Hvad er Phishing mails, og hvordan spotter du dem

Har du også modtaget mails om, at din bankkonto bliver lukket, dit Visa kort spærret eller din PayPal konto suspenderet, medmindre du indenfor 24 timer, oplyser nogle få data som f.eks. dit navn og kontonummer? I givet fald bør det straks få dine alarmklokker til at ringe.

De fleste af os modtager fra tid til anden e-mails med diverse skummelt indhold, men hvordan spotter man egentlig, om en mail er fup eller fakta?

Det kan godt være svært at gennemskue de forskellige, og ofte meget kreative fupmails, så derfor får du her et par tips og tricks der kan hjælpe med, at afsløre fupmagerne.

Hvad er Phishing?

Phishing (udtales Fishing) er betegnelsen for de metoder, som de IT kriminelle benytter til, at lokke (fiske) oplysninger ud af dig, så de kan stjæle din identitet eller dine penge.

Den mest benyttede phishing metode består i, at snyderne får fat i en masse mailadresser, som de sender forskellige former for forfalskede mails til. Ofte udgiver de sig for at være fra et pengeinstitut, og beder dig indtaste dit navn, adresse og kontooplysninger, hvorefter de kan bruge oplysningerne til at lænse din konto.

Hvordan genkender man en Phishing mail?

De IT kriminelle er blevet dygtigere og smartere, og derfor kan det være svært at genkende en fupmail. Der er dog nogle ting, som du kan være opmærksom på, og som ofte afslører falske mails.

Stavefejl og i det hele taget dårlig sproglig formulering. Mange mails bærer tydeligt præg af, at de ikke er skrevet af en dansker. Det er højst sandsynligt en tekst på et andet sprog, der er kørt igennem Google Oversæt, og derefter sat ind i en mail. Også her er de kriminelle dog blevet dygtigere, og nogle mails er skrevet på næsten fejlfrit dansk.

Underlige afsender adresser. Hvis du holder musen hen over afsenderadressen i mailen (uden at klikke), vil mailadressen ofte afsløre at afsenderen ikke er den de udgiver sig for. I dette tilfælde ligner adressen ikke umiddelbart noget, der kommer fra Danske Bank. Du kan bruge samme metode, hvis der er andre links i mailen.Hvad er Phishing mails, og hvordan spotter du dem

Mails fra firmaer som man ikke samarbejder med. Mails fra pengeinstitutter eller firmaer som du ikke umiddelbart har noget at gøre med, bør altid fange din opmærksomhed. I disse mails står der ofte, at din konto vil blive lukket i løbet af f.eks. 24 timer, hvis du ikke angiver de ønskede oplysninger. Her bør din sunde fornuft sige dig, at det ikke er sandsynligt, at fremmede firmaer beder om sådanne oplysninger.

Søg på Google. Kopier overskriften, eller en del af teksten, ind i Google og søg efter det. Hvis det er en kendt phishing mail, vil du hurtigt kunne se, at andre har haft problemer med samme type mails.

Tjek firmaets website. Gå til det pågældende firmas hjemmeside. Ofte vil der her være en advarsel, hvis der er phishing mails på spil.

Husk at:

Som hovedregel vil ingen banker eller offentlige myndigheder, bede deres kunder oplyse kontonumre eller andre personlige oplysninger i en mail.

Det kan være meget forskelligt, hvilke firmaer der får misbrugt deres navn og logo, men særligt udsatte firmaer i øjeblikket er Nets, Skat, Danske Bank, Nordea, VISA, PayPal og TDC (og sikkert mange flere)

Undlad at klikke på noget i disse mails, og brug i det hele taget din sunde fornuft. Er du det mindste i tvivl om en mails oprindelse, så kontakt altid det selskab som angiveligt skulle være afsenderen.

Dit antivirusprogram skal altid være opdateret. Flere producenter af antivirussoftware tilbyder beskyttelse mod Phishing.

Sørg for at holde din computer opdateret med de seneste programmer og drivere. Gamle drivere og udgået software kan have sikkerhedshuller som IT kriminelle kan udnytte.

Du skal altid have en backup af din computer, eller som minimum af dine filer og dokumenter.

Har uheldet været ude, og er du kommet til at opgive oplysninger, som du frygter kan misbruges, skal du straks kontakte dit pengeinstitut, som kan yde rådgivning og hjælpe med at spærre dine konti.

Internettet er fuldt af fupmagere, så vær altid opmærksom på hvad du klikker på, og hvilke oplysninger du giver om dig selv.

Sørg altid for at din computer er beskyttet

Hvis du får trykket på et link i en mail eller på nettet som forsøger at installere skadelig programmer på din computer, er det vigtigt at du har installeret et godt antivirus program, som f.eks. Norton Security.

Norton er et af de helt store firmaer inden for  IT sikkerhed.

Norton Security

Norton Security De fleste ved efterhånden, at det er vigtigt at beskytte sin computer imod skadelig virus. Norton Security beskytter derudover også mod malware og sikrer dine personlige data, hvilket bl.a. forebygger identitetstyveri og økonomisk kriminalitet.
Norton Security beskytter ikke kun din computer, men også dine andre enheder som smartphone og tablets (iOS og Android), så du trygt kan anvende dem på internettet og du ved at både ud og din familie er sikret på den bedst tænkelige måde.
Omfatter 25 GB sikker lagringsplads i skyen for din pc med mulighed for at tilføje mere plads, når du får behov for det

389,00

Til shop

Skriv en kommentar