Løbeur med GPS eller smartphone – hvad er bedst

Løbeur med GPS eller smartphone

Kan en smartphone erstatte et løbeur med GPS, eller skal du bruge både ur og telefon for at få det optimale ud af din træning?

Et avanceret løbeur med GPS kan let koste flere tusinde kroner, og da mange af os har allerede har smidt sparepengene i en smartphone, så kan vi vel lige så godt bruge den, eller?

Det eneste der umiddelbart irriterer mig ved at bruge en smartphone er egentlig, at jeg har min iPhone i et etui på armen eller i lommen, og derved ikke kan aflæse tid, puls, kadence osv. undervejs.

Et løbeur har begrænsede funktioner i forhold til mange af de smartphone apps der er på markedet, men det sidder der hvor et ur skal sidde, nemlig på håndleddet. Her er det let at aflæse, og det er designet til at kunne tåle vind og vejr.

Hvis du ikke er typen der konstant kigger på uret, men bare starter og stopper tiden, så kan du komme rigtig langt med din smartphone. Mange apps kan hentes gratis, eller til en yderst overkommelig pris.

I mange henseender er en smartphone endog meget mere fleksibel og anvendelig end et løbeur, og med en smartphone kan du endda også nyde musik, og blive guidet igennem f.eks. intervaltræning, mens du løber.

Jeg kan ikke umiddelbart komme i tanke om funktioner i et løbeur, der ikke findes i nogle af de mange løbeapps, man kan hente på App Store og Google Play.

Jeg har prøvet flere forskellige apps til min iPhone i tidens løb, og de har alle deres gode sider.

Faktisk er det lidt en kunst at vælge en app, da udvalget er meget stort.

GPS

Din smartphone har sikkert indbygget GPS, så det er let for dig at gemme din hastighed, tilbagelagte distance og hvilken rute du har løbet. Funktioner som ellers kun findes i løbeure i den dyre ende.

Pulsmåler

Selvom du ikke har et løbeur, men “kun” har din smartphone med, når du løber, behøver du ikke gå glip af fordelene ved at kunne aflæse og træne efter din puls.

Der findes en række forskellige pulsbælter som sender informationer til din smartphone via Bluetooth, og der findes forskellige apps, der understøtter pulsbælter. De mest kendte lige p.t. er Wahoo Fitness, Runtastic og MapMyFitness.

Lyd og musik

En anden fordel ved en smartphone, som kun få løbeure har, er muligheden for at afspille lyd.

Nogle synes det er rigtig fedt at høre musik under løbeturen, men den helt store fordel er muligheden for, at få løbende input fra dine apps.

Det kan være hjælp til at holde dit tempo, eller info om hvornår dine intervaller i intervaltræningen starter.

Sørg for gode høretelefoner

Sørg for at købe nogle gode høretelefoner, som er beregnet til at kunne tåle regn og sved.

Hvis du synes det er irriterende med ledninger, så køb eventuelt en trådløs model.

Der findes forskellige høretelefoner der er beregnet til sport, og som ikke falder ud af ørerne.

Hvis du har problemer med at høretelefonerne ikke sidder ordentlig, kan du holde dem fast med et lille stykke sportstape.

Jeg kan anbefale Miiego høretelefoner, som er et dansk brand. Mieego har virkelig god lyd, lav vægt og er beregnet til sport.

Armholder til telefonen

En smartphone er dyr, så du skal selvfølgelig passe godt på den, mens du løber.

En holder til at spænde om armen giver den bedste beskyttelse. Hvis du hellere vil have telefonen i lommen på dine løbebukser, så læg den ned i en lille plasticpose, så den er beskyttet mod fugt og sved.

Konklusion – Smartphone vs. løbeur med GPS

Min egen konklusion er, at jeg ikke er parat til at skippe mit GPS løbeur, men at jeg sagtens kan se fordelene ved en smartphone. Derfor løber jeg også oftest med begge dele, og nyder fordelene ved begge enheder.

Mit løbeur (Garmin Fenix) kan kobles sammen med min iPhone, så det er muligt at få SMS’er osv. ind på uret. Hvis du har et Apple Watch eller et lignende ur til Android, har du også mulighed for at aflæse oplysninger fra din smartphones løbeapp på uret. En af fordelene er at uret sidder på håndleddet og er let at aflæse. En ulempe kan selvfølgelig være, at du bliver nødt til at slæbe din mobiltelefon med.

Smartphone fordele

  • Du har muligvis allerede din smartphone med, når du løber
  • Gratis/billige apps
  • Mulighed for flere funktioner

Smartphone ulemper

  • Svær at aflæse under løb
  • Ikke vandtæt. Kan ikke bruges til svømning/triatlon/OCR
  • Irriterende at bære på
  • Skrøbelig

Løbeur med GPS fordele

  • Let at aflæse
  • Der findes vandtætte udgaver
  • Robust / Holdbar
  • Holder strøm i lang tid

Løbeur med GPS ulemper

  • Kan være dyrt

Flere løbetips

Her har du links til andre artikler her på Helpdesken.dk, med løberelateret infhold. God fornøjelse.

[products category=”loebeur-gps” limit=”4″]

Hjælp mig med at dele artiklen