Hvad er Chromecast, og hvordan bruger du det?

Hvad er Chromecast

Indeholder reklame- og annoncelinks

Hvad er Chromecast? – Chromecast er en lille elektronisk “dims”, som du sætter ind i fjernsynets HDMI indgang, så du trådløst kan streame indhold fra din mobiltelefon, tablet eller computer til TV skærmen. Du kan bl.a. se film og Tv-serier fra Netflix, Viaplay og YouTube på Tv-skærmen, med både lyd og billede.

Chromecast er et Google produkt, som blev lanceret på det danske marked tilbage i 2013. Siden er der kommet nye og opdaterede versioner af Google Chromecast, en såkaldt Chromecast Ultra version og det sidste skud på stammen – Google Chromecast med Google TV (4K)

Hvis du ofte ser film eller hører musik og podcast på telefon eller PC, så er en Google Chromecast en virkelig god investering, og et billigt alternativ til f.eks. Apple TV, som er en noget dyrere løsning.

Du kan bruge Chromecast med både iPhone og Android smartphones, og Google Chromecast fås nu med indbygget Google TV.

Hvad er Chromecast?

Som nævnt bruges Chromecast til, at vise det du afspiller via en app på din mobiltelefon, tablet eller computer på din store Tv-skærm. På moderne dansk vil man sige, at du streamer indholdet fra mobilen til TV skærmen.

Hvis du f.eks. har Viaplay, HBO Nordic, Netflix eller nogle af de øvrige streamingtjenester installeret på din telefon eller tablet, så kan du trådløst afspille en film på dit Tv’s store skærm ved hjælp af Chromecast. Du kan også se billeder, du har liggende på telefonen, og vise indhold fra YouTube og en masse andre apps.

Chromecast er en billig måde at streame film og serier på, og når først enheden er konfigureret, er den meget let at bruge. Det kræver kun ganske få tryk på din mobil eller tablet, for at se film på Tv’et. Selvom du bruger telefonen til at streame film med, kan du sagtens anvende den til andre ting, samtidig med at du streamer.

LÆS OGSÅ: Vis Instagram billeder med Google Chromecast

Hvordan virker Chromecast?

Installationen er forholdsvis let og ukompliceret, og der er ingen krav til andet udstyr. Du behøver ikke engang have TV’et tilsluttet antenne eller kabel TV.

Følgende skal dog være til stede, før du kan begynde at caste:

 • HDMI indgang – Dit Tv skal have et HDMI stik (det har alle nyere Tv).
 • Gerne USB indgang (men ikke et krav) – Hvis dit TV har et USB stik, kan Chromecast 3 og ældre enheder få strøm derfra. Nyere enheder skal have strøm fra en stikkontakt.
 • Trådløst netværk – Du skal have trådløst netværk, da afspilningen foregår via Wi-Fi. Chromecast og den enhed du streamer fra, f.eks. din mobil, skal være koblet på samme Wi-Fi netværk.

Du kan flytte Chromecast mellem forskellige fjernsyn, og bruge den hvor du vil. Du kan f.eks. tage den med i sommerhus eller på hotel og bruge den på Tv’et der, eller flytte den til børneværelset, eller et andet sted.

Den eneste betingelse er som nævnt, et du har adgang til trådløst netværk. Hvis du vil bruge Chromecast et sted hvor der ikke er adgang til Wi-Fi, kan du lave dit eget trådløse netværk med en mobil 4G router eller delt netværk på mobilen – det kommer vi til.

Når du er i gang med at streame en film, kan du starte, stoppe og pause filmen på din telefon, nøjagtig som du plejer at gøre, hvis du ser filmen direkte på telefonen.

Hvis du har flere TV, og ikke gider at flytte din Chromecast, kan du have en Chromecast til hvert TV. Når du vil afspille en film, vælger du blot hvilken Chromecast du vil afspille til. Hver enhed kan navngives, så de er lette at holde styr på.

Installation – Google Chromecast setup

På Googles hjemmeside kan du læse alt om Chromecast installationen, og se de nyeste installationsvejledninger – Sådan caster du

Google har lavet en letforståelig guide i 5 trin, der beskriver, hvordan du tilslutter din Chromecast enhed til Tv’et, og hvordan du konfigurerer enheden, så du kan begynde at streame film og serier.

Det kræver ingen særlige forudsætninger at installere Chromecast enheden. Hvis blot du følger vejledningen, er opsætningen ligetil. Hvis Chromecast ikke virker efter hensigten, så rul længere ned på siden, og se løsninger på de mest almindelige fejl – Alternativt, så se den store Chromecast troubleshooting guide hos Google selv.

Hvilke apps fungerer med Chromecast?

Der findes et hav af apps, som du kan bruge med Chromecast. Nogle af de mest populære Chromecast apps til at se TV er:

 • Blockbuster
 • Discovery
 • Disney Plus
 • DRTV
 • Filmstriben
 • Max (HBO)
 • Netflix
 • Norlys
 • SkyShowtime
 • Stofa
 • TV2 Play
 • Viaplay
 • Yousee
 • Youtube
 • og mange flere mindre kendte streamingtjenester

Ud over de nævnte filmstreamingtjenester kan Chromecast også bruges til at høre musik fra f.eks. Spotify og flere podcast udbydere.

Mobilsiden.dk har lavet denne liste over de bedste apps til Chromecast.

Du kan også vise billeder og videoer, du har liggende på mobiltelefon, og hvis du bruger Google Chrome browseren på din computer, kan du vise indhold derigennem.

Hvilken Chromecast skal du vælge?

Som nævnt kom den første Google Chromecast på gaden i 2013. Siden da er der lanceret flere opdaterede modeller, med bl.a. forbedret billedkvalitet, overførselshastighed, brugervenlighed og opdatering fra USB til USB-C tilslutning.

Her er en liste over de forskellige Chromecast versioner og udgivelsestidspunkt:

 1. Chromecast (1. generation) – Udgivet juli 2013
 2. Chromecast (2. generation) – Udgivet september 2015
 3. Chromecast Audio – Udgivet september 2015
 4. Chromecast Ultra – Udgivet november 2016
 5. Chromecast (3. generation) – Udgivet oktober 2018
 6. Chromecast med Google TV (4K) – Udgivet september 2020
 7. Chromecast med Google TV (HD) – Udgivet september 2022

Flere af versionerne kan stadig købes, men da prisforskellene er forholdsvis små, anbefales det altid at gå efter den nyeste model. Bemærk at Google Audio Chromecast kun er beregnet til overførsel af lud f.eks. fra Spotify på telefonen til en højtaler.

For at du kan få glæde af f.eks. 4K opløsning, kræver det, at dit TV også har 4K. Du kan dog sagtens bruge en 4K Chromecast på et ældre TV, og når du engang udskifter fjernsynet, er Chromecast’en klar. Hvis du ikke har brug for opløsning i højeste kvalitet, er der ikke noget i vejen for, at du vælger en Chromecast 3 i stedet.

Hvis du også gerne vil kunne benytte Google TV og stemmekommandoer, er du nødt til at vælge en af de seneste modeller, der har det indbygget.

Hvad koster en Google Chromecast?

Chromecast findes i flere versioner. De nyeste er Chromecast med Google TV og 4K / HD opløsning og fjernbetjening. Chromecast findes også i ældre versioner der kan købes billigt, og som stadig fungerer perfekt, men har en lidt dårligere billedkvalitet.

Hvis du endnu ikke har fået købt din egen Chromecast, så kan du finde en billig Chromecast i de fleste elektronikforretninger eller på nettet – se Chromecast Pricerunner priserne her:

Klik ind på de enkelte modeller for at se flere Chromecast tilbud og køb Chromecast hos den billigste forhandler.

Chromecast virker ikke på TV – Hvad skal du gøre?

Der er sjældent problemer med Chromecast funktionerne, eller at enheden ikke virker, men det kan selvfølgelig ske, at du ikke kan få kontakt til den.

Hvorfor virker Chromecast ikke? Her er et par ting du kan prøve, hvis enheden ikke virker:

 • Kontroller at dit Wi-Fi virker som det skal, og genstart evt. din router.
 • Genstart Chromecast ved at tage strømmen fra den i ca. 60 sekunder, inden du tilslutter den igen.
 • Kontroller indstillingerne i Google Home app’en.

Hvordan nulstiller du en Chromecast?

Hvis der slet ikke er hul igennem til enheden, eller Chromecast pludselig ikke virker, kan du gendanne fabriksindstillingerne. En Chromecast reset, eller factory reset som det også kaldes er ret simpel, men forskellig i forhold til modellen. Jeg vil derfor anbefale, at du kigger på Google vejledning – Reset Chromecast – eller på den mere generelle Chromecast fejlfinding her.

Mest stillede spørgsmål om Google Chromecast

Hvilken Chromecast skal du vælge?

De forskellige Chromecast modeller er så billige, at det ikke giver mening at vælge andet end den nyeste model. Her får du den bedste billedkvalitet, og du er fremtidssikret i mange år frem.

Hvordan bruger du Chromecast på TV

Du skal sætte din Chromecast i fjernsynets HDMI indgang, og strømstikket i USB porten eller til en stikkontakt. Følg vedledningen herover eller direkte på Googles hjemmeside.

Er det gratis at bruge Chromecast?

Ja, det koster ikke noget at streame fra mobil eller tablet til din TV-skærm. Streaming fra f.eks. YouTube og andre gratis tjenester er også gratis. Hvis du vil streame fra Netflix eller en af de andre filmtjenester, skal du købe et abonnement til tjenesten.

Hvilke TV har indbygget Chromecast?

Der findes en del nyere fjernsyn, hvor der er indbygget cast funktion, Bl.a. flere Samsung og LG modeller. Spørg der hvor du køber dit TV, eller læs brugervejledningen for at se om dit TV, har denne funktion.

God fornøjelse med at streame film, serier og musik.

Læs også disse artikler om Chromecast og streaming

Hjælp mig med at dele artiklen