Du har uden tvivl hørt om Bluetooth, men hvad er Bluetooth egentlig, og hvad kan det bruges til? Bluetooth er en teknologi, der har ændret måden, vi forbinder vores enheder på. Fra smartphones til højttalere og endda biler fines Bluetooth overalt omkring os. Men hvad er det egentlig, og hvordan fungerer det?
I denne artikel dykker jeg ned i Bluetooths verden for at forstå de grundlæggende mekanismer, fordele og ulemper samt nogle almindelige anvendelser, du måske ikke har tænkt på. Så hvis du vil vide mere om denne trådløse teknologi, der har gjort kabler næsten overflødige, så læs videre.
Alle nyere computere, tablets og smartphones har indbygget Bluetooth, hvilket har gjort Bluetooth tilbehør og gadgets mere populært end nogensinde. Personligt er jeg stor Bluetooth fan, og alt det gamle udstyr jeg havde med besværlige kabler osv., er efterhånden skiftet ud med trådløs Bluetooth teknologi.
En del Bluetooth udstyr kan styres via app’s på mobiltelefonen, og den har mange af os altid i lommen alligevel. Det gør, at du altid har let adgang til at fjernbetjene udstyret i hjemmet.
Klik og se indholdsfortegnelsen:
Hvad er Bluetooth?
Bluetooth er en trådløs teknologi, der gør elektronisk udstyr i stand til at at kommunikere med hinanden over kortere afstande – op til ca. 10 – 20 meter.
Fra version 5 er den teoretiske afstand, mellem to enheder der skal tale sammen, helt oppe på 300 meter. Du skal dog regne med væsentlig kortere afstande i praksis.
Bluetooth teknologi findes i et væld af forskelligt udstyr og gadgets som mobiltelefoner, computere, mus og tastaturer, høretelefoner og højtalere. Mest kendt er nok de små Bluetooth headset som kobles sammen med en telefon, og bruges til håndfri tale.
Enheder der har indbygget Bluetooth kan kommunikere indbyrdes, og er derfor ikke afhængig af andre datanetværk som Wi-Fi eller mobildata. Det betyder, at du kan bruge Bluetooth ganske gratis og uden at være på internettet.
En af de store fordele ved Bluetooth er, at udstyr kan kommunikere på tværs af alle platforme blot begge enheder har indbygget Bluetooth. Du er derfor ikke afhængig af, at din computer, telefon og lignende er af et bestemt fabrikat. Blot den har Bluetooth installeret, så kan apparaterne “tale” sammen.
Sådan bruger du Bluetooth
Bluetooth bruger strøm på din smartphone, og er derfor ikke altid aktiveret som standard. Alt efter om du har en iPhone, Android eller en anden smartphone, skal du gå ind i indstillingerne og lede efter Bluetooth funktionen, for at aktivere den. Hvis du ikke bruger Bluetooth hele tiden, kan du med fordel slå funktionen fra og derved spare strøm på telefonen.
Hvis du også vil aktivere Bluetooth på din computer, skal du ligeledes finde Bluetooth indstillingerne. På en Windows computer er det lettest at åbne søgefunktionen og skrive “Bluetooth indstillinger“. Hvis din computer ikke har indbygget Bluetooth fra starten, kan du installere en Bluetooth adapter i USB porten. På den måde kan du let og billigt få glæde af teknologien, selvom du har en ældre computer.
Når Bluetooth er aktiveret på din enhed, vil den automatisk begynde at søge efter andet Bluetooth udstyr, der befinder sig i nærheden. Når udstyrret er fundet, klikker du på navnet på udstyret, du vil forbinde med, hvorefter de to enheder vil forsøge at oprette forbindelse med hinanden. I nogle tilfælde skal der indtastes en pinkode for at skabe forbindelse, men så vil det stå i vejledningen til udstyret.
Hvad er Bluetooth versioner?
Bluetooth blev lanceret i version 1.0 helt tilbage i 1999. Den nyeste version på markedet er p.t. 5.2, og der er sket store forbedringer i form af hurtigere dataoverførsel og lavere strømforbrug.
Her er en oversigt over de forskellige Bluetooth versioner og den udvikling, der er sket i årenes løb:
- Bluetooth 1.0
- Første version, introduceret i 1999
- Havde mange problemer, herunder lav hastighed og forbindelsesproblemer
- Bluetooth 1.1
- Rettet nogle af de fejl, der var i 1.0
- Tilføjet understøttelse af “unencrypted channels”
- Bluetooth 1.2
- Hurtigere forbindelse
- Bedre modstand mod interferens
- Bluetooth 2.0 + EDR
- Introduceret i 2004
- Forbedret datahastighed (EDR står for Enhanced Data Rate)
- Bluetooth 2.1 + EDR
- Forbedret sikkerhed
- Lettere parring af enheder
- Bluetooth 3.0 + HS
- Introduceret i 2009
- High Speed (HS) til hurtigere dataoverførsel
- Bluetooth 4.0
- Lavt energiforbrug (BLE, Bluetooth Low Energy)
- God til IoT-enheder
- Bluetooth 4.1
- Forbedret dataoverførsel
- Bedre forbindelse
- Bluetooth 4.2
- Forbedret sikkerhed
- Øget hastighed
- Bluetooth 5.0
- Introduceret i 2016
- Dobbelt så hurtig som 4.2
- Fire gange rækkevidden
- Bluetooth 5.1
- Forbedret retningssporing
- Bedre lokalisering af enheder
- Bluetooth 5.2
- Introduceret i 2020
- Forbedret lydkvalitet
- Lavere energiforbrug
Dette er en generel oversigt, og hver version har mange flere detaljer og underfunktioner.
Fra version 3.0 skete der virkelig noget med hastigheden, og 3.0 blev derfor kaldt High Speed. I denne version er der også forbedret strømstyring.
I version 4.0 – 4.2 er der specielt spekuleret i at udvikle et lavt strømforbrug og øget hastighed, og i de nyeste versioner er rækkevidden blevet øget betragteligt.
Bluetooth er bagudkombatibel, hvilket betyder at telefoner og computere med den nyeste version, sagtens kan kommunikere med ældre version 2 og 3 udstyr. Hastigheden på dataoverførsel, vil følge laveste fællesnævner, så kobler du f.eks. en version 2 enhed sammen med en version 4 enhed, vil det være version 2 enheden, der begrænser hastigheden.
For at holde prisen nede, produceres der stadig en del forskelligt udstyr med Bluetooth version 3 og 4, og i de fleste tilfælde vil du ikke opleve nogen mærkbar forskel. Hvis du skal streame musik og film, vil de nyeste versioner af Bluetooth give den bedste lyd og billede på grund af den højere overførselshastighed, mens du sagtens kan bruge version 3.x til mus, tastaturer osv.
Hvad kan du bruge Bluetooth til?
Som sagt er listen over IT udstyr og gadgets med indbygget Bluetooth lang. Her kan du se nogle af de mest oplagte muligheder, og nogle af de mere opfindsomme Bluetooth gadgets.
Håndfri telefoni– En opfindelse mange kender til, enten i form af de små Bluetooth headsets du kan have siddende på øret, eller indbygget i din bil.
Bluetooth højtalere – Smartphone og computere har ofte ret dårlige højtalere. For ganske billige penge kan du købe en Bluetooth højtaler, og lave din mobil eller computer om til et steroeanlæg. Hvis du bruger Spotify eller en anden online musiktjeneste, er en Bluetooth højtaler eller Bluetooth hovedtelefoner nærmest uundværlige.
Overførsel af filer og billeder – Du kan sende filer og billeder mellem mobiltelefoner og computere. I nogle tilfælde kræver det den rigtige app, men det skulle være let at finde.
Mus og tastaturer – Der findes mange forskellige computer mus og tastaturer med indbygget Bluetooth. Specielt tastaturer til tablets anvender Bluetooth teknologien. En af fordelene ved Bluetooth mus er, at den ikke optager en USB port som en almindelig trådløs mus gør. I mange bærbare computere er der ikke mange USB porte.
Sundhedsoplysninger – Overfør oplysninger fra f.eks. vægte med kropsanalysefunktioner til en app på mobilen. På den måde kan du samle målingerne og få et godt overblik over vægt, fedtprocenter, BMI osv. Herunder kan du nemt hente data fra Smart Watches og fitness trackere.
Biler – I bilen får du også glæde af håndfri opkald under kørslen, men også musikstreaming og GPS navigation med Apple Carplay og Android Auto.
Smart Home enheder – Ved hjælp af Bluetooth kan du kommunikerer med Smart udstyr som f.eks. elektriske pærer, termostater og radiatorer, dørlåse, stikkontakter og flere forskellige husholdningsapparater.
Herudover findes der en masse, mere opfindsomt, Bluetooth udstyr og gadgets. Hvem kan f.eks. undvære en selfiestang, en ring light lampe eller en hængelås der kan åbnes fra en app eller en tandbørste med indbygget Bluetooth. Der kan også nævnes badevægte, gammeldags pladespillere, stegetermometre og elektriske pærer – Listen er næsten uendelig.
Her på Helpdesken kan du bl.a. læse disse artikler om Bluetooth udstyr:
- Sådan får du Bluetooth på computeren
- Tilslut Bluetooth enhed til iPhone- Sådan gør du
- Beurer blodtryksmåler med Bluetooth
- Bluetooth til bilen – Sådan får du håndfri telefon
- Få et Bluetooth pulsbælte til din træningsapp
Fordele og ulemper ved Bluetooth
Der er så mange fordele ved Bluetooth, at det er svært at finde egentlige ulemper, men jeg har alligevel fundet et par stykker her.
Fordele ved Bluetooth
- Udbredt teknologi – Findes i talrigt elektronisk udstyr
- Bekvemt – Let at bruge i forhold til ældre udstyr med ledninger
- Tilgængelighed – Virker alle steder og kræver ikke internet
- Gratis – Koster ikke noget at anvende og kræver ikke abonnement eller lign.
- Virker på tværs af platforme – Det er ligemeget om du har Windows, Mac, Android osv.
- Simpelt – Enkelt at anvende og kræver ikke indgående IT kendskab
Ulemper ved Bluetooth
- Kort rækkevidde – De forbundne enheder skal være ret tæt på hinanden for at fungere korrekt. Vægge og inventar kan også begrænse rækkevidden. Rækkevidden er dog væsentligt forbedret i de nyeste versioner af Bluetooth.
- Strømforbrug på mobiltelefoner – Er dog blevet meget bedre i de nyeste versioner
Hvorfor hedder det Bluetooth?
Navnet “Bluetooth” har en interessant historie, der går tilbage til vikingetiden. Teknologien er opkaldt efter den danske kong Harald Blåtand (Bluetooth på engelsk) Gormsson, der var kendt for at forene Danmark og dele af Norge i det 10. århundrede. Kong Harald fik tilnavnet “Blåtand” på grund af en bemærkelsesværdig blå tand, som var meget synlig, når han smilede.
Da Bluetooth-teknologien blev udviklet, var målet at skabe en standard, der kunne forene forskellige teknologier og gøre dem kompatible med hinanden, præcis ligesom kong Harald forenede forskellige stammer og regioner. Navnet blev først tænkt som en midlertidig betegnelse, men det fangede folks opmærksomhed, og endte med at blive hængende.
Så i en nutidig kontekst refererer Bluetooth til en teknologi, der “forener” forskellige enheder, og gør det muligt for dem at kommunikere trådløst med hinanden, ligesom kong Harald “Bluetooth” Gormsson forenede forskellige folk. Specielt som dansker er det en sjov og mindeværdig måde at navngive en teknologi, der har haft så stor indflydelse på, hvordan vi forbinder og interagerer med vores elektroniske enheder.
Jeg håber du fik svar på spørgsmålet “Hvad er Bluetooth”. Ellers kan du læse mere på Bluetooth egen hjemmeside
Ofte stillede spørgsmål om Bluetooth
Her finder du svarene på de mest stillede spørgsmål om Bluetooth teknologi og udstyr.
Bluetooth fungerer ved at sende radiobølger mellem enheder, der er parret sammen. Når enhederne er parret, kan de kommunikere med hinanden og udveksle data.
En Bluetooth-parring består af to enheder, der er koblet trådløst sammen, og kan kommunikere med hinanden via Bluetooth. For at oprette en Bluetooth-parring skal du først aktivere Bluetooth på begge enheder, og derefter følge instruktionerne til at parre dem.
Bluetooth Low Energy (BLE) er en variation af Bluetooth-teknologien, der er designet til at være mere energieffektiv end almindelig Bluetooth. BLE bruges ofte i enheder, der har et lavt strømbehov, såsom trådløse sensorer og wearables.
Generelt set er Bluetooth sikkert at bruge, men det kan være sårbart over for visse sikkerhedstrusler. For at øge sikkerheden anvendes Bluetooth-sikkerhedsfunktioner såsom autentificering og kryptering. Det anbefales at opdatere dine Bluetooth-enheder regelmæssigt med de seneste sikkerhedsopdateringer.
Ja, Bluetooth er gratis at bruge. Du skal ikke at betale nogen form for licens eller abonnement for at bruge Bluetooth-teknologien. Der er omkostninger ved at købe enheder, der er udstyret med Bluetooth, men selve brugen af Bluetooth koster ikke noget.