Sådan beskytter du din identitet på nettet

Internettet og hele den digitale verden er en fast del af vores hverdag. Endda så meget at store dele af vores liv foregår på nettet nu. Men ved du ikke, hvordan du befærder dig sikkert online? Eller hvad du skal gøre for at beskytte dig selv og dit privatliv, mens du surfer omkring? 

Flere tusind danskere får hvert år misbrugt deres identitet. Det er meget alvorligt, da fremmede mennesker bruger identitetstyveriet til at oprette store lån, købe elektronik eller andre ting på kredit i deres navn. Derfor er det uhyre vigtigt at sætte sig ind i, hvordan du beskytter dig selv, når du færdes online. 

Del ikke personlige oplysninger med andre 

Du bør aldrig dele dit CPR-nummer, dine bankoplysninger, koder til internetsider og andre personlige oplysninger. Du bør kun gøre det, når der er tale om sikker kommunikation, og oplysningerne skal bruges og gives i forbindelse med informationer til banken, kommunen eller ved et jobskifte f.eks. 

Brug tofaktorgodkendelse 

Vil du gerne beskytte dig selv godt på nettet, bør du bruge tofaktorgodkendelse der, hvor du kan. Det er især godt på sider såsom Facebook, din mail, Instagram og andre sider, du bruger meget ofte. Du kan faktisk også få det på dit betalingskort, da det på mange af dem er muligt at indtaste en pinkode, som kan sendes til din mobil. 

Jo mere besværligt det er at logge ind på dine sociale medier, mail og andre personlige sider, jo mere beskyttet er du. 

Brug en VPN  

Er du tit på hoteller? Biblioteker? Caféer? Eller andre steder hvor du logger på det offentlige netværk? Så bør du straks benytte dig af en VPN såsom ExpressVPN. Denne skaber en sikker og krypteret forbindelse, som sikrer, at du kan færdes sikkert omkring på internettet, uden der er andre, der følger med. 

Når du bruger offentlige netværk, er der en risiko for, at hackere eller identitetstyve er kommet ind gennem et hul i sikkerheden og dermed kan følge med i, hvad du laver. Logger du ind på Facebook eller måske din bank, vil dine oplysninger reelt set kunne stjæles. 

Vil du gerne vide mere om det, kan du læse en ExpressVPN anmeldelse lige her. 

Vær kritisk når du shopper online 

Det er blevet meget populært at shoppe alt fra tøj og brugsting til indkøbsvarer online. Det er fantastisk. Men det kommer også med en risiko. For det er ikke alle hjemmesider, der har rent mel i posen. Nogle er desværre falske hjemmesider, der blot har til formål at snyde dig eller i værste fald stjæle dine oplysninger. 

Du bør derfor som hovedregel kun shoppe på sider, der er populære, eller som du måske kender i forvejen. Ellers er det altid en god ide at tjekke følgende: 

  • Bruger hjemmesiden HTTPS? Det er en protokol, der beskytter kunders data, når de sender personlige oplysninger mellem computeren og websitet. 
  • Virker hjemmesiden troværdig? 
  • Er der god retstavning? Eller er det en rodebutik med mange stavefejl? 
  • Er hjemmesiden E-mærket? 
  • Kan du finde anmeldelser af den online? 

Hvis det er en hjemmeside, der udelukkende er oprettet for at snyde andre, vil det som regel være til at gennemskue, når man tager et nærmere kig på teksterne, opsætningen, priserne og lignende. Vær hellere ekstra kritisk, da det kan redde dig fra identitetstyveri. 

Brug altid fornuften 

Er der et link, der ser mistænkeligt ud? Plejer NETS ikke at skrive til dig på mail? Eller lyder noget for godt til at være sandt? Med fornuften kommer man langt med sikker færden på nettet. Så brug gerne mavefornemmelsen samt et øjeblik ekstra til at vurdere, om din færden er sikker.