Hvad er Phishing mails, og hvordan spotter du dem

Phishing mails er mails sendt af kriminelle, der forsøger at få dig til at opgive oplysninger som navn, adresse, CPR. nr. og kontooplysninger, for derefter at bruge oplysninger til identitetstyveri og tyveri fra din bankkonto.

Har du også modtaget mails om, at din bankkonto bliver lukket, dit Visa kort spærret eller din PayPal konto suspenderet, medmindre du indenfor 24 timer, oplyser nogle få data som f.eks. dit navn og kontonummer? I givet fald bør det straks få dine alarmklokker til at ringe.

De fleste af os modtager fra tid til anden e-mails med diverse skummelt indhold, men hvordan spotter man egentlig, om en mail er fup eller fakta?

Det kan godt være svært at gennemskue de forskellige, og ofte meget kreative phishing mails, så derfor får du her et par tips og tricks der kan hjælpe med, at afsløre fupmagerne.

Husk at Phishing mails i reglen kun er skadelige, hvis du klikker på links i mailen, eller opgiver personlige oplysninger. Hvis du sletter mailen, er der ingen skade sket.

Hvad er Phishing mails og hvordan opdager man dem
Hvad er Phishing mails og hvordan opdager man dem

Hvad er Phishing?

Phishing (udtales Fishing) er betegnelsen for de metoder, som de IT kriminelle benytter til at lokke (fiske) oplysninger ud af dig, så de kan stjæle din identitet eller dine penge.

Den mest benyttede phishing metode består i, at de kriminelle får fat i en masse mailadresser, som de sender forskellige former for forfalskede mails til.

Ofte udgiver bagmændene sig for at være fra et pengeinstitut, og beder dig indtaste dit navn, adresse og kontooplysninger, hvorefter de kan bruge oplysningerne til at lænse din konto.

Hvordan genkender man Phishing mails

De IT kriminelle er blevet dygtigere og smartere, og derfor kan det være svært at genkende en fupmail.

Der er dog nogle ting, som du kan være opmærksom på, og som ofte afslører falske mails.

Stavefejl og i det hele taget dårlig sproglig formulering

Mange mails bærer tydeligt præg af, at de ikke er skrevet af en dansker. Det er højst sandsynligt en tekst på et andet sprog, der er kørt igennem Google Oversæt, og derefter sat ind i en mail.

De cyberkriminelle dog blevet dygtigere med årene, og nogle mails er skrevet på næsten fejlfrit dansk.

Underlige afsender adresser

Hvis du holder musen hen over afsenderadressen i mailen (uden at klikke), vil mailadressen ofte afsløre at afsenderen ikke er den de udgiver sig for.

I dette tilfælde ligner adressen ikke umiddelbart noget, der kommer fra Danske Bank, og der er helt sikkert tale om fup.

Du kan bruge samme metode, hvis der er andre links i mailen.

Mails fra firmaer som man ikke samarbejder med

Mails fra pengeinstitutter eller firmaer som du ikke umiddelbart har noget at gøre med, bør altid fange din opmærksomhed.

I disse mails står der ofte, at din konto vil blive lukket i løbet af f.eks. 24 timer, hvis du ikke angiver de ønskede oplysninger.

Her bør din sunde fornuft sige dig, at det ikke er sandsynligt, at fremmede firmaer beder om sådanne oplysninger.

Søg på Google

Kopier overskriften, eller en del af teksten, ind i Google og søg efter det.

Mange Phishing mails bliver udsendt i tusindvis, og hvis der er tale om en kendt phishing mail, vil du måske kunne se, at andre har haft problemer med samme type mails.

Tjek firmaets website

Gå til det pågældende firmas hjemmeside. Ofte vil der her være en advarsel, hvis der er phishing mails på spil.

Særligt bankerne er gode til at gøre opmærksomme på det, når der er falske mails i omløb.

Phishing mails – Husk at:

Som hovedregel vil ingen banker eller offentlige myndigheder, bede deres kunder oplyse kontonumre eller andre personlige oplysninger i en mail.

Det kan være meget forskelligt, hvilke firmaer der får misbrugt deres navn og logo, men særligt udsatte firmaer i øjeblikket er Nets, Skat, Danske Bank, Nordea, VISA, PayPal og TDC (og sikkert mange flere)

Undlad at klikke på noget i disse mails, og brug i det hele taget din sunde fornuft. Er du det mindste i tvivl om en mails oprindelse, så kontakt altid det selskab som angiveligt skulle være afsenderen.

Dit antivirusprogram skal altid være opdateret. Flere producenter af antivirussoftware tilbyder beskyttelse mod Phishing.

Sørg for at holde din computer opdateret med de seneste programmer og drivere. Gamle drivere og udgået software kan have sikkerhedshuller som IT kriminelle kan udnytte.

Du skal altid have en backup af din computer, eller som minimum af dine filer og dokumenter.

Jeg har allerede udleveret mine oplysninger

Har uheldet været ude, og er du kommet til at opgive oplysninger, som du frygter kan misbruges, skal du straks kontakte dit pengeinstitut, som kan yde rådgivning og hjælpe med at spærre dine konti.

Mange forsikringsselskaber tilbyder en forsikring mod IT-kriminalitet. Hvis du har sådan en forsikring, så kan du også få hjælp der.

Internettet er fuldt af fupmagere, så vær altid opmærksom på hvad du klikker på, og hvilke oplysninger du giver om dig selv.

Sørg altid for at din computer er beskyttet

Hvis du får trykket på et link i en mail eller på nettet som forsøger at installere skadelig programmer på din computer, er det vigtigt at du har installeret et godt antivirus program. Hos e-Gear.dk finder du et stort udvalg af antivirus- og sikkerhedprodukter, som du kan downloade med det samme. (annoncelink).

Norton er et af de helt store firmaer inden for  IT sikkerhed.

Flere tips til at beskytte sig på nettet

Her er nogle andre artikler med tips til at holde sig sikker på nettet, og beskytte sig mod cyberkriminalitet.