Hvad er Chromecast og hvordan bruger man det?

Hvad er Chromecast? – Chromecast er en lille elektronisk “dims”, som du sætter ind i fjernsynets HDMI indgang, så du trådløst kan streame indhold fra din mobiltelefon, tablet eller computer til TV skærmen. Du kan bl.a. se film og Tv-serier fra Netflix, Viaplay, YouTube osv. på Tv-skærmen, med både lyd og billede.

Chromecast er et Google produkt, som blev lanceret på det danske marked tilbage i 2013. Siden er der kommet en ny og opdateret version af Google Chromecast, og en såkaldt Chromecast Ultra version.

Hvis du ofte ser film og hører musik på telefonen eller på PC, så er en Google Chromecast en virkelig god investering, og et smart alternativ til f.eks. Apple TV, som er en noget dyrere løsning.

Du kan bruge Chromecast med både iPhone og Android smartphones.

Hvad er Chromecast?

Som nævnt bruges Chromecast til, at vise det du afspiller via en app på din mobiltelefon, på din store Tv-skærm. På moderne dansk vil man sige, at du streamer indholdet fra mobilen til TV skærmen.

Hvis du f.eks. har Viaplay, HBO Nordic, Netflix eller nogle af de øvrige streamingtjenester installeret på din telefon eller tablet, så kan du trådløst afspille en film på dit Tv’s store skærm ved hjælp af Chromecast. Du kan også se billeder du har liggende på telefonen, og vise indhold fra YouTube og en masse andre apps.

Chromecast er en billig måde at streame film og serier på, og når først enheden er konfigureret, er den meget let at bruge. Det kun ganske få tryk på din mobil eller tablet, for at se film på Tv’et. Selvom du bruger telefonen til at sende streame film med, kan du sagtens anvende den til andre ting, samtidig med at du streamer.

LÆS OGSÅ: Vis Instagram billeder med Google Chromecast

Hvordan virker Chromecast?

Installationen er forholdsvis let og ukompliceret, og der er ingen krav til andet udstyr. Du behøver ikke engang have Tv’et tilsluttet antenne eller kabel TV.

Følgende skal dog være til stede, før du kan begynde at caste:

 • Dit Tv skal have et HDMI stik (det har alle nyere Tv)
 • Hvis dit Tv har et USB stik, kan Chromecast enheden få strøm derfra. Ellers er du nødt til at få strøm fra en stikkontakt
 • Du skal have trådløst netværk, da afspilningen foregår via Wi-Fi
 • Chromecast og den enhed du streamer fra, f.eks. din mobil, skal være koblet på samme Wi-Fi netværk

Du kan flytte Chromecast mellem forskellige fjernsyn, og bruge den hvor du vil. Du kan f.eks. tage den med i sommerhus eller på hotel og bruge den på Tv’et der, eller flytte den til børneværelset, eller et andet sted.

Den eneste betingelse er som nævnt, et du har adgang til trådløst netværk. Hvis du vil bruge Chromecast et sted hvor der ikke er adgang til Wi-Fi, kan du lave dit egen trådløse netværk med en mobil 4G router.

Når du er i gang med at afspille en film, kan du starte, stoppe og pause filmen på din telefon, nøjagtig som du plejer at gøre.

Hvis du har flere TV, og ikke gider at flytte din Chromecast, kan du have en Chromecast til hvert TV. Når du vil afspille en film, vælger du blot hvilken Chromecast du vil afspille til. Hver enhed kan navngives, så de er lette at holde styr på.

Installation – Google Chromecast setup

På Googles hjemmeside kan du læse alt om installationen af Chromecast, og se de nyeste installationsvejledninger – Sådan caster du

Google har lavet en letforståelig guide i 5 trin, der beskriver hvordan du tilslutter din Chromecast enhed til Tv’et, og hvordan du konfigurerer enheden, så du kan begynde at streame film og serier.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at installere Chromecast enheden. Hvis blot du følger vejledningen, er opsætningen ligetil.

Hvilke apps fungerer med Chromecast?

Der findes et hav af apps, som du kan bruge med Chromecast. Ud over de nævnte filmstreamingtjenester kan Chromecast også bruges med de almindelige TV udbydere som DR, TV2, TV2 Play, YouSee, TDC, Stofa osv.

Google har lavet denne liste over apps der kan bruge med Chromecast

Du kan også vise billeder og videoer, du har liggende på mobiltelefon, og hvis du bruger Google Chrome browseren på din computer, kan du også vise indhold derigennem.

Hvad koster en Chromecast

Chromecast findes i flere versioner. Den mest almindelige er Chromecast 3. generation.

Chromecast findes også i en version kaldet Chromecast Ultra som kan streame med en højere billedkvalitet.

Hvis du endnu ikke har fået købt din egen Chromecast, så kan du finde Chromecast i de fleste elektronikforretninger eller på nettet.

Hvorfor virker min Chromecast ikke?

Der er sjældent problemer med at få en Chromecast enhed til at virke, men det kan selvfølgelig ske, at du ikke kan få kontakt til den.

Her er et par ting du kan prøve, hvis Chromecast ikke virker:

 • Kontroller at dit Wi-Fi virker som det skal, og genstart evt. din router
 • Genstart Chromecast ved at tage strømmen fra den i ca. 60 sekunder, inden du tilslutter den igen
 • Kontroller indstillingerne i Google Home app’en

Hvis du stadig ikke kan bruge Chromecast, kan du læse mere om Chromecast fejlfinding her

God fornøjelse med at streame film, serier og musik.

6 kommentarer til “Hvad er Chromecast og hvordan bruger man det?”

 1. Hej. Du skriver at Chromecast kræver wifi, men jeg kan ikke få den til at tale sammen med fx. en Plex server på netværket, såfremt Chromcasten ikke har adgang til internet. Slukker jeg internettet men bevarer et aktivt wifi-signal, så påstår Chromecasten at den ikke kan fungerer, og jeg kan heller ikke se Chromecasten på mit netværk…

 2. Hej Helpdesk

  Er det muligt at sende samme signal på flere tv skærme på samme tid? Jeg tænker, om man enten kan bruge den samme chromecast på flere skærme, eller om man kan sende det samme signal til flere chromecasts på samme tid.

  Jeg håber mit spørgsmål giver mening. På forhånd tak.

  • Hej Lasse
   Chromecast enheden sættes i fjernsynets USB stik, og kan derfor kun bruges på ét TV ad gangen. Der er som standard heller ikke mulighed for at styre flere Chromecast’ fra samme enhed. Jeg fandt dog denne, lidt besværlige, “workaround” som du måske kan bruge.

   Venlig hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

 3. Kære Helpdesk.
  Jeg er ved at installere en cromecast på et gammelt B&O (beovision mx4200), og da det ikke har et HDMI stik, har jeg købt en konverter fra scart til HDMI, men kan ikke finde cromecasten på tv’et – det skal lige siges, at tv’et tidligere har brugt en TV boks via scart.
  Har jeg ret i, at tv’et ikke behøver være af nyere dato og kunne gå på nettet for at kunne bruge en Cromecast ??
  Rigtig god Påske.

  De bedste hilsner
  Mette

  • Hej Mette

   Jeg har ikke selv testet det, men så vidt jeg kan Google mig til, så skulle det virke. Jeg kan dog læse, at det ikke altid er uden problemer. Beklager at jeg ikke kan komme med et mere relevant svar.

   Hilsen
   Stig – Helpdesken.dk

Der er lukket for kommentarer.