Hvordan laver du en PDF fil – Lær det her

Hvordan laver du en PDF fil, nemt og gratis? Flere veje fører til Rom, og her får du nogle af muligheder der er, for at lave et dokument om til en PDF fil.

Hvilken mulighed du vælger, er afhængig af situationen, og de programmer, du har til rådighed – Læs mere her i artiklen.

Hvorfor skal du bruge PDF filer?

Når du skal sende dokumenter til andre, kan det ofte være lidt af en udfordring, da du ikke kan være sikker på, at modtageren råder over de samme programmer som du selv.

Sender du f.eks. et Word dokument, og modtageren anvender et andet program til tekstbehandling, kan de sandsynligvis ikke åbne dit dokument. Derfor vil det ofte være en god idé, at lave PDF versioner af dokumenterne først.

Der kan også være situationer hvor du ikke ønsker, at andre skal kunne rette i teksten. Her vil PDF versioner af dokumenterne være det helt rigtige.

PDF er et globalt anerkendt fil-format, der kan læses med f.eks. Acrobat Reader, der kan downloades gratis på http://www.adobe.com/dk/.

Læs med og lær hvordan du let kan lave dine egne PDF filer.

Hvordan laver du en PDF fil?

Der findes flere forskellige måder at lave PDF filer på.

Her beskrives et par af de mest brugte og billigste (gratis) måder at lave en PDF fil på.

Gem som PDF fil

I nogle programmer, f.eks. de nyeste versioner af Microsoft Office, kan du gemme dokumenterne som PDF, direkte fra Word, Excel og Powerpoint.

Når du har lavet et dokument, en præsentation eller lignende, klikker du på Filer -> Gem som og vælger PDF under Filtype.

Denne mulighed findes efterhånden i de mange nyere programmer, men langt fra i alle.

Lav PDF fil online

Der findes også en del online løsninger, der kan konvertere dokumenter til PDF.

En virkelig god online løsning til at konvertere office dokumenter og billedfiler til PDF hedder ilovepdf.com. Her skal du blot vælge de dokumenter du vil ændre, hvorefter du kan hente dem ned som PDF filer.

Jeg har skrevet en artikel om, hvordan du bruger online konverteringen til og fra PDF. Det kan du læse om her – 15 geniale værktøjer til redigering af PDF filer

ilovepdf.com - Hvordan laver man en PDF fil
ilovepdf.com – Hvordan laver man en PDF fil

Der findes en anden mulighed, der har nogenlunde de samme funktioner. Den hedder Smallpdf.com.

Smallpdf.com - Opret let en PDF fil af andre filformater
Smallpdf.com – Opret let en PDF fil af andre filformater

Scan til PDF med mobilen

Der findes mange forskellige apps til smartphones, der kan scanne et dokument til PDF, ved hjælp af telefonens kamera.

En fordel ved at scanne med telefonen er, at du kan lave en PDF af et fysisk stykke papir. Du er ikke afhængig af, at dit dokument skal være digitalt, eller skal have et bestemt format.

Det kan være en udfordring at få kvaliteten helt i top, da et stykke papir let krøller, og samtidig skal belysningen skal være god – Dagslys er bedre end kunstigt lys.

Med lidt øvelse, et mørkt underlag og en rolig hånd, kan du lave fine PDF’er på denne måde.

Jeg scanner selv med Dropbox eller OneDrive app’en.

Prøv selv at søge efter en app i App Store eller Google Play, hvis du ikke kan bruge en af disse to – Der er MANGE at vælge imellem.

Download og installer et program

Den sidste mulighed jeg vil nævne, er programmer til PDF konvertering, som du kan installere på computeren.

Dette er den lidt mere “gammeldags” måde at lave PDF filer på, men det fungerer godt og problemfrit.

Også her findes der et hav af forskellige programmer, men jeg vil nøjes med at nævne et enkelt, som jeg selv har haft gode erfaringer med.

Programmet har ganske vist nogle år på bagen, men fungerer stadig helt perfekt. Programmet hedder CutePDF og kan lave PDF filer af alt, hvad du kan printe fra din Windows computer.

Start med at downloade og installere programmet CutePDF Writer fra deres hjemmeside.

Der er ikke så mange ben i installationen, dog skal du være opmærksom på, at du kan blive spurgt, om du vil installere forskelligetilføjelsesprogrammer.

Hvis du ikke ønsker de forskellige programmer installeret, skal du fjerne fluebenene fra kasserne i installationsbilledet. Personligt synes jeg den slags programmer er hamrene irriterende, og jeg foreslår du undlader at installere dem, men det er selvfølgelig helt op til dig selv.

Det er muligt, at du under installationen bliver bedt om at installere en PS2PDF converter. Det skal du svare Ja til.

Efter endt installation er du klar til at lave PDF filer.

Prøv at åbne et dokument, du har liggende på din computer. Klik på Udskriv som normalt når du vil printe, men i stedet for at vælge at udskrive til din almindelige printer, skal du vælge at printe til CutePDF Writer

Cute PDF - Hvordan laver man en PDF fil
Cute PDF – Hvordan laver man en PDF fil

Der kommer nu en dialogboks op, der spørger hvad din PDF fil skal hedde, og hvor den skal gemmes. Besvar spørgsmålene, og du har nu lavet din første PDF fil.

Andre artikler med PDF tips

Her er nogle andre artikler om PDF filer, som du måske har lyst til at læse:

Hjælp mig med at dele artiklen