Hvordan kan man komprimere billeder så de fylder mindre

Det er vigtigt at komprimere billeder i dine dokumenter og på din hjemmeside, så filstørrelsen bliver mindre. Den rigtige komprimering af billeder bevirker at dine dokumenter fylder mindre, og dermed er lettere at dele på mail osv.

Hvis du bruger billederne på en hjemmeside, vil siden åbne hurtigere hvis du kan komprimere billederne, så de fylder mindre. Ingen gider vente på en langsom hjemmeside, og langt de fleste vil forlade den igen meget hurtigt.

Når du bruger billeder på din hjemmeside og i dokumenter, er det vigtigt at billederne ser flotte og skarpe ud, men samtidig må de helst ikke fylde ret meget.

Billeder i høj opløsning og hurtige hjemmesider er to ting, der ikke umiddelbart kan kombineres. Derfor må man forsøge sig frem, og finde den størrelse på billedet, der giver den kvalitet man ønsker.

Der findes en del programmer, der kan hjælpe med forskellige former for billedbehandling. Mange programmer er meget dyre, og ofte er de ret avancerede, og derfor svære at sætte sig ind i. Der findes imidlertid en række forskellige gratis programmer og tjenester. Disse programmer kan være udmærkede alternativer, og de er lette og hurtige at bruge, når du skal komprimere billeder.

Komprimere billeder til hjemmesider og dokumenter

Jeg er stor fan af online tjenester, fordi man kan bruge dem alle steder uden, at være i nærheden af sin egen computer. Derfor er flere af de muligheder jeg nævner her, netop tjenester på internettet.

Jeg vil dog indledningsvis nævne et program, som ikke ligger online, men som skal downloades og installeres. Jeg har brugt programmet i nogle år, og jeg er stadig meget begejstreret for det.

PhotoScape

PhotoScape - Alsidigt billedbehandlingsprogram
PhotoScape – Alsidigt billedbehandlingsprogram

Programmet hedder PhotoScape eller PhotoScape X, hvis du bruger Windows 10 eller Mac.

PhotoScape er et program til billedbehandling som ved første øjekast godt kan virke lidt uoverskueligt. Når først man kommer i gang, finder man hurtigt ud af de forskellige funktioner, og så er det ret let at arbejde med.

PhotoScape har en masse indbyggede funktioner, men det var primært på grund af den lette beskæring af billeder, og billedkomprimeringen, at jeg faldt for programmet.

Komprimeringen af billeder er ret simpel. Når du er færdig med at redigere dit billede, og vælger Gem som, får du en knap op der kan skydes til venstre og højre. Jo længere du skyder knappen mod venstre, jo mindre kommer billedet til at fylde. Du kan hele tiden følge med i billedets størrelse på en skala under billedet. Hvis du kommer til at komprimere et billede for meget klikker du blot på fortryd, og starter forfra.

Som nævnt har PhotoScape også en del andre funktioner. Som eksempel kan nævnes beskæring, farvejustering, filtre, rammer, billedmontage, kombinering af billeder og flere andre brugbare funktioner.

Pixlr Editor

Pixlr Editor - Online billedbehandlingsprogram der bl.a. kan komprimere billeder
Pixlr Editor – Online billedbehandlingsprogram

Pixlr er en gratis online tjeneste, der udover at kunne bruges på nettet, også findes i en mobilversion til både Android og iPhone.

I følge Pixlr selv, er Pixlr Editor det mest populære, og mest avancerede online billedbehandlingsprogram der findes.

Det er ikke nødvendigt at registrere sig for at bruge Pixlr, så du kan komme i gang med det samme.

Menuerne kan vælges på adskillige sprog, der iblandt også dansk.

Pixlr er bygget i Flash, og kræver derfor Flash plugin for at virke. Pixlr har mange ret avancerede funktioner, og minder lidt om Gimp og Paint Shop Pro.

Blandt funktionerne kan nævnes rotering, beskæring, Red Eye reduktion, justering af lys og kontrast, tegne værktøj og så du kan naturligvis komprimere billeder.

Pixlr har som sagt mange funktioner, og programmet kan derfor virke lidt uoverskueligt. Hvis man har erfaring med andre billedbehandlingsprogrammer, og ved hvad de enkelte funktioner skal bruges til, er det lige til at gå til. I modsat fald skal man bruge lidt tid på at sætte sig ind i mulighederne, men det er ikke sværere end som så.

Web Resizer

Web Rezier - God til at komprimere billeder
Web Rezier – God til at komprimere billeder

Web Resizer er ligeledes en online tjeneste der, som navnet fortæller, hjælper med at ændre størrelsen på dine billeder.

Original billedet og det optimerede billede vises side om side, så du kan sammenligne kvaliteten på de to versioner.

Web Resizer kræver heller ikke registrering, og med de forholdsvis få og enkle muligheder, er det super hurtigt at lære.

Udover at ændre størrelsen på billederne, enten manuelt eller automatisk, er der mulighed for rotering, justering af lys og kontrast samt mulighed for at ændre billedet til sort/hvid. Der er også mulighed for, at sætte forskellige rammer omkring billederne.

Programmet er ok til komprimering og enkel redigering af billederne.

Alt i alt et meget enkelt og let anvendeligt program til optimering af billeder.

Image Optimizer

Image Optimizer - Enkel billedkomprimering
Image Optimizer – Enkel billedkomprimering

Image Optimizer minder lidt om Web Resizer bortset fra, at der her kun er mulighed for at komprimere billedet i seks foruddefinerede kvaliteter.

Udover at benytte Image Optimizer online, kan du downloade programmet i både en gratis og en betalingsversion.

I de downloadede versioner kan du ændre størrelse på flere billeder på én gang (batch), men medmindre du investerer i det betalte program, skal du leve med et vandmærke i det optimerede billede.

Et enkelt pogram, men ikke mit første valg.

Andre artikler om billeder og komprimering

Her er et par andre artikler jeg har skrevet om billedbehandling og om at komprimere billeder og dokumenter.