Hvordan laver man en bootable USB nøgle

Ved at oprette en bootable USB nøgle på en Windows computer, kan du bruge nøglen som installationsmedie, i stedet for en CD rom.

Det kan være brugbart, hvis du f.eks. skal installere nyt styresystem, specielt da mange bærbare computere slet ikke har et CD rom drev.

Inden du begynder, skal du flytte alle data fra USB nøglen til din computer, eller et andet sted, da alt på nøglen bliver slettet under processen.

Sådan laver du en bootable USB nøgle

Trin 1: Indsæt din USB nøgle i computeren og åbn en kommandopromt.

Det gør du ved at:

 • Klikke på Start i nederste venstre hjørne (eller tryk tastaturgenvejen Windows tasten+R)
 • skriv cmd i søgeboksen
 • Tryk Enter

bootable USB - Kommando Promt
Billedet du får frem ser således ud, dog vil der stå dit eget brugernavn i stedet for Administrator

Trin 2: I kommando boksen skriver du:

 • Diskpart -> tryk Enter
 • List disk -> tryk Enter

Nu kan du se hvilke diske der er tilgængelige. I dette eksempel er Disk 0 min harddisk og Disk 1 er min USB nøgle.

Bootable USB - Diskpart

Nu skriver du som vist her. Tryk Enter efter hver linje.

 • Select disk 1 (eller det tal din USB nøgle har. Det er vigtigt du skriver rigtigt)
 • Clean
 • Create partition primary
 • Select partition 1
 • Active
 • Format fs=NTFS (vent indtil selve formateringen er fuldført. Det tager nogle minutter)
 • Assign
 • Exit
 • Luk kommandoboksen på krydset

Nu har du en bootable USB nøgle, og du kan begynde at kopiere dine installationsfiler over på den.

Når du vil boote fra din USB nøgle, sætter du den i computeren, tænder computeren og hvis ellers boot indstillingerne i BIOS står rigtigt, så skulle computeren gerne boote op på USB nøglen.

Det er muligt at beskytte USB nøglen med password

Hvis du senere vil bruge din USB nøgle til andre formål, skal nøglen formateres. Her kan du læse mere om formatering af USB nøgler

Lækkert IT tilbehør til din computer

Helpdesken.dk har samlet en masse lækre produkter til mobil, tablet og computer. Klik for at se flere IT produkter

Sandisk Ultra USB Stick 256GB

Sandisk Ultra USB Stick 256GB Sandisk Ultra USB Stick 256GB - USB nøgle med plads til at gemme hele 256GB data, hvilket f.eks. giver dig plads til at opbevare mere end 50000 billeder i høj kvalitet eller ligeså mange MP3 musikfiler. Du kan selvfølgelig også gemme dokumenter, videoer eller alle andre filer.
Sandisk Ultra USB Stick har USB 3.0 indgang hvilket sikrer dig den hurtigste overførselshastighed der p.t. findes via USB (kræver at computerens USB port også er USB 3.0)
SecureAccess programmet til at beskytte dine filer med password, medfølger gratis. Lær mere om at bruge SecureAccess her - Lær alt om Sandisk SecureAccess

724,00

Til shop

Sandisk Cruzer USB Stick 32GB

Sandisk Cruzer USB Stick 32GB Sandisk Stick Cruzer Fit 32GB - Lille og prisvenlig USB nøgle, som på trods af sin minimale fysiske størrelse, har plads til at gemme hele 32GB data. Det giver dig god plads til at opbevare billeder, MP3 filer, dokumenter osv.
På grund af sit kompakte design egner Sandisk Stick Cruzer Fit sig godt til en permanent plads i computeren eller TV’et. USB nøglen fylder kun ganske lidt, og man risikerer ikke at komme til at skade den.
SecureAccess programmet til at beskytte dine filer med password, medfølger gratis. Lær mere om at bruge SecureAccess her - Lær alt om Sandisk SecureAccess

129,00

Til shop

Hvis du kan lide artiklen, så del den gerne:

2 kommentarer til “Hvordan laver man en bootable USB nøgle

 1. Hej ..
  Hvis det ‘bare’ er til at installere windows så har microsoft et lille program der gør det helt automagisk, uden at man skal sidde og ligne en DOS-hackerhaj 🙂 (eller komme til at formatere den forkerte disk, hvilket sker oftere end man skulle tro)
  http://wudt.codeplex.com/

  Der findes en endnu smartere løsning, men den er noget afhængig af hvilken controler-chip ens flash-drev har :
  De fleste USB-sticks kan have flere LUN’s og en af dem kan være et USB-CD ROM-drev ! (Ka’ I huske de der irriterende sandisk U3-drev?)
  Nogle af producenterne har et lille program man kan bruge til at skabe CD-ROM’en og skrive en ISO til den .
  (Den optræder som et CD-ROM drev i device-manager)

  Man kan fex have en Linux LiveDisk på CD-rom’en og så en skrivbar bruger-profil på resten af USB-drevets skrivbare plads (der vil optræde som en HDD i device-manager ).

  En af fordelene ved denne metode er at CD-ROM’en naturligvis er “read-only”, så man kan arbejde på inficerede systemer uden den store risiko for at ens værktøjskasse bliver smittet ..
  Desuden virker det på stort set alle computere der kan genkende et USB CD-ROM drev, hvor nogle ældre computere ikke kan finde ud af at boote fra et flash-drev, af en eller anden mærkelig grund der sandsynligvis har noget at gøre med The Removable Media Bit.

Skriv en kommentar