Lær at komprimere og pakke filer til zipfiler

Hvis du skal maile mange dokumenter på én gang, eller sende store filer, kan du med fordel komprimere og pakke filer og dokumenter, så de samles i én enkelt fil, eller zippe dem, som det også kaldes.

Det kan være ret besværligt, at vedhæfte mange dokumenter i en e-mail. Du risikerer nemt, at filerne kommer til at fylde mere, end udbyderen tillader dig at sende på en gang.

LÆS OGSÅ: Hvordan kan jeg komprimere en PDF fil

Komprimere og pakke filer til zipfiler

Ved at pakke filerne samles de i en enkelt fil, og samtidig komprimeres dokumenterne, så de ikke fylder så meget. Når modtageren henter dine Zip filer, skal de blot pakkes ud, og så er dokumenterne klar til at læse.

Hvis du skal gemme mange dokumenter eller billeder, f.eks. på en USB nøgle, kan du også med fordel vælge at pakke filerne.

På den måde får du plads til flere filer på USB nøglen, og det er lettere for modtageren at få overblik over indholdet.

Du kan sagtens sende flere Zipfiler på én gang. Hvis du f.eks. skal sende billeder fra fire forskellige begivenheder, så laver du bare fire zipfiler, og giver dem hver deres sigende navn.

Zipfiler på nettet

Hvis du har prøvet at downloade filer og programmer fra nettet, så har du sikkert allerede stiftet bekendtskab med Zip-filer.

Langt de fleste programmer der leveres på denne måde er Zippet, for at gøre det lettere og hurtigere at hente programmet.

Lær at komprimere og pakke filer

Pak og komprimér dine filer (zip)

I Windows findes der en funktion, der automatisk pakker og udpakker dine filer.

Markér de filer eller dokumenter du vil pakke, højreklik på filerne og vælg Send Til -> ZIP-Komprimeret mappe.

En kopi af filerne bliver nu komprimeret og pakket i en Zip fil, lige klar til at e-maile eller gemme på en USB nøgle. De oprindelige filer bliver liggende hvor de er, så det er altså kun en kopi af filerne der pakkes.

Du kan kende en Zip-Komprimeret mappe på ikonet der forestiller en mappe med en lynlås (Zip er det engelske ord for lynlås)

Udpak dine filer (unzip)

Inden du kan bruge de pakkede filer, skal de først pakkes ud.

Det gør du ved at højreklikke på den nye Zipfil, og vælge Udpak alle. Windows laver nu en ny mappe med dine udpakkede filer, og de er klar til at bruge igen.

Kan alle files pakkes?

Alle filer kan pakkes, men ikke alle filer kan komprimeres lige meget. Dokumenter fra officeprogrammer og PDF filer kan komprimeres meget, mens billedfiler ikke kan komprimeres helt så meget.

Prøv eventuelt at pakke nogle forskellige filer og dokumenter, og se hvor meget de fylder før og efter, de er blevet pakket.

LÆS OGSÅ: Sådan kan du komprimere et Office dokument

Avancerede Zip funktioner

Den indbyggede Zip funktion i Windows er ekstrem funktionel, og enormt let at anvende til at komprimere og pakke filer.

Hvis du ønsker mere avancerede funktioner som f.eks. mulighed for, at bestemme hvor meget filerne skal komprimeres og mulighed for, at beskytte zipfilerne med et password, så skal du have fat i særlige programmer, der kan den slags.

Der findes en del programmer, hvoraf nogle koster penge, og andre er gratis. Jeg synes rigtig godt om programmet 7 Zip. Det har de nævnte funktioner, og er oven i købet gratis.

Køb Microsoft Office 365 til din computer

Office kan købes som en licens til en enkelt computer, eller som en licens til 5 brugere, så hele familien kan bruge Office.

Office 365 kan installeres på PC, Mac, tablet og mobil, og licensen er inkl. alle opdateringer, så du altid har den nyeste version.

Klik her og se Helpdesken.dk’s bud på en række lækre på IT produkter

Office 365 – 1 bruger licens

Office 365 – 1 bruger licens Office 365 Personal – 1 års licens til 1 PC/Mac, 1 tablet og 1 smartphone.
Komplet Office 365 med alle opgraderinger inkluderet, så du altid er sikret den seneste version. Office 365 er tilpasset til hver enkelt enhed, så du har adgang til at se og redigere dine filer alle steder fra.
Der følger 1 TB lagerplads på OneDrive med i prisen. Det er nok til at gemme 1 mill. dokumenter, 100 videoer, 10.000 sange og 70.000 billeder – samtidig, hvilket skulle dække de fleste personers behov for plads.
Hvis du har brug for mere end 1 licens til Office 365, så findes der også en 5 bruger licens, så alle i familien kan få installeret Office

399,00

Til shop

Office 365 – 5 bruger licens

Office 365 – 5 bruger licens Office 365 Home, 5 bruger licens – 1 års licens på op til 5 PC/Mac, 5 tablets og 5 smartphones.
Komplet Office 365 med alle opgraderinger inkluderet, så du altid er sikret den seneste version. Office 365 er tilpasset til hver enkelt enhed, så du har adgang til at se og redigere dine filer alle steder fra.
Der medfølger 1 TB lagerplads pr. bruger på OneDrive. Det er nok til at gemme 1 mill. dokumenter, 100 videoer, 10.000 sange og 70.000 billeder – samtidig, hvilket skulle dække de fleste personers behov for plads.
Hvis du ikke har behov for 5 licenser, så findes der også en 1 bruger licens

599,00

Til shop

Hvis du kan lide artiklen, så del den gerne:

Skriv en kommentar