10 browser tips du skal kende – Lær dem her

10 browser tips du skal kende - Lær dem her

Internetbrowseren er blevet en stor del af vores hverdag, men husker du at bruge nogle af alle de gode funktioner, som findes i din browser?

Her får du 10 browser tips du skal kende til, for at kunne udnytte din browser optimalt. Der kan være forskel på funktionerne, alt efter hvilken browser du benytter, men de tips du får her virker i langt de fleste kendte browsere.

Hvis du er i tvivl om, hvor du skal finde de forskellige funktioner, der nævnes her, så brug browserens hjælpefunktion ved at trykke på F1 knappen og søg efter funktionen.

Brug historikken

Hvis du får brug for at finde en hjemmeside, du tidligere har besøgt men ikke kan huske adressen, så kan du finde siden i browserhistorikken.

Det er en smart funktion til at finde tilbage til sider, som du er kommet til at lukke ved en fejl, eller som du har glemt at bogmærke.

Inkognito / Privat surf

Når du besøger hjemmesider med computeren eller telefonen, bliver din søgehistorik gemt, så du lettere kan finde tilbage til de samme sider igen. Men hvis du deler computeren med andre, vil de også kunne se, hvilke sider du har besøgt.

Hvis du bruger browserens privat-funktion, gemmer du ikke oplysninger om de sider, du har været inde på, hvilke filer du har downloadet og anden data, der kan afsløre din færden på nettet.

Slette historik med ved at ryde browserdata 

Hvis du ikke har brugt privat-funktionen, men alligevel ønsker at slette din historik på computeren, kan du vælge ”Ryd browserdata”-funktionen.

Her kan du slette historikken over sider, du har besøgt, filer du har downloadet, billeder du har kigget på og andre midlertidige filer, som gemmes på computeren.

Slette browserens cache

Cache er en super smart funktion i din browser, der gemmer oplysninger om hjemmesider du har besøgt. Næste gang du besøger den samme hjemmeside, åbnes siden hurtigere pga. de gemte data.

Af og til sker det dog, at hjemmesiderne ikke hentes rigtig ind i browseren, og så er du nødt til at slette browser cachen.

Nogle virksomheder i spilindustrien, som f.eks. Pokerstars, beskriver hvordan det kan hjælpe at slette browserens cache, hvis en side ikke kan åbnes. Udfordringen kan også bestå i problemer med at logge ind på en service, som TV2.dk nævner det.

Du kan uden problemer slette browser cachen – du kan ikke skade din computer eller browser ved at slette cache filerne, og du skal ikke være bange for, at gemte adgangskoder og lignende vil blive fjernet.

10 browser tips du skal kende - Gem dine foretrukne sider i bogmærker
10 browser tips du skal kende – Gem dine foretrukne sider i bogmærker

Gem dine foretrukne sider i bogmærker

Du har sikkert en mase hjemmesider, som du jævnligt besøger. Disse sider kan du gemme med bogmærkefunktionen, så du let kan finde frem til siderne igen, uden du behøver at taste sidens webadresse ind.

Hvis du har rigtig mange bogmærker, kan du med fordel sortere dem i kategorier, så de er lettere at holde styr på.

Arbejde med billeder

Browserne virker lidt forskelligt, når du arbejder med billeder. I Google Chrome og Firefox kan du let kopiere et billede ved at trække billedet (drag and drop) fra en hjemmeside ud på skrivebordet.

Hvis du vil finde ud af, om et billede er brugt på andre hjemmesider, kan du i Chrome højreklikke på billedet og vælge ”Søg efter billedet på Google”. Samtidig får du en oversigt over billeder, der ligner det, du søger efter.

Lad browseren gemme dine passwords

En del tjenester som Netflix, Dropbox, Facebook og Linkedin kræver at du logger på med et brugernavn og et password. Du har mulighed for at gemme brugernavne og kodeord i browseren, så du ikke selv skal huske dem.

En ulempe ved denne funktion er dog, at andre brugere af computeren kan få adgang til dine koder. Det kan du undgå ved at bruge en password manager i stedet.

Tastaturgenveje

I browseren kan du bruge tastaturgenveje til at åbne nye faner, skifte faneblad, rulle op og ned på siden og meget mere.

Se de mest brugte tastaturgenveje til browsere her.

Browserudvidelser og tilføjelser

Ved hjælp af browserudvidelser kan du tilføje ekstra funktionalitet til browseren. Det kan f.eks. være kodeordshuskere, kalendere, printerknapper, flotte baggrunde, klippeværktøjer og meget mere.

Udvalget er forskelligt alt efter hvilken browser du vælger. Google Chrome har umiddelbart det største udvalg af udvidelser.

Søgetips

Hvis du bruger Google som søgemaskine, så kan du spare en masse tid ved at kende nogle smarte søgetips. F.eks. kan du omregne valuta ved f.eks. at skrive ”100 euro in dkk” eller ”75 dollars in rupees”.

Du kan og også omregne andre ting som liter til deciliter, Celcius til Fahrenheit, km/t til m/sek m.m. Læs mere om de smarte Google søgetips her.

Prøv forskellige browsere

Hver browser har sine egne fordele og ulemper. Hvis du er i tvivl om, hvilken browser der er den rette for dig så prøv dig frem.

Du kan gratis downloade og installere de fleste browsere til både Windows og Mac, og flettallet af browsere findes også til smartphones. Download altid browseren fra den officielle hjemmeside, så du får den nyeste version.

Find browserne ved at søge efter ”Download Google Chrome” – ”Download Firefox” osv.

Andre læste også disse artikler

Her er et par andre artikler fra Helpdesken.dk, som du måske vil finde interessante.

Læs alle artikler i kategorien Guider her.

Hjælp mig med at dele artiklen