Hvad er Bluetooth og hvordan virker det?

De fleste mennesker har hørt om Bluetooth, men hvad er Bluetooth egentlig, og hvad kan det bruges til?

Alle nyere computere, tablets og smartphones har indbygget Bluetooth hvilket har gjort Bluetooth tilbehør og gadgets mere populært end nogensinde.

Personligt er jeg stor Bluetooth fan, og alt det gamle udstyr jeg havde med besværlige kabler osv., er efterhånden skiftet ud med trådløs Bluetooth teknologi.

En del Bluetooth udstyr kan styres via app’s på mobiltelefonen, og den har mange af os altid i lommen alligevel. Det gør at du altid har let adgang til at fjernbetjene udstyret

Hvad er Bluetooth?

Bluetooth er en trådløs teknologi, der gør elektronisk udstyr i stand til at at kommunikere med hinanden over kortere afstande – op til ca. 10 – 20 meter. Fra version 5 er den teoretiske afstand, mellem to enheder der skal tale samme helt oppe på 300 meter. Du skal dog regne med væsentlig kortere afstande i praksis.

Bluetooth på computeren - Bluetooth ikon
Hvad er Bluetooth?

Bluetooth findes i et væld af forskelligt udstyr og gadgets som mobiltelefoner, computere, mus, tastaturer, høretelefoner og højtalere. Mest kendt er nok de små Bluetooth headset som kobles sammen med en telefon, og bruges til håndfri tale.

Enheder der har indbygget Bluetooth kan kommunikere indbyrdes, og er derfor ikke afhængig af andre datanetværk som Wi-Fi eller mobildata. Det betyder at du kan bruge Bluetooth ganske gratis og uden at være på internettet.

En af de store fordele ved Bluetooth er, at udstyr kan kommunikere på tværs af alle platforme blot begge enheder har indbygget Bluetooth. Du er derfor ikke afhængig af at din computer, telefon og lignende er af et bestemt fabrikat. Blot den har Bluetooth installeret, så kan apparaterne “tale” sammen.

Sådan bruger du Bluetooth

Bluetooth bruger strøm på din smartphone, og er derfor ikke altid aktiveret som standard. Alt efter om du har en iPhone, Android eller en anden smartphone, skal du gå ind i indstillingerne og lede efter Bluetooth funktionen, for at aktivere den. Hvis du ikke bruger Bluetooth hele tiden, kan du med fordel slå funktionen fra og derved spare strøm på telefonen.

Hvis du også vil aktivere Bluetooth på din computer, skal du ligeledes finde Bluetooth indstillingerne. På en Windows computer er det lettest og åbne søgefunktionen skrive “Bluetooth indstillinger”. Hvis din computer ikke har indbygget Bluetooth fra starten, kan du installere en Bluetooth adapter i USB porten. På den måde kan du let og billigt få glæde af teknologien, selvom du har en ældre computer.

Når Bluetooth er aktiveret på din enhed, vil den automatisk begynde at søge efter andet Bluetooth udstyr, der befinder sig i nærheden. Når udstyrret er fundet klikker du på navnet på udstyret du vil forbinde med, hvorefter de to enheder vil forsøge at oprette forbindelse med hinanden. I nogle tilfælde skal der indtastes en pinkode for at skabe forbindelse, men så vil det stå i vejledningen til udstyret.

Hvad er Bluetooth versioner?

Bluetooth blev lanceret i version 1.0 helt tilbage i 1999. Den nyeste version på markedet er p.t. 5.1, og der er sket store forbedringer i form af hurtigere dataoverførsel og lavere strømforbrug.

Fra version 3.0 skete der virkelig noget med hastigheden, og 3.0 blev derfor kaldt High Speed. I denne version er der også forbedret strømstyring.

I version 4.0 – 4.2 er der specielt spekuleret i at udvikle et lavt strømforbrug og øget hastighed, og i de nyeste versioner er rækkevidden blevet øget betragteligt.

Bluetooth er bagudkombatibel, hvilket betyder at telefoner og computere med den nyeste version, sagtens kan kommunikere med ældre version 2 og 3 udstyr. Hastigheden på dataoverførsel, vil følge laveste fællesnævner, så kobler du f.eks. en version 2 enhed sammen med en version 4 enhed, vil det være version 2 enheden der begrænser hastigheden.

For at holde prisen nede, produceres der stadig en del forskelligt udstyr med Bluetooth version 3 og 4, og i de fleste tilfælde vil du ikke opleve nogen mærkbar forskel. Hvis du skal streame musik og film, vil de nyeste versioner af Bluetooth give den bedste lyd og billede p.g.a. den høje overførselshastighed, mens du sagtens kan bruge version 3.x til mus, tastaturer osv.

Hvad kan jeg bruge Bluetooth til?

Som sagt er listen over IT udstyr og gadgets med indbygget Bluetooth lang. Her kan du se nogle af de mest oplagte muligheder, og nogle af de mere opfindsomme Bluetooth gadgets.

Håndfri telefoni– En opfindelse mange kender til, enten i form af de små Bluetooth headsets du kan have siddende på øret, eller indbygget i din bil.

Bluetooth højtalere – Smartphone og computere har ofte ret dårlige højtalere. For ganske billige penge kan du købe en Bluetooth højtaler, og lave din mobil eller computer om til et steroeanlæg. Hvis du bruger Spotify eller en anden online musiktjeneste, er en Bluetooth højtaler eller Bluetooth hovedtelefoner nærmest uundværlige.

Overførsel af filer og billeder – Du kan sende filer og billeder mellem mobiltelefoner og computere. I nogle tilfælde kræver det den rigtige app, men det skulle være let at finde.

Mus og tastaturer – Der findes mange forskellige computer mus og tastaturer med indbygget Bluetooth. Specielt tastaturer til tablets anvender Bluetooth teknologien. En af fordelene ved Bluetooth mus er, at den ikke optager en USB port som en almindelig trådløs mus gør. I mange bærbare computere er der ikke mange USB porte.

Sundhedsoplysninger – Overfør oplysninger fra f.eks. vægte med kropsanalysefunktioner til en app på mobilen. På den måde kan du samle målingerne og få et godt overblik over vægt, fedtprocenter osv.

Bluetooth selfiestick
Selfiestang med indbygget Bluetooth

Herudover findes der en masse, mere opfindsomt, Bluetooth udstyr og gadgets. Hvem kan f.eks. undvære en selfiestang, en hængelås der kan åbnes fra en app eller en tandbørste med indbygget Bluetooth. Der kan også nævnes badevægte, gammeldags pladespillere, stegetermometre og elektriske pærer.

Her på Helpdesken kan du bl.a. læse disse artikler om Bluetooth udstyr:

Fordele og ulemper ved Bluetooth

Der er så mange fordele ved Bluetooth, at det er svært at finde egentlige ulemper, men jeg har alligevel fundet et par stykker her.

Fordele ved Bluetooth

  • Udbredt teknologi – Findes i talrigt elektronisk udstyr
  • Bekvemt – Let at bruge i forhold til ældre udstyr med ledninger
  • Tilgængelighed – Virker alle steder og kræver ikke internet
  • Gratis – Koster ikke noget at anvende og kræver ikke abonnement eller lign.
  • Virker på tværs af platforme – Det er ligemeget om du har Windows, Mac, Android osv.
  • Simpelt – Enkelt at anvende og kræver ikke indgående IT kendskab

Ulemper ved Bluetooth

  • Kort rækkevidde – De forbundne enheder skal være ret tæt på hinanden for at fungere korrekt. Vægge og inventar kan også begrænse rækkevidden. Rækkevidden er dog væsentligt forbedret i de nyeste versioner af Bluetooth.
  • Strømforbrug på mobiltelefoner – Er dog blevet meget bedre i de nyeste versioner

Hvorfor hedder det Bluetooth?

Bluetooth er opkaldt efter den danske konge Harald Blåtand (Bluetooth på engelsk).

Harald Blåtand forenede det danske rige, ligesom Bluetooth forener flere forskellige enheder.

Bluetooth.com

Jeg håber du fik svar på spørgsmålet “Hvad er Bluetooth”. Ellers kan du læse mere på Bluetooth egen hjemmeside

Hvordan virker Bluetooth?

Bluetooth fungerer ved at sende radiobølger mellem enheder, der er parret sammen. Når enhederne er parret, kan de kommunikere med hinanden og udveksle data.

Hvad er Bluetooth-parring?

En Bluetooth-parring består af to enheder, der er koblet trådløst sammen, og kan kommunikere med hinanden via Bluetooth. For at oprette en Bluetooth-parring skal du først aktivere Bluetooth på begge enheder, og derefter følge instruktionerne til at parre dem.

Hvad er Bluetooth Low Energy (BLE)?

Bluetooth Low Energy (BLE) er en variation af Bluetooth-teknologien, der er designet til at være mere energieffektiv end almindelig Bluetooth. BLE bruges ofte i enheder, der har et lavt strømbehov, såsom trådløse sensorer og wearables.

Er Bluetooth sikkert at bruge?

Generelt set er Bluetooth sikkert at bruge, men det kan være sårbart over for visse sikkerhedstrusler. For at øge sikkerheden anvendes Bluetooth-sikkerhedsfunktioner såsom autentificering og kryptering. Det anbefales at opdatere dine Bluetooth-enheder regelmæssigt med de seneste sikkerhedsopdateringer.

Er Bluetooth gratis?

Ja, Bluetooth er gratis at bruge. Du skal ikke at betale nogen form for licens eller abonnement for at bruge Bluetooth-teknologien. Der er omkostninger ved at købe enheder, der er udstyret med Bluetooth, men selve brugen af Bluetooth koster ikke noget.