Test din internethastighed – Sådan gør du

Test din internethastighed – Hvis du ikke er helt sikker på om du får den hastighed du betaler for, så kan det være en god idé at kontrollere om hastigheden er korrekt.

Men hvordan tester man så sin internethastighed? Det kan man selv gøre, og de fleste større internetudbydere tilbyder gratis hastighedstest på deres hjemmesider. Testen viser både din download og upload hastighed.

Test din internethastighed

Hos de fleste større internetudbydere, er det muligt af lave et tjek af internethastigheden. Hvis jeg skal nævne et par stykker, er der blandt andet:

Du kan selv søge på Google efter flere målere. Det har ingen betydning for testen, hvilken internetudbyder du selv benytter.

Testresultatet viser hvor meget båndbredde der er tilrådighed, i det øjeblik du kører testen.

Inden du starter testen, skal du lukke alle programmer som benytter internettet. Det kan f.eks. være Outlook, Dropbox, netradio osv, så disse programmer ikke optager båndbredde.

Du skal også frakoble mobiltelefoner, tablets, TV, DAB radioer, andre computere og lignende enheder, der har forbindelse til internettet. Du får den mest korrekte måling, hvis det kun er den computer du tester med, der er tilkoblet.

Hvis du tester forbindelsen fra en computer, der er forbundet trådløst med din router, så skal du i stedet tilkoble den direkte til routeren med et netværkskabel.

Du kan sagtens teste fra en trådløs computer, men du skal være opmærksom på, at der vil være et datatab.

Hvad betyder målingen?

Internethastighed
Test din internethastighed

Når du har gennemført målingen, kan du aflæse resultatet som henholdsvis download hastighed og upload hastighed.

Nogle målere angiver hastigheden i kbit/s (kilobit pr. sekund) og andre i Mbps (Megabit pr. sekund), ikke at forveksle med MB (Megabyte) som er den enhed, man måler filstørrelse i.

I dette eksempel fra Waoo’s hastighedsmåler, kan du se at download hastigheden er 27,82 Mbps og upload hastigheden er 4,80 Mbps.

Download er den hastighed, du kan hente filer ned på computeren med. Download bruges når du f.eks. henter mails eller streamer TV og musik fra nettet.

Upload er den hastighed, du sender filer med. Når du f.eks. sender filer eller billeder til din Dropbox, og når du sender mails, er upload hastigheden afgørende.

Hvis du vil regne ud, hvor hurtigt du kan sende og modtage en fil med en bestemt størrelse, så bliver det en lille smule langhåret. Som sagt forveksles Megabit og Megabyte ofte, men der er stor forskel.

1 Megabit = 1/8 Megabyte, så hvis du f.eks. vil hente en fil på 10 Megabyte, med den viste download hastighed på 27,82 Mbps, så kommer regnestykket til at se således ud:

27,82/8 = 3,48 Megabyte pr. sekund. I teorien vil det altså tage 10/3,48 = 2,87 sekunder at downloade filen på 10 MB.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke får den hastighed jeg betaler for?

Sørg for at du overholder retningslinjerne for målingerne, og at alle andre enheder er frakoblet når du tester, som beskrevet herover.

Kør derefter testen på forskellige tidspunkter over et par dage, så du får et bredere billede.

Hvis den målte hastighed er væsentlig lavere, end den din udbyder har lovet, så skal du henvende dig hos udbyderen og forelægge dem testresultaterne.

Optimering af Wi-Fi udstyr

Det er ofte når man er på trådløst internet at hastigheden driller. Du kan selv gøre en del for at optimere dit trådløse udstyr.

Det kan du læse mere om her – Sådan optimerer du dit Wi-Fi udstyr

Flere internet tips

Hvis du kunne lide artiklen “Test din internethastighed”, så vil du sikkert også synes om nogle af de andre artikler om internet, der ligger her på Helpdesken.dk

Hjælp mig med at dele artiklen