Digitalisering af billeder – Sådan gør du dine gamle papirbilleder digitale

Digitalisering af billeder - Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

Digitalisering af billeder er hverken dyrt eller besværligt, og gør billederne lette at dele, opbevare og anvende i andre sammenhænge.

Digitalisering og indscanning af gamle billeder kan have mange fordele. Du har mulighed for at dele dine billeder med familie og venner, og du vil have mulighed for at have en sikkerhedskopi, som du kan opbevare et sikkert sted.

Digitale billeder kan vises på TV’et eller med en projektor, og du kan lettere være flere personer om at se billederne samtidig. Derudover kan du bruge dine billeder i dokumenter, Power Point præsentationer, festsange og mange andre steder. Du kan også få lavet moderne kopier og fotobøger med dine billeder.

Tidligere var det nødvendigt med en scanner, når der skulle kopieres billeder. En god scanner er dyr, og det er et meget tidskrævende arbejde at tage billederne ud af fotoalbummet.

Nu kan en telefon og en app let lave kopier af dine gamle papirbilleder, og kvaliteten bliver endda overraskende god.

Jeg har testet app’en Fotoscanner fra Google i forhold til brugervenlighed og kvalitet med min iPhone X.

Sådan virker Fotoscanner fra Google

Fotoscanner er en app til iPhone og Android telefoner, som i én enkel arbejdsgang scanner og beskærer billeder.

Scanningen foregår ved, at du åbner app’en og tager et billede af det foto som du vil have scannet, hvorefter Fotoscanner selv klarer resten. Du skal ikke bekymre dig om genskær eller om billedet ligger helt lige, det retter app’en selv til. Det er lige så let som at tage et almindeligt billede.

Billederne gemmes på din telefons kamerarulle, og du har selvfølgelig mulighed for at gemme billederne i Google Fotos, hvis du ønsker det.

Fotoscanner er meget let at bruge, og der er ingen unødige funktioner.

Jeg har scannet et gammel fotoalbum med 173 gamle sort/hvid billeder på ca. 15-20 minutter.

Hvis billederne er sat fast med de gammeldags selvklæbende hjørner, og du nødt til at tage billederne ud af albummet, for at få det bedste resultat.

Her kan du se en kort introduktion til app’en.

Digitalisering af billeder med Fotoscanner fra Google

Sådan affotograferer du dine gamle papirbilleder

Inden du starter scanningen, skal du finde en plan overflade, hvor du kan lægge original billederne, der skal scannes. Overfladen skal helst være en ensartet farve i kontrast til billeder, så app’en let kan finde billedets hjørner og kanter.

Der skal være et godt lys, helst almindeligt lysindfald, så billedet ser mest naturligt ud.

For at starte scanningen, skal du åbne Fotoscanner app’en, og holde telefonens kamera hen over det billede, som du vil scanne. Tag billedet som du normalt vil gøre, og før den runde ring hen over cirklerne i billedets hjørner, en efter efter en, for at fjerne et eventuelt genskær.

Hvis du ikke har problemer med genskær, kan du slå funktionen fra ved at trykke på ikonet med tryllestaven. Derved får du mulighed for at scanne billederne hurtigere.

Hvis det er nødvendigt, kan du efterfølgende redigere billederne. Nogle gange har scanningen ikke fanget billedets hjørner helt korrekt, men det kan let ændres ved at gå ind på billedet og trykke på Juster hjørner knappen.

Her kan man også rotere og slette billedet.

Gemme og dele billeder

Når du har scannet dine billeder, ligger de på din telefons kamerarulle.

Du kan dele og gemme ved at gå ind på et billede og trykke på Share knappen. Her kan du vælge at billedet på mail, SMS osv. Du kan også lægge billedet direkte op på Instagram og Facebook.

Hvis du bruger Google Fotos kan du uploade billederne der, og arrangere dem i forskellige albums.

Tips til digitalisering af billeder

For at sikre at du får det bedste resultat, og den mest optimale kvalitet på dine billeder, kan du med fordel bruge nogle af disse tips.

  • Brug ensfarvet underlag – Læg billedet på et ensfarvet underlag. Det er ikke så vigtigt hvilken farve baggrunden har, blot den er ensfarvet og i øvrigt afviger fra billedernes farve. Hvid eller sort synes jeg fungerer godt.
  • Hold telefonen vandret – App’en korrigerer selv, hvis du holder telefonen skævt, hvis du tipper telefonen formeget, risikerer du at de scannede billeder bliver forvrængede. Du kan evt. sætte din telefon i et stativ eller en holder (se herunder)
  • Kameraet skal være tæt på billedet – Hold kameraet så tæt på billedet som muligt, så billedet fylder mest muligt på skærmen. Alle 4 hjørner skal dog være inden for skærmen.
  • Scan i dagslys – Sørg for at scanne om dagen ved naturligt lys. Kunstigt lys kan give billederne et underligt skær.

En fleksibel holder som denne, er god til at holde telefonen vandret. Holderen kan købes Incover.dk (annoncelink)

Digitalisering af billeder med Universal smartphone holder
Digitalisering af billeder med universal telefon holder

Konklusion – Sådan digitaliserer du dine gamle papirbilleder

Alt i alt en super god app, som jeg allerede har brugt en del. App’en er let at betjene og kræver ikke megen instruktion, for at komme igang.

Det kræver lidt tid at finde ud af hvordan lysforhold, underlag og kameraets position skal være for at give det bedste resultat. Når man først har det på plads, så går resten som en leg.

Den automatiske funktion til at fjerne genskær fungerer godt, og er en let måde at forbedre kvalitet og farver på dine billeder.

De scannede billeders kvalitet afhænger selvfølgelig af kameraet på din telefon. Jeg synes dog at store billeder, og billeder med mange farver, bliver en anelse slørede. Sort/hvid billeder giver klart den bedste kvalitet.

Andre artikler om billeder og fotos

Her er et par links til andre artikler på Helpdesken.dk, der handler om billeder og fotos:

Hjælp mig med at dele artiklen