Hvordan virker en robotstøvsuger?

Hvordan virker en robotstøvsuger, og er den virkelig så smart, sådan en robot? Det vil jeg prøve at forklare i teksten herunder. Hvis du er i tvivl om, du skal investere i en robotstøvsuger, så læs med og bliv klogere på fordele og ulemper.

Der findes mange producenter af robotstøvsugere, og mange af robotternes funktioner går igen, blandt de forskellige mærker.

En del producenter af robotstøvsugere er meget langt fremme i udviklingen af moderne teknologi til deres robotter, men jeg vil alligevel gerne fremhæve en enkelt producent – Nemlig Neato Robotics.

Neato Robotics er en af de virksomheder der er længst fremme i udviklingen af ny teknologi til robotstøvsugere, og deres motto er at lave smarte robotter, der hjælper mennesker med at få et bedre liv.

“Making smart, capable robots that help people live better lives”

Om man ligefrem får et bedre liv med en Neato robotstøvsuger, ved jeg ikke, men det bliver ganske givet et lidt lettere liv.

Artiklen her fortæller om teknologierne fra Neato, men som sagt, går funktioner og muligheder ofte igen hos de øvrige producenter, måske blot under andre navne.

Hvordan virker en robotstøvsuger

Kort fortalt fungerer en robotstøvsuger ved at den automatisk kører rundt i boligen og støvsuger. En gang imellem skal du tømme støvsugeren for støv og børsterne renses, men ellers passer den stort set sig selv.

Batteri og børster slides og skal tid efter anden udskiftes, men ellers kræver robotstøvsugeren ikke den store vedligeholdelse.

Mange tidligere modeller af robotstøvsugere havde ikke det bedste ry, og blev ofte beskyldt for at sprede mere støv og snavs end den sugede op.

Udviklingen er gået stærkt, siden de første modeller kom på markedet, og i dag er mange moderne robotstøvsugere små teknologiske vidundere. Robotterne kan selv navigere rundt i boligen efter en nøje udregnet plan, de kan selv registrere særligt snavsede områder, og automatisk køre tilbage til ladestationen inden den løber tør for strøm.

Det er dog kun nogle få af de funktioner, en topmodel fra Neato Robotics kan præstere.

Neato modellerne har hver deres nummer f.eks. D8, D9 og D10, og er derfor lette at kende fra hinanden. Der er selvfølgelig forskel i funktionerne på en model i hver sin ende af prisskalaen, men selv de billigere modeller er langt mere avancerede, end du umiddelbart forestiller dig.

Hvis du vil studere priserne nærmere, så har Robotland.dk specialiseret sig i at lave prissammenligninger på forskellige fabrikater og modeller. Her sikrer du dig det bedste robotstøvsuger tilbud på Neato, eller et andet mærke.

En robotstøvsuger med moderne funktioner

For at en robotstøvsuger skal kunne levere en godt resultat, er sugestyrken og evnen til at fange selv de mindste støvpartikler selvfølgelig essentiel. Dernæst er det vigtigt at støvsugeren er udstyret med et godt filter, der sørger for at alle støvpartikler bliver inde i maskinen, og ikke spredes i boligen.

Disse filtre findes i forskellige kvaliteter og specielt for allergikere, er de vigtigt med et effektivt filter. Et meget brugt og anerkendt filter hedder HEPA, som bruges i mange robotstøvsugere. Neato bruger et Ultra Performance Filter som kan stoppe partikler ned til en størrelse på 0,3 mikrometer (0,003 millimeter)

Batteritiden er en støvsugerrobots største udfordring. Derfor er en vigtig detalje, at robotten navigerer effektivt, og bruger kortest mulig tid på rengøringen, og dermed udnytter batteritiden bedst.

Nogle støvsugerrobotter kører rundt på må og få, mens andre har avancerede navigationssystemer, der kortlægger boligen, og finder den mest effektive rute.

LaserSmart mapping & navigation

Neato robotterne har en indbygget funktion, kaldet LaserSmart, som scanner din bolig og kortlægger hvert rum. Scanneren sidder øverst på robotten, og scanner hele vejen rundt, i en 360 graders cirkel, mens støvsugeren arbejder.

Det bevirker at rummet kan rengøres via den smarteste rute, og da laseren er ligeglad med om det er nat eller dag, så kan du støvsuge selvom det er mørkt.

Navigationssystemet sørger ligeledes for, at robotten ikke kører ud over trappeafsatser og ikke kører ind i møblerne.

Hvis støvsugerrobotten ikke kan nå at færdiggøre rengøringen, før den løber tør for strøm, så finder den automatisk tilbage til ladestationen og lader op. Efter endt opladning fortsætter den støvsugningen, præcis hvor den slap.

Skemalæg støvsugningen

Hvis du ikke har lyst til at høre på at robotten støvsuger, kan du skemalægge rengøringen, så den foregår når du ikke er hjemme. Det kan f.eks. være i dagtimerne hvor huset er tomt.

Når tidsskemaet er lagt, starter robotstøvsugeren automatisk, og du behøver ikke tænke mere på det.

Du kan til enhver tid starte og stoppe en rengøring med Neato’s mobilapp til smartphones.

Hold robotten ude af særlige områder

Ved hjælp af en virtuel vægfunktion, som på Neato modellerne kaldes “No-Go lines”, kan du forhindre at robotten kører ind bestemte rum eller særlige områder.

Hvis robotstøvsugeren f.eks. ikke skal køre ind på børneværelset eller et særlig område i stuen, kan du forhindre det ved at opsætte No-Go lines.

Er en støvsugerrobot let at bruge?

De fleste robotstøvsugere kan startes med et enkelt tryk på en knap på selve robotten, og det kan man også på Neato’s modeller.

De mange avancerede funktioner som opsætning af tidsskema, No-Go lines osv. kræver selvfølgelig, at man sætter sig ind i hvordan tingene fungerer.

Neato har lavet en række videoer, der ligger frit tilgængelige på Youtube, som forklarer de forskellige funktioner og indstillinger. Videoerne viser også hvordan man renser børster og vedligeholder støvsugeren.

Videoerne er på engelsk, med lette at forstå.

Her er et eksempel på en video, der viser hvordan man starter og stopper en Neato.

Hvordan virker en robotstøvsuger – Neato

Lignende produktartikler du måske vil synes om

Hvis du kunne lide artiklen “Hvordan virker en robotstøvsuger”, så vil du måske også synes om nogle af Helpdesken.dk’s andre artikler om forskellige produkter og gadgets: