Hvad er Chromecast og hvordan bruger man det?

Indeholder reklame- og annoncelinks

Hvad er Chromecast? – Chromecast er en lille elektronisk “dims”, som du sætter ind i fjernsynets HDMI indgang, så du trådløst kan streame indhold fra din mobiltelefon, tablet eller computer til TV skærmen. Du kan bl.a. se film og Tv-serier fra Netflix, Viaplay og YouTube på Tv-skærmen, med både lyd og billede.

Chromecast er et Google produkt, som blev lanceret på det danske marked tilbage i 2013. Siden er der kommet nye og opdaterede versioner af Google Chromecast, en såkaldt Chromecast Ultra version og det sidste skud på stammen er Google Chromecast med Google TV (4K)

Hvis du ofte ser film og hører musik på telefonen eller på PC, så er en Google Chromecast en virkelig god investering, og et smart alternativ til f.eks. Apple TV, som er en noget dyrere løsning.

Du kan bruge Chromecast med både iPhone og Android smartphones, og Google Chromecast fås nu med indbygget Google TV.

Hvad er Chromecast?

Som nævnt bruges Chromecast til, at vise det du afspiller via en app på din mobiltelefon, tablet eller computer på din store Tv-skærm. På moderne dansk vil man sige, at du streamer indholdet fra mobilen til TV skærmen.

Hvis du f.eks. har Viaplay, HBO Nordic, Netflix eller nogle af de øvrige streamingtjenester installeret på din telefon eller tablet, så kan du trådløst afspille en film på dit Tv’s store skærm ved hjælp af Chromecast. Du kan også se billeder, du har liggende på telefonen, og vise indhold fra YouTube og en masse andre apps.

Chromecast er en billig måde at streame film og serier på, og når først enheden er konfigureret, er den meget let at bruge. Det kræver kun ganske få tryk på din mobil eller tablet, for at se film på Tv’et. Selvom du bruger telefonen til at streame film med, kan du sagtens anvende den til andre ting, samtidig med at du streamer.

LÆS OGSÅ: Vis Instagram billeder med Google Chromecast

Hvordan virker Chromecast?

Installationen er forholdsvis let og ukompliceret, og der er ingen krav til andet udstyr. Du behøver ikke engang have Tv’et tilsluttet antenne eller kabel TV.

Følgende skal dog være til stede, før du kan begynde at caste:

  • HDMI indgang – Dit Tv skal have et HDMI stik (det har alle nyere Tv)
  • Gerne USB indgang (men ikke et krav) – Hvis dit Tv har et USB stik, kan Chromecast enheden få strøm derfra. Ellers er du nødt til at få strøm fra en stikkontakt
  • Trådløst netværk – Du skal have trådløst netværk, da afspilningen foregår via Wi-Fi. Chromecast og den enhed du streamer fra, f.eks. din mobil, skal være koblet på samme Wi-Fi netværk

Du kan flytte Chromecast mellem forskellige fjernsyn, og bruge den hvor du vil. Du kan f.eks. tage den med i sommerhus eller på hotel og bruge den på Tv’et der, eller flytte den til børneværelset, eller et andet sted.

Den eneste betingelse er som nævnt, et du har adgang til trådløst netværk. Hvis du vil bruge Chromecast et sted hvor der ikke er adgang til Wi-Fi, kan du lave dit eget trådløse netværk med en mobil 4G router.

Når du er i gang med at streame en film, kan du starte, stoppe og pause filmen på din telefon, nøjagtig som du plejer at gøre, hvis du ser filmen direkte på telefonen.

Hvis du har flere TV, og ikke gider at flytte din Chromecast, kan du have en Chromecast til hvert TV. Når du vil afspille en film, vælger du blot hvilken Chromecast du vil afspille til. Hver enhed kan navngives, så de er lette at holde styr på.

Installation – Google Chromecast setup

På Googles hjemmeside kan du læse alt om installationen af Chromecast, og se de nyeste installationsvejledninger – Sådan caster du

Google har lavet en letforståelig guide i 5 trin, der beskriver hvordan du tilslutter din Chromecast enhed til Tv’et, og hvordan du konfigurerer enheden, så du kan begynde at streame film og serier.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at installere Chromecast enheden. Hvis blot du følger vejledningen, er opsætningen ligetil.

Hvilke apps fungerer med Chromecast?

Der findes et hav af apps, som du kan bruge med Chromecast. Ud over de nævnte filmstreamingtjenester kan Chromecast også bruges med de almindelige TV udbydere som DR, TV2, TV2 Play, YouSee, TDC, Stofa osv.

Mobilsiden.dk har lavet denne liste over de bedste apps til Chromecast.

Du kan også vise billeder og videoer, du har liggende på mobiltelefon, og hvis du bruger Google Chrome browseren på din computer, kan du vise indhold derigennem.

Hvad koster en Chromecast?

Chromecast findes i flere versioner. Den nyeste er Google Chromecast med 4K Google TV.

Chromecast findes også i ældre versioner der kan købes billigt, og som stadig fungerer perfekt, men måske har en lidt dårligere billedkvalitet.

Hvis du endnu ikke har fået købt din egen Chromecast, så kan du finde Chromecast i de fleste elektronikforretninger eller på nettet – se priserne herover.

Hvorfor virker min Chromecast ikke?

Der er sjældent problemer med at få en Chromecast enhed til at virke, men det kan selvfølgelig ske, at du ikke kan få kontakt til den.

Her er et par ting du kan prøve, hvis Chromecast ikke virker:

  • Kontroller at dit Wi-Fi virker som det skal, og genstart evt. din router
  • Genstart Chromecast ved at tage strømmen fra den i ca. 60 sekunder, inden du tilslutter den igen
  • Kontroller indstillingerne i Google Home app’en

Hvis du stadig ikke kan bruge Chromecast, kan du læse mere om Chromecast fejlfinding her

Mest stillede spørgsmål om Google Chromecast

Hvilken Chromecast skal du vælge?

De forskellige Chromecast modeller er så billige, at det ikke giver mening at vælge andet end den nyeste model. Her får du den bedste billedkvalitet, og du er fremtidssikret i mange år frem.

Hvordan bruger du Chromecast på TV

Du skal sætte din Chromecast i fjernsynets HDMI indgang, og strømstikket i USB porten eller til en stikkontakt. Følg vedledningen herover eller direkte på Googles hjemmeside.

Er det gratis at bruge Chromecast?

Ja, det koster ikke noget at streame fra mobil eller tablet til din Tv-skærm. Streaming fra f.eks. YouTube og andre gratis tjenester er også gratis. Hvis du vil streame fra Netflix eller en af de andre filmtjenester, skal du købe et abonnement til tjenesten.

Er Chromecast indbygget i et Smart TV?

Der findes en del nyere fjernsyn, hvor der er indbygget cast funktion. Spørg der hvor du køber dit Tv, eller læs brugervejledningen for at se om dit Tv, har denne funktion.

God fornøjelse med at streame film, serier og musik.

Læs også disse artikler om Chromecast og streaming

Hjælp mig med at dele artiklen