Hvad er skyen, og hvorfor skal du gemme dine filer der?

Der er ingen tvivl om at opbevaring af dokumenter, billeder og andre filer, fremover skal ske i skyen. Fordelene ved at gemme filer online er så store, og priserne så små, at det på ingen måde kan betale sig at gemme filer lokalt på computeren eller på eksterne harddiske. Men hvad er skyen egentligt, og hvad betyder det at gemme i skyen?

Gemmer du stadig dine filer lokalt på computeren, og har du ikke lige har fået taget en backup? Så forestil dig hvad der vil ske, hvis computeren pludselig forsvandt. For de fleste vil det nærmest være en katastrofe at miste feriebilleder, dokumenter og hvad du ellers har liggende.

Ved at gemme dine dokumenter online, skal du aldrig være bange for, at dine dokumenter og billeder forsvinder, og du kan få alt den lagerplads, du har behov for.

Hvad er skyen?

Skyen er en direkte oversættelse af det engelske ord ”Cloud”, og dækker over teknologien bag, at du kan gemme dokumenter, biller og andre filer online via internettet, i stedet for at gemme dem lokalt på din egen computer.

F.eks. tilbyder Microsoft, at du kan gemme dine filer i deres sky, der hedder OneDrive. Microsoft har en masse computere med stor lagerplads stående rundt om i verden i store datacentre. Når du gemmer en fil, bliver den gemt i et datacenter, og du skal ikke spekulere mere på det. Når du igen skal arbejde videre på dit dokument, kan du åbne det, præcis som hvis du havde gemt det på din egen computer.

Fordele ved at gemme dokumenter online

Der er mange fordele ved at gemme dokumenter, billeder og andre filer online. Du får bl.a.:

  • Lagerplads – Få alt den lagerplads du har behov for
  • Backup – Sikker opbevaring af alle dine dokumenter
  • Nem adgang – Adgang fra computer, telefon og tablet
  • Deling – Mulighed for at du kan dele filer og med andre

Herunder uddybes de enkelte punkter, så du selv kan overveje, om ikke denne løsning, er den rigtige for dig.

Meget plads til små penge

Alle de store udbydere af online lagerplads tilbyder gratis konti. Her du får stillet et antal Gigabyte til rådighed, så du kan afprøve, om den pågældende tjeneste er noget for dig.

Hvis du skal bruge mere plads end på får gratis, skal du tegne et abonnement hos den pågældende tjeneste. Priserne er dog ofte meget lave, og i mange tilfælde vil det ikke vil kunne betale sig at indkøbe egne harddiske til lagerplads og backup.

Hos de store tjenester som Google Drev og Microsoft OneDrive køber du den plads, du har brug for. Efterhånden som behovet for mere plads stiger, kan du tilkøbe ekstra plads. Hvis I er flere i husstanden, der skal bruge plads, f.eks. hele familien, så kan i dele lagerpladsen, så alt på samme sted.

Sikker opbevaring af filer

Når du gemmer dine filer online, ligger de sikkert og trygt, og du kan glemme alt om backup. Du behøver ikke at være nervøs for dine filer, hvis din computer pludselig bryder sammen, eller bliver stjålet. I sådan et tilfælde, kan du bare logge ind på din konto fra en anden computer, og så har du adgang til filerne igen.

I de fleste tilfælde vil det være en fordel, at de dokumenter du arbejder mest med, gemmes i en mappe på computeren, som synkroniserer med den konto i skyen. Derved arbejder du med filerne lokalt, hvilket giver en hastighedsmæssig fordel. Efterhånden som du retter i dokumenterne, eller opretter nye dokumenter, bliver en kopi automatisk gemt.

De filer som du ikke bruger så ofte, behøver ikke at ligge på lokalt på computeren og optage plads. Når du skal bruge filerne, kan du arbejde med dem i skyen, eller du kan hente dem ned på computeren, når der er behov for det. På den måde behøver du ikke en computer med en kæmpe stor harddisk, men du kan nøjes med en mindre og billigere model.

Adgang fra alle enheder

En anden stor fordel ved at gemme filer i skyen er, at du har adgang fra alle dine enheder. Du kan se dine filer på telefonen og andre computere, blot du logger ind på din konto. Det er en stor fordel, hvis du får brug for dine dokumenter, når du ikke lige er i nærheden af din egen computer.

Nu kan du få adgang, selvom du er på ferie, arbejder hjemme osv. Det kræver kun en internetforbindelse at få adgang.

Let fildeling

Når dine filer ligger i skyen, kan du dele dem med hvem som helst. Du kan let give andre adgang til en enkelt fil eller til en hel mappe.

Du sender blot et link til den mappe eller fil, som personen skal have adgang til. Du bestemmer selv om vedkommende skal have mulighed for at ændre i dokumenterne, eller blot have rettighed til at læse dokumentet. Vedkommende kan kun se de filer du deler, og har ikke adgang til alt andet, du har liggende i skyen.

Hvis du arbejder sammen med andre på et projekt, laver foreningsarbejde eller lignende, er det meget lettere at dele dokumenter på denne måde. Du kan også dele feriebilleder, madopskrifter og alt andet, der ligger i din sky.

Hvad kræver det at gemme filer i skyen?

Det er let at komme i gang med at gemme filer i skyen. Jeg har selv brugt både Google Drev og Microsoft OneDrive, og er endt med at holde fast i Microsoft løsningen.

Det gjorde jeg fordi, Microsoft løsningen OneDrive er en del af Office 365, som jeg i forvejen betaler for. På den måde kunne jeg samle kontorprogrammer, e-mail og lagerplads i samme løsning. Hvilken du vælger, er naturligvis helt op til dig.

Når du har valgt en løsning, Er det eneste krav, at du har en god og stabil internetløsning. Hvis du skal sende mange filer frem og tilbage er en hurtig forbindelse at foretrække. Hvis du kun bruger løsningen til private dokumenter og billeder, kan du nøjes med en lavere hastighed.

Du kan vælge at installere et program på computeren, som gratis følger med løsningen. Programmer sørger for, at alle dokumenter automatisk bliver gemt i skyen, efterhånden som du opretter nye dokumenter eller redigerer i gamle filer.

Hvis du har god lagerplads på din computer, kan vælge at have de dokumenter du oftest bruger liggende lokalt på computeren. Det gør dokumenterne lidt hurtigere at åbne, og der bliver automatisk gemt en kopi i skyen.

Hvis du vil prøve Microsoft OneDrive, kan du oprette en gratis konto her. I øjeblikket får du 5 GB lagerplads gratis. Ekstra 100 GB kan købes for en abonnementspris på ca. 10 kr. om måneden. Alt foregår på dansk og er let at forstå og installere.

Nu kender du svaret på spørgsmålet “Hvad er skyen”, og du kan beslutte, om du vil arbejde videre med det – God fornøjelse.

Andre artikler du måske vil læse

Hjælp mig med at dele artiklen