Søg
Close this search box.
Sådan kan du komprimere billeder så de fylder mindre

Hvordan kan man komprimere billeder så de fylder mindre

Det er vigtigt at komprimere billeder i dine dokumenter og på din hjemmeside, så filstørrelsen bliver mindre. Den rigtige komprimering af billeder bevirker at din hjemmesider loader hurtigere, og at dine dokumenter fylder mindre, og dermed er lettere at dele på mail osv.

Hvis du bruger billeder på din hjemmeside, vil siden åbne hurtigere, hvis du kan komprimere billederne, så de fylder mindre. Ingen gider vente på en langsom hjemmeside, og langt de fleste vil forlade den igen meget hurtigt.

Når du bruger billeder på din hjemmeside og i dokumenter, er det vigtigt at billederne ser flotte og skarpe ud, men samtidig må de helst ikke fylde ret meget.

Billeder i høj opløsning og hurtige hjemmesider er to ting, der ikke umiddelbart kan kombineres. Derfor må du forsøge dig frem, og finde den billedkomprimering, der giver den kvalitet, du ønsker.

Der findes en del programmer, der kan hjælpe med forskellige former for billedbehandling. Mange programmer er meget dyre, og ofte er de ret avancerede, og derfor svære at sætte sig ind i. Der findes imidlertid en række forskellige gratis programmer og tjenester. Disse programmer kan være udmærkede alternativer, og de er lette og hurtige at bruge, når du skal komprimere billeder.

Komprimere billeder til hjemmesider og dokumenter

Jeg er stor fan af online tjenester, fordi man kan bruge dem alle steder, uden at være i nærheden af sin egen computer, og uden at installere programmer på computeren. Derfor er flere af de muligheder jeg nævner her, netop tjenester på internettet.

Jeg vil dog indledningsvis nævne et program, som ikke ligger online, men som skal downloades og installeres. Jeg har brugt programmet i nogle år, og jeg er stadig meget begejstreret for det.

PhotoScape X

PhotoScape - Alsidigt billedbehandlingsprogram
PhotoScape X – Alsidigt billedbehandlingsprogram

Programmet PhotoScape X, og findes både til Windows og til Mac computere.

PhotoScape X er et program til billedbehandling, som ved første øjekast godt kan virke lidt uoverskueligt. Når først du kommer i gang, finder du hurtigt ud af de forskellige funktioner, og så er programmet ret let at arbejde med.

PhotoScape X har en masse indbyggede funktioner, men det var primært på grund af den lette beskæring af billeder, og billedkomprimeringen, at jeg faldt for programmet.

Komprimeringen af billeder er ret simpel. Når du er færdig med at redigere dit billede, og vælger Gem som, får du en knap op der kan skydes til venstre og højre. Jo længere du skyder knappen mod venstre, jo mere komprimerer du billedet. Du kan hele tiden følge med i billedets størrelse på en skala under billedet. Hvis du kommer til at komprimere et billede for meget, klikker du blot på fortryd, og starter forfra.

Som nævnt har PhotoScape X også en del andre funktioner. Som eksempel kan nævnes beskæring, farvejustering, filtre, rammer, billedmontage, kombinering af billeder og flere andre brugbare funktioner.

Pixlr Editor

Pixlr Editor - Online billedbehandlingsprogram der bl.a. kan komprimere billeder
Pixlr Editor – Online billedbehandlingsprogram

Pixlr er en gratis online tjeneste, der udover at kunne bruges på nettet, også findes i en mobilversion til både Android og iPhone.

Ifølge Pixlr selv, er Pixlr Editor det mest populære, og mest avancerede online billedbehandlingsprogram der findes.

Det er ikke nødvendigt at registrere sig for at bruge Pixlr, så du kan komme i gang med det samme.

Menuerne kan vælges på adskillige sprog, der iblandt også dansk.

Pixlr er bygget i Flash, og kræver derfor Flash plugin for at virke. Pixlr har mange ret avancerede funktioner, og minder lidt om Gimp og Paint Shop Pro.

Blandt funktionerne kan nævnes rotering, beskæring, Red Eye reduktion, justering af lys og kontrast, tegne værktøj og så du kan naturligvis komprimere billeder.

Pixlr har som sagt mange funktioner, og programmet kan derfor virke lidt uoverskueligt. Hvis man har erfaring med andre billedbehandlingsprogrammer, og ved hvad de enkelte funktioner skal bruges til, er det lige til at gå til. I modsat fald skal man bruge lidt tid på at sætte sig ind i mulighederne, men det er ikke sværere end som så.

Web Resizer

Web Rezier - God til at komprimere billeder
Web Rezier – God til at komprimere billeder

Web Resizer er ligeledes en online tjeneste der, som navnet fortæller, hjælper med at ændre opløsningen (og dermed størrelsen) på dine billeder.

Originalbilledet og det optimerede billede vises side om side, så du kan sammenligne kvaliteten på de to versioner.

Web Resizer kræver ikke registrering, og med de forholdsvis få og enkle muligheder, er det superhurtigt at lære.

Udover at ændre størrelsen på billederne, enten manuelt eller automatisk, er der mulighed for rotering, justering af lys og kontrast samt mulighed for at ændre billedet til sort/hvid. Der er også mulighed for, at sætte forskellige rammer omkring billederne.

Programmet er ok til komprimering og enkel redigering af billederne.

Alt i alt et meget enkelt og let anvendeligt program til optimering af billeder.

Image Optimizer

Image Optimizer - Enkel billedkomprimering
Image Optimizer – Enkel billedkomprimering

Image Optimizer minder lidt om Web Resizer bortset fra, at der her kun er mulighed for at komprimere billedet i seks foruddefinerede kvaliteter.

Udover at benytte Image Optimizer online, kan du downloade programmet i både en gratis og en betalingsversion.

I de downloadede versioner kan du ændre størrelse på flere billeder på én gang (batch), men medmindre du investerer i det betalte program, skal du leve med et vandmærke i det optimerede billede.

Et enkelt program, men ikke mit første valg.

De mest stillede spørgsmål om komprimering af billeder

Hvordan komprimerer du billeder?

Den letteste metode til billedkomprimering er at benytte en af de gratis tjenester, som er beskrevet herover. Disse tjenester fungerer godt, og kan bruges til alle billedformater.

Kan du få et billede til at fylde mindre?

Ja, det kan du sagtens. Mange billeder kan komprimeres temmelig meget, uden det går ud over billedkvaliteten.

Hvordan gør du et JPEG billede mindre?

Du kan komprimere JPEG, PNG, GIF, SVG og alle mulige andre billedformater ved at bruge en af de tjenester, der er beskrevet i artiklen.

Andre artikler om billeder og komprimering

Her er et par andre artikler jeg har skrevet om billedbehandling og om at komprimere billeder og dokumenter.