyder det at downloade fra internettet. Download er et blandt mange engelske udtryk, som vi efterhånden har taget til os. Udtrykket bruges i daglig tale om at hente indhold fra internettet.

Download kan bedst oversættes med At hente. Mig bekendt findes der ikke et godt dansk ord for download, så vi holder os til de engelske udtryk.

Hvad betyder det at downloade? – Få svaret her.

Hvad betyder download?

Du kan downloade dokumenter, spil, film og meget mere fra internettet. Download betyder slet og ret, at du henter noget ned fra internettet. Hvis du f.eks. finder et billede på nettet, som du gemmer på din computer, så har du downloadet billedet.

Når du henter e-mails, ser YouTube osv. så henter du data, dvs. at du downloader. For tiden er der mange mennesker der opsiger deres TV-pakke, og i stedet ser TV fra internettet via DR.dk, TV Play osv. Det kaldes at streame TV (endnu et fantastisk engelsk ord), men man kan sige at du downloader data, for at kunne se TV udsendelserne.

Lovlig og ulovlig download

For nogle få år siden kunne man ikke lytte til musik og se film og TV lovligt på internettet, sådan som man kan i dag.

Dengang var piratkopiering et stort problem, og piraterne lagde film og musik ud på nettet, som man kunne downloade. Det er naturligvis ulovligt at dele og hente materiale, som du ikke har rettigheder til, og derfor gik myndighederne benhårdt efter piraterne, hvilket medførte store bøder.

I dag kan alle, forholdsvis billigt, købe abonnementer til at se film på bla. Netflix, Viaplay, HBO og musik kan høres på Spotify og flere andre steder – Helt lovligt. Det betyder at der ikke længere er et marked for piraterne, og den ulovlige kopiering er næsten udryddet.

Hvad er download og upload hastighed?

Begreberne download og upload bruges også om din internethastighed.

Du har sikkert lagt mærke til, at hastigheden på en internet- eller bredbåndsforbindelse defineres ved to tal. Det kan f.eks. være 50/10 Mbit.

Eksempel på en YouSee internetforbindelse hvor hastigheder er 50/10 mbit
Eksempel på en YouSee internetforbindelse

Det første tal angiver download hastigheden, og det andet tal angiver upload hastigheden. Når du bruger internettet til at læse hjemmesider, se TV, høre radio, læse mails m.m., så downloader du data fra internettet. Det er altså det første tal du bruger (i dette eksempel 50).

Når du sender en mail, eller lægger billeder op på f.eks. Facebook, så sender du data – Dvs. du uploader. I eksemplet bruger du de 10 Mbit til upload.

Men hvorfor er tallet så ikke lige stort til upload og download? Langt de fleste mennesker henter meget mere data ned fra internettet, end de sender. Derfor vil du som oftest have brug for at kunne hente data hurtigere, end du har brug for at sende data.

Ved fiberforbindelser er upload og download hastigheden ofte den samme, men det er sjældent nødvendigt.

Hvis du ikke ved hvilken hastighed din internetforbindelse har – Så kan du tjekke det gratis hos IT-Borger.dk.

Andre læste også disse artikler

Her på Helpdesken.dk ligger der en masse guider, som du måske har lyst til at læse. Hvis du har spørgsmål, så brug kommentarfeltet under artiklen, så skal jeg forsøge at svare.

Du kan også hoppe tilbage til forsiden, og se alle artiklerne der.

Hjælp mig med at dele artiklen