Hvilken printer skal jeg vælge – Købsguide

Hvilken printer skal jeg vælge

Hvilken printer skal jeg vælge til hjemmet eller til hjemmekontoret? Der er flere ting, du skal tage med i dine overvejelser, når du skal vælge den bedste printer til dit behov.

  • Hvad må printeren koste
  • Hvilke funktioner skal den have
  • Sort/hvid eller farve
  • og hvad betyder det når printeren har Pictbridge, inkjet og duplex?

Heldigvis er det ikke så svært som det lyder, og i denne købeguide kan du hurtigt få overblik over en printers funktioner, og tips og tricks til at vælge den rigtige printer til hjemmet. Så undgår du at komme til at købe enten for stort eller for småt – Begge dele er nemlig lige ærgerlige.

I hovedtræk handler denne guide om, at finde en passende printer med de funktioner du har behov for, til den rigtige pris.

Hvad koster en printer

Se flere printere hos Proshop (annoncelink)

Almindelige hjemmeprintere kan købes fra nogle få hundrede kroner, og op til flere tusinde, alt afhængigt af printerens funktioner og printkvalitet.

Ofte er det dog slet ikke prisen på selve printeren der er vigtigst. Udover investeringen i printeren, skal du også købe blæk- eller tonerpatroner. Et sæt farvepatroner kan let koste meget mere end du har givet for printeren, og det kan godt betale sig at undersøge prisen på nye blækpatroner, til den model printer, du overvejer at købe.

En billig printer kan let blive kostbar i længden, hvis den bruger dyre blækpatroner. Ofte sælger producenterne en printer billigt, og tjener i stedet deres penge på blæk og toner.

En dyr printer i indkøb, behøver derfor ikke være en dyrere løsning end en billig printer, målt over en længere periode.

Når du skal kigge på de samlede omkostninger ved at have en printer, bør du kigge på:

Printerens anskaffelsespris

Hvad koster printeren inkl. evt. printerkabel (som i de fleste tilfælde ikke følger med printeren)

Prisen på blækpatroner eller toner

Husk at der kan være forskel på prisen på sort og farve, og at fotoprintere også bruger specielle fotopatroner.

Der kan også være forskel på hvor mange sider man kan printe med en enkelt toner/blækpatron.

Jeg køber altid printerpatroner hos Printerpatroner.dk (annoncelink), som har patroner til de fleste printere. De er billige og har hurtig levering.

Udgifter til papir

Almindeligt kopipapir koster ikke alverden, og kan købes hos boghandlere og i supermarkeder.

Fotopapir er derimod noget dyrere, og findes i mange kvaliteter og størrelser. Hvis du skal printe mange fotos ud, kan det sjældent betale sig at gøre det selv. Der findes en del virksomheder der tilbyder print af dine fotos. F.eks. kan du hos Pixum.dk få printet almindelige fotos fra ca. 1 krone stykket.

Hvis du alligevel gerne selv vil printe fotos, forhandler Printerpatroner.dk også mange forskellige slags fotopapir til gode priser.

Printerens strømforbrug

Selvom det næppe er en afgørende faktor, så kan der være stor forskel på, hvor meget strøm en printer bruger.

Her skal du både kigge på forbruget når printeren er i brug og i standby.

Energy Star - Hvilken printer skal jeg vælge

Mange produkter er mærket med Energy Star, som er et amerikansk miljøprogram, der hjælper virksomheder og private med at spare penge ved at vælge energibesparende produkter, som samtidig er miljøvenlige.

Energy Star mærket indikerer at produktet lever op til nogle særlige krav om, hvor meget strøm produktet bruger.

Mange printere bruger i forvejen ikke meget strøm, men hvis du alligevel skal ud og købe ny printer, så er det da værd at tage med.

Hvilken printer skal jeg vælge – printbehov

Jeg vil foreslå, at du starter med at finde ud af hvad, hvilke funktioner du har brug for, og derefter vælger printeren ud fra det.

Nogle gange vokser behovet for funktioner, efterhånden som man begynder at bruge et nyt produkt, så sørg for ikke af vælge for småt.

Det er bedre at bruge hundrede kroner ekstra, end ærgre sig over en manglende funktion bagefter.

Hvilken printer skal jeg vælge – Disse ting bør du vurdere inden køb af ny printer:

Hvor ofte og hvor meget har jeg brug for at printe

Ved almindeligt hjemmebrug vil der typisk være behov for print af mails, papirer fra netbank og e-Boks, dokumenter fra tekstbehandling og måske et foto en gang imellem.

Hvis der er skolebørn eller studerende i huset, kan der også være behov for at printe skoleopgaver, selvom de fleste opgaver efterhånden afleveres elektronisk.

Hvis dit behov for at printe er mere end ovennævnte, så bør du overveje at vælge en laserprinter frem for en blækprinter. En laserprinter er dyrere i indkøb, men omkostningerne pr. printet side er væsentlig lavere end tilsvarende print fra en blækprinter.

Hvor vigtig er kvaliteten

Hvis behovet er at printe et kontoudtog i ny og næ, så behøver printkvaliteten ikke være i top, og du kan vælge en printer i den billige ende. Måske har du endda kun brug for en sort/hvid printer.

Hvis du printer festsange, billeder, kundebreve eller måske visitkort osv., så bør du vælge en dyrere printer med god printkvalitet.

Skal det være en farveprinter

Farvepatroner er dyre, og blækpatroner og printerhoveder på inkjet printere tørrer ind, hvis de ikke bruges jævnligt, og ender med at være ubrugelige. Omvendt så begrænser du dine muligheder rigtigt meget ved at vælge en sort/hvid printer.

Nogle blækprintere bruger en kombination af farver, selv til almindelige sort/hvid print, hvilket er med til at presse prisen pr. print i vejret.

Blækprintere leveres enten med én blækpatron pr. farve (normalt cyan, magenta og gul), mens andre bruger én enkelt blækpatron, der indeholder alle tre farver. Fordelen ved de separate farver er, at du kan nøjes med at skifte den patron der er tom. Ved “Flerfarve” patronen er du nødt til at skifte hele patronen selv om kun den ene farve er tømt.

Sort/hvid laser printere er efterhånden faldet meget i pris, og de er meget økonomiske at bruge. Prisen pr. print er noget lavere end et tilsvarende print på en blækprinter.

Laser eller blækprinter

Blækprintere er almindeligvis billigere i indkøb end laserprintere, og egner sig godt til hjemmebrug, hvor behovet for print er ikke er for stort.

Kvaliteten på fotoprint bliver som regel bedre på en blækprinter, og der findes blækprintere der er specielt beregnede til udskrivning af fotos.

Moderne blækprintere er langt bedre end tidligere tiders modeller, og vil dække de fleste hjemmebrugeres behov.

Laserprintere benytter en anden teknologi end blækprintere, og har derfor ikke de samme problemer med udtørring ved at stå ubrugte i en periode.

Hvis dit printbehov er “over middel” vil det, over tid, være billigere med en laserprinter. Prisen pr. print er billigere på en laserprinter, og kvaliteten på almindelige udskrifter, vil ofte også være bedre. Udskrivningen på en laserprinter vil være hurtigere og mere lydløs.

Prisen på en lasertonerpatron kan dog afskrække de fleste, men i betragtning af hvor mange print man kan lave før den skal skiftes, vil det på længere sigt være billigere end blæk.

En laserprinter er perfekt til kontorbrug og til studerende med behov for at udskrive rapporter og lignende.

Skal du printe billeder

Hvis du tager mange billeder, og gerne vil kunne printe et fotografi i ordentlig kvalitet, så skal du vælge en printer der er optimeret til fotoprint (ofte en blækprinter)

Nogle printere har en særlig papirskuffe til fotopapir, så du slipper for at skifte papir i printeren.

Husk i øvrigt at papiret der printes på, har stor betydning for kvaliteten af fotoprint.

Overvej om det overhovedet kan betale sig at printe billeder selv. Som nævnt er der findes flere webshops der tilbyder at printe billeder helt ned til ca. 1 kr. pr. billede i almindelig størrelse.

Lydniveau

Hvis man kigger en printers specifikationer igennem, vil man kunne se hvor meget den støjer under udprintning, målt i dB.

Hvis printeren står i stuen eller tæt på børneværelset, kan det være en faktor, der er værd at tage i betragtning

Hvilke formater vil du printe

Langt de fleste hjemmeprintere, kan printe i A4 størrelse og mindre. Hvis du påregner at printe f.eks. A3, så skal du et step op, både i pris og i fysisk størrelse på printeren.

A3 er et godt format til f.eks. store regneark eller en lille plakat.

Vil du kunne scanne og tage kopier

Mange hjemmeprintere er multifunktionsmaskiner (MFP), og kan både printe, scanne og kopiere. Multifunktionsprintere kaldes også “All in One” (alt i en).

Scannere og kopimaskiner kan også købes separat, men det betyder at du skal have to maskiner stående. Enkelte MFP’er kan også faxe, men det er vist begrænset, hvor mange der stadig bruger en fax.

Scanning kan være praktisk hvis du skal indscanne dokumenter og gemme dem elektronisk, eller sende dokumentet på mail.

De fleste scannere leveres med OCR software, som kan scanne et dokument, og lave det om til et tekstdokument. Dokumentet kan efterfølgende redigeres i et tekstbehandlingsprogram.

En scanner kan også bruges til at indscanne dine gamle papirbilleder og gemme dem elektronisk. Mange producenter oplyser scannehastighed (antal sekunder det tager at scanne en side)

Kopiering kan bruges i mange henseender, men efterhånden som mere og mere information ligger elektronisk, er behovet måske ikke så stort.

Skal printeren være med kabel eller trådløs

De billigste printere bliver tilsluttet til computeren ved hjælp af et USB kabel. Efter min mening er kabler møgirriterende, og hvis du har trådløst internet og en computer med indbygget Wi-Fi, så vil jeg til enhver tid vælge en trådløs printer.

Hvis der er flere computere i husstanden, så vil alle computerne let kunne sættes op til at printe på den same trådløse printer. Det er f.eks. smart, hvis børnene skal printe skoleopgaver.

Hvis din computer ikke har indbygget Wi-Fi, kan du købe en USB Wi-Fi dongle og koble den til et trådløst netværk. en dongle koster omkring 100,- kr. Det kan du læse mere om i artiklen – Hvordan får man hurtigt trådløst internet på computeren

Nogle printere har indbygget netværkskort, så de kan sluttes til et kablet netværk, og dermed også bruges af andre computere på samme kablede netværk. Det er nok de færreste der har trukket netværkskabler i hjemmet, men muligheden findes.

Hvilke enheder skal du printe fra

Skal du kun printe fra din computer, eller vil du også have mulighed for at printe fra mobiltelefoner og tablets? Mange printere fåes med mulighed for at printe fra mobile enheder direkte til printeren, hvilket er ganske smart da man ikke behøver at starte computeren op.

Trådløst print kræver at computeren og den mobile enhed, er koblet op på det samme trådløse netværk.

Der er forskel på om du vil printe fra Android eller IOS enheder, så husk at undersøge om printeren passer til din enhed.

Hvis du har en iPhone, iPad eller et andet Apple produkt kan du printe direkte til en printer der understøtter AirPrint teknologien. Apple vedligeholder en liste over printere der understøtter AirPrint. Listen bliver i flg. Apple opdatreret hver måned, så den skulle altid være up-to-date. Apples liste over printere der understøtter AirPrint

Print fra hukommelseskort eller USB

Nogle printere har mulighed for at læse hukommelseskort og USB nøgler. Det kan være smart hvis du bruger et digitalt kamera, og vil printe ud direkte fra hukommelseskortet eller USB nøgle, uden brug af computer.

Pictbridge port

Hvis printeren har en Pictbridge port, kan du tilslutte et digitalkamera eller et videokamera ved hjælp af et USB kabel, og printe direkte fra dit kamera.

Nogle printere har enddog mulighed for simpel billedbehandling.

Printhastighed

Hvis det betyder noget for dig hvor hurtigt printeren skriver ud, så skal du kigge efter hastigheden.

En printers hastighed måles som hovedregel i antal print pr. minut, men jeg har også set hastighed målt i sekunder pr. print. Ofte vises hastigheden for henholdsvis sort/hvid print, farveprint og fotoprint.

Duplex udskrivning

Duplex betyder at printeren kan udskrive på begge sider af papiret. Funktionen sparer papir, og hvis du laver foldere eller lignende, er det en smart funktion.

Energiforbrug

Som ved alle elektriske produkter er der forskel på, hvor meget energi en printer bruger. Energiforbruget er oplyst i Watt, både når maskinen er i brug, og når den er i standby.

LCD Display

Mange printere leveres med et LCD display, som kan være en stor hjælp.

I displayet kan du ofte få hjælp til indstilling af printeren, besked når nogle af dine patroner er ved at være tomme, hjælp ved papirstop og anden fejlfinding.

Papirmagasinets størrelse

Hvis du printer meget, vil det være en fordel at vælge en printer med et stort papirmagasin, så du ikke skal lægge papir i bakken hele tiden.

Mange hjemmeprintere har forholdvis små papirmagasiner.

Understøttede operativsystemer

Det er selvfølgelig vigtigt, at du kan installere printeren på de computere du har i husstanden.

Det plejer dog ikke at være noget problem, da stort set alle printere understøtter de mest almindelige operativsystemer,. Hvis du er i tvivl, så husk at spørge i butikken, inden du køber.

Jeg håber beskrivelsen af de forskellige printerfunktioner, kan hjælpe dig med at vælge den bedste printer til netop dine ønsker og behov. Lav en liste over de funktioner din printer skal have, og brug den som rettesnor.

Printer ordbog

AirPrint – Print direkte fra Apple enheder (iPhone, iPad osv.) uden du behøver at tænde for computeren

All-in-one – Multifunktionsprinter som både kan printe, scanne, kopiere og evt. sende fax

Bit – Farvedybde

Duplex printing – Print på begge sider af papiret

Inkjet – Blækprinter

LAN (ethernet) tilslutning – Printeren kan tilsluttes et kablet netværk

Monokrom – Sort/Hvid printer

Pictbridge – Tilslutning af digital kamera med direkte udskrivning

PPM (Prints Per Minute) – Angiver hvor mange sider en printer kan udskrive pr. minut.

USB tilslutning – Tilsluttes en computer via USB kabel

Wi-Fi – Udskrivning via trådløst netværk

Læs også disse artikler

Hvis du synes om artiklen “Hvilken printer skal jeg vælge”, så er jeg sikker på, du også vil kunne lide disse:

Hjælp mig med at dele artiklen