Langsomt internet, sådan optimerer du dit Wi-Fi udstyr

Langsomt internet, sådan optimerer du dit Wi-Fi udstyr

Der er ikke noget mere irriterende end langsomt internet, eller en computer der konstant bliver smidt af netværket.

Alle kender problemet, og hvad enten det drejer sig om en hjemmearbejdsplads eller det er Skype og NetFlix der driller, så er irritationen lige stor.

Hvis du kun har periodiske hastighedsproblemer, så start med at kontrolle din udbyders hjemmeside, for aktuelle problemer i dit område.

Hvis det er muligt, kan du teste om problemerne løses ved at sætte et netværkskabel fra routeren, direkte ind i computeren.

Er oplevelsen konstant, og kun når du er på trådløst netværk, så skal du kigge nærmere på dit Wi-Fi udstyr og din opsætning.

Langsomt internet – løsningen kan være simpel

Opskriften på et stabilt og hurtigere trådløst internet, behøver ikke udelukkende være et spørgsmål om opgradering til en hurtigere forbindelse. Udstyr som router, computer, netværkskort osv. har også en afgørende indflydelse på hastigheden.

Et netværks hastighed retter sig altid efter den laveste fællesnævner. Hvis routeren f.eks. er flaskehals, forplanter det sig i resten af netværket, også selv om dit øvrige udstyr er top moderne.

Start med at teste om du får den hastighed du betaler for. Du måler hastigheden ved at slukke alt netværksudstyr, og koble din computer til routeren med et netværkskabel – Læs eventuelt artiklen om at Teste sin internethastighed

Når du har konstateret, at den hastighed du får ind i boligen er som den skal være, og iøvrigt afspejler dit behov, kan du gå i gang med at optimere.

Foretag endnu en hastighedstest, hvor du er koblet på dit trådløse netværk. Skriv resultatet ned, så du har noget at sammenligne med efter optimeringen at netværket.

Her får du 5 tips der optimerer hastigheden, og giver dig et hurtigere trådløst internet.

5 tips til at øge hastigheden på langsomt internet

Når du laver ændringer i dit netværk, vil jeg foreslå, at du nøjes med at ændre én ting ad gangen. Test om ændringen har haft effekt, og gå videre til næste ændring.

Test -> Foretag ændringer -> Test igen -> Næste ændring

På den måde kan du lettere holde styr på hvilke ændringer der har effekt.

1 – Test din routers hastighed og placering

Din router skal som minimum kunne køre med standarden 802.11n, men meget gerne den nyeste standard der hedder 802.11ac.

Standarderne angiver bl.a. hastigheden for dataoverførsel. Standarden står på routeren, eller i manualen til routeren. Hvis du vil vide mere om Wi-Fi standarder har Tweak.dk en god artikel

En router har begrænset rækkevidde, og skal helst placeres så den har frit “udsyn” og gerne oppe i højden. Hvis routeren sidder i et skab, eller helt nede ved gulvet, vil det påvirke rækkevidden.

Placer ikke routeren i nærheden af andet elektronisk udstyr der bruger samme frekvens (f.eks.babyalarmer og Bluetooth enheder) Undgå også at placere din router i nærheden af en mikrobølgeovn, der kan forstyrre signalet.

2 – Computerens trådløse hastighed

En computer af ældre dato har ikke den nyeste trådløse teknologi. Selvom din router understøtter de nyeste standarder, kan du godt koble en ældre computer på netværket, men du kan ikke udnytte routerens optimale hastighed.

Du behøver dog ikke kassere computeren af den grund. For ganske få penge kan du købe en USB Wi-Fi adapter som fungerer som trådløst netkort, og som understøtter de nyeste standarder.

Selvom computeren understøtter 802.11n eller 802.11ac, kan det nogle gange være en fordel at bruge en ekstern USB enhed, da signalmodtagelsen ofte er bedre. Nogle USB netkort leveres med antenne for endnu bedre signalmodtagelse.

3 – “Deler” du forbindelsen med andre

Sørg for at uvedkommende ikke har adgang til dit netværk. Beskyt forbindelsen med et password, så naboen ikke tapper din forbindelse. WPA2 kryptering er en af de mest brugte og bedste krypteringstyper. Se i manualen til din router, hvordan du aktiver det.

4 – Det trådløse signal dækker ikke hele boligen

I et stort hus eller en stor lejlighed kan det være et problem at dække hele boligen med trådløst signal. Der findes adskillige apps til smartphones der kan måle signalstyrken – Søg efter Wi-Fi analyzer, så skulle du kunne finde en app. Stil dig forskellige steder i boligen hvor der skal være internetforbindelse, og brug app’en til at teste signalet.

En ny, kraftig router kan muligvis løse udfordringen med dårligt signal. Hvis en kraftigere router ikke er nok, kan du anskaffe dig en Wi-fi repeater som videresender det trådløse signal i et nyt netværk, eller et Wi-Fi accesspoint der kobles sammen med routeren, og giver den fulde båndbredde på en anden placering.

Medmindre du er meget velbevandret inden for netværk, så spørg din udbyder hvilken løsning de anbefaler. Ofte kan du købe udstyret direkte hos udbyderen, så du sikrer at det hele “taler” sammen.

5 – Skift til en anden frekvens

I bebyggelser med mange trådløse netværk, kan der være rift om pladsen på det almindelige 2,4 GHz bånd. Nyere routere er i stand til også at benytte 5 GHz båndet, hvor der er mindre trafik. Du skal naturligvis sikre dig, at de enheder du bruger på netværket, er i stand til at køre på 5 GHz båndet.

5 GHz båndet egner sig rigtig godt til streaming, men rækkevidden på 5 GHz er mindre end på 2,4 GHz båndet.

Prøv dig frem og benyt evt. 5 GHz til streaming, og 2,4 GHz til mindre krævende enheder som f.eks. mobiler og tablets.

Langsomt internet – Er hastigheden forbedret

Når du har foretaget ændringerne, laver du en ny hastighedsmåling, så du kan konstatere om indsatsen har båret frugt.

Om stabiliteten er blevet bedre er sværere at måle. Her må du løbende være opmærksom på om der er forbedringer at spore.

Skriv meget gerne en kommentar, hvis du har andre tips til forbedring af hastigheden på langsomt internet, eller hvilken effekt de nævnte tips har haft for dig.

Flere artikler med tips til trådløse netværk

Hjælp mig med at dele artiklen